Derde klasse A (zondag) – ,,Hoe houdt SJZ de topscorers Enrico Geus en Nick Ammerlaan van Stompwijk’92 met 54 van de 73 doelpunten in bedwang?” ,,Gaat de thuisploeg in deze polderderby voor een gelijkspel, voldoende voor periode drie in deze derde klasse A, of voor de volle winst?” ,,Wie is er het beste bestand tegen alles wat zo’n polderderby met zich mee brengt?” Dat waren de vragen die door de hoofden spookten van de ongeveer vierhonderd toeschouwers op het broeierige sportpark ‘De Meerhorst’, de thuisbasis van Stompwijk’92 waar muziek, gekleurde rookfakkels, bierbanken, een springkussen voor de kids en nimmer aflatend Afrikaans tromgeroffel waar ‘de indiaan’ van oranje nog een puntje aan kon zuigen voor een heerlijke voetbalmiddag zorgden.

Om iets voor half vijf wist ieder in en om het veld het zeker, het was de thuisploeg die met een dik verdiende 3-1 winst de grandioze reeks wedstrijden afsloot en concurrent SJZ de loef afstak in de strijd om de derde periodetitel. SJZ moest winnen en hopen dat concurrent Aalsmeer ook niet zou zegevieren met een groot aantal doelpunten. Maar zij trokken uit bij Nicolaas Boys, eerder al winnaar van een periodetitel, met 2-1 ook aan het kortste eind. Maar met deze 3-1 nederlaag maakte dat ook niet meer uit.

Stompwijk’92, in de personen van topscorers Geus en Ammerlaan, liet er zeker geen gras over groeien. Geus liet in de eerste minuut doelman Niels van Diemen na zijn vrije trap van twintig meter al gestrekt naar de hoek gaan. Een paar minuten later gaf hij de beslissende voorzet aan Amerlaan die makkelijk de 1-0 kon binnen tikken. Kort daarna waren de rollen omgedraaid en kon Geus bij weifelend optreden van de blauw-witte verdedigers van rechts  de 2-0 binnen schieten. Binnen het kwartier had het 3-0 gestaan als de briljante inzet van Geus onaangeroerd was gebleven, maar met de kruin van Dennis van der Linden nu tegen de bal betekende het geen 3-0 maar een buitenspelsituatie.

Erik van Manen, trainer van Stompwijk’92: ,,We hebben gespeeld zoals we altijd al doen, herkenbaar en blijkbaar ook nu weer moeilijk te verdedigen. En ook met deze derby in gedachten hebben we de afgelopen week in de voorbereiding niets bijzonders gedaan.” Het waren ook de SJZ-supporters die hoor- en zichtbaar verrast waren over hoe de blauwwitten zich in alle duels lieten aftroeven door Stompwijk’92. Fel in alle duels, soms tot het gaatje, lieten ze SJZ absoluut niet in haar gewone spel komen, ook tot hoorbare ergernis van hun eigen spelers. Daan Hoogbruin, linksbuiten van SJZ: ,,Na dat kwartier hadden we natuurlijk nog een hele wedstrijd om de stand gelijk te trekken. Daarom jutte ik onze spelers juist op. Jammer dat de kopbal van Guus van der Hoeven er net niet inging en dat hun doelman ook perfect reageerde op dat afstandsschot van mij van ongeveer dertig meter.” Het was de uitploeg die meer balbezit kreeg, maar verder dan de zestien kwam men niet. Stompwijk’92-spits en oud SJZ-speler, John Onderwater, duidelijk wel want hij zag zijn inzet na een voorzet van wederom Ammerlaan op de doellijn net gekeerd worden door een speler.

SJZ-speler Frank Willemse viel kort voor de rust in toen middenvelder Mitchell Hensing geblesseerd uitviel. Willemse verscheen in de spits waardoor Hans Coret op tien kwam te spelen en… het ging lopen. Er ging meer dreiging van SJZ uit en in de extra tijd schoot Coret na eerst een inzet van aanvoerder Stefan Sleijser op de paal de 2-1 binnen. ,,We kregen meer grip op hun spel en hadden nog een tweede helft om de drie punten binnen te halen. Maar dan moesten we ook steviger de duels aangaan. Het zat er zeker in”, aldus de gedreven Hoogbruin.

Van Manen: ,,Wij gingen de tweede helft gewoon verder met waar we de eerste helft gebleven waren. Bij ons spelletje weet je met zulke spitsen dat er altijd wel kansen komen.”  Dat klopte want Geus en Ammerlaan kregen diverse mogelijkheden waar schoten van Dave Plooij en Marc Griffioen net naast gingen of op de lat uiteen spatten. Had het vizier van de Stompwijk’92-voorwaartsen na rust scherper gestaan dan was de voorsprong ondanks het harde werken van de blauwwitten zeker vergroot. Een kleine tien minuten voor tijd was het dan zover:  de grote finale van de ‘G & A-show’. Geus sprintte op onnavolgbare wijze de diepte in, kapte de SJZ-verdediger uit met een subtiele voetbeweging, wenkte de opstormende Ammerlaan op links en legde de bal op zijn schoen. Een snoeihard schot in de dak van het doel betekende de 3-1 die door beide spelers gearmd werd gevierd in de hoek van het veld bij de Stompwijkse aanhang op het terras met de Afrikaanse trommels. Ammerlaan kreeg dan ook zeer terecht kort daarna een publiekswissel van Van Manen.

Hoogbruin: ,,Balen om weer te verliezen, zeker in zo’n blauw shirt alles maatje XL, maar in de tweede helft hebben we er in ieder geval meer voor gestreden. Je ziet ook dat we het hele seizoen al te maken hebben met een smalle selectie door o.a. diverse blessures. Wij zijn uitgespeeld, maar volgend seizoen is er weer een kans en dan ben ik er zeker ook weer bij.”

 

SJZ beëindigde dus als tweede deze derde periode en werd achtste met 37 uit 26 (56-49) op de competitieladder. Stompwijk bleef derde met 48 uit 26 (76-52) waar Geus en Ammerlaan er gezamenlijk 57 hadden gemaakt. Stompwijk’92 werd dus ook de winnaar van periode drie. Van Manen tot slot: ,,Fantastisch man, wat deze jongens hier hebben gerealiseerd. Je ziet wat het allemaal losmaakt bij alle toeschouwers, echt een compleet dorpsfeest. Wie we nu treffen in het toetje is nog niet bekend. We zien het wel, eerst dit feest met elkaar vieren. Volgend seizoen gaan we met deze complete selectie vast ook weer voor heel herkenbaar en oh zo efficiënt voetbal zorgen.”

Stompwijk’92 – SJZ 3-1 (2-1). 6. Ammerlaan 1-0, 9. Geus 2-0, 45.+2. H. Coret 2-1, 82. Ammerlaan 3-1. Toeschouwers: 389.

Stompwijk’92: Bennis, B. van der Salm, Van den Bosch, Van Marwijk (71. Van Viegen), Van der Arend, S. van der Salm, Knijf, Van der Linden, Geus, Onderwater (80. Jacobs), Ammerlaan (86. Van Veen).

SJZ: Van Diemen, De Goede (64. Daan Coret), Van der Hoeven, Plooij, Hensing (45. Willemse), Hans Coret, Sleijser, Griffioen (84. Mark-Jan Vermeeren), Wansink, Hoogbruin, Versteegen.