De tijden dat UVS, Roodenburg en Lugdunum elkaar op hoog niveau amateurvoetbal bestreden, zijn al enige tijd voorbij. De Leidse clubs zakken steeds verder weg, zowel kwalitatief als kwantitatief. Onder de regie van de gemeente probeert de voetbalstad uit het dal te klimmen. Met de flitsende start van de nieuwe club Sporting Leiden is een eerste stap gezet.

Willem Pikaar kan als voorzitter van Sporting Leiden nauwelijks bevatten wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd. Binnen twaalf maanden werd de nieuwe club uit de grond getrokken met de fusie van VV Leiden en FC Rijnland. En dat niet alleen. De club zag het ledenaantal- en de hoeveelheid teams direct stijgen. En dat zorgt direct ook voor problemen. ,,We hebben wel wat last van groeipijnen. Het is allemaal heel snel gegaan. We zijn nu in samenwerking met de KNVB een bestuursmodel aan het opstellen waarin wij de taken verdelen in commissies. Daar hebben we veel vrijwilligers voor nodig.”

Voormalige buren

Het plan om de voormalige buren VV Leiden en FC Rijnland te laten fuseren, lag al jaren op de plank. ,,Het was de enige manier om een gezonde vereniging te krijgen. FC Rijnland had geen jeugd en ook bij VV Leiden werd het de laatste jaren minder. Het liep echter steeds stuk in gesprek met de gemeente. Het argument was het gebrek aan geld. Zij moesten bijvoorbeeld één van de twee kantines gaan faciliteren.”

De problemen bij VV Leiden en FC Rijnland waren herkenbaar bij de andere clubs in de stad. Nieuwe wijken werden gebouwd, maar juist aan de randen van de stad. De nieuwe inwoners trokken dan al snel naar de buurgemeenten voor een club. Dat was voor hen simpelweg gemakkelijker dan dwars door de drukke stad naar de voetbal te gaan. De diverse verenigingen kwamen daarom regelmatig bij elkaar voor overleg om tot een oplossing te komen. Hier is uiteindelijk het plan Voetbal Vitaal uit voortgekomen. De regie kwam in handen van de gemeente.

Vitale clubs

Alleen de financieel gezonde clubs met een standaardelftal, meer dan 450 actieve leden en een team in elk leeftijdscategorie bij de jeugd kregen het stempel vitaal. Dit betekent dat alleen UVS en DoCoS in eerste instantie toekomst hadden in Leiden. De andere clubs moeten voor het einde van het jaar bij de gemeente met een goed plan komen. Fuseren of stoppen lijkt de meest logische keuze.

Met de komst van het plan kwam de ontwikkeling van Sporting Leiden in een stroomversnelling en was de derde vitale voetbalclub van Leiden een feit. ,,We zijn mede door het plan tot een oplossing met de gemeente gekomen. We hebben één kantine aan hen verkocht en hier zelf een huurder voor gezocht. Vervolgens hebben we in korte tijd deze nieuwe club opgezet.”

Het nieuwe Sporting Leiden, dat een donker blauw tenue heeft met strepen van de voormalige kleuren van VV Leiden en FC Rijnland in het midden, had direct veel aantrekkingskracht op de omgeving. Het aantal teams en leden groeit bijzonder snel. ,,We zijn in één klap de derde club van Leiden geworden. Iets waar we trots op zijn. Dit zorgt ervoor dat we ook op andere vlakken moeten groeien om de club goed te laten draaien.”

Standaardteams

Komt het Leidse topamateurvoetbal door Sporting Leiden weer terug? ,,We zijn er trots op dat we samen met Voorschoten’97 de enige club in de regio zijn met een standaardteam op zaterdag en zondag. We spelen nu met beide teams in de derde klasse. De tweede klasse is haalbaar en met een uitschieter misschien de eerste klasse. Dat lijkt mij voorlopig het maximale.”

Een nieuwe fusie met één van de ‘noodlijdende’ clubs is voor Pikaar geen optie. ,,Dat gaan we niet doen. Maar leden van die clubs zijn wel vrij om in de toekomst bij ons aan te sluiten. Het enige dat nog kan gebeuren is dat er een plan komt voor een nieuw sportcomplex in de wijk de Mors. Wellicht dat dan de mogelijkheden worden besproken voor een samenwerking met DoCoS. Maar dat gaat zeker niet gebeuren in de tijd dat ik de scepter zwaai. De komende vijf jaar kunnen we hier nog wel vooruit.”

Bron: KNVB (Mathieu Hilgersom)