Derde klasse A (zondag) – ,,Met deze kou verwachten we geen honderden toeschouwers bij deze regioderby, we hebben zelfs wat leuke activiteiten door de kou laten vervallen, maar het is zeker niet minder gezellig bij ons op sportpark Haasbroek. Warme SJZ-mutsen en –sjaals zijn bij de kassa te koop. Buiten wordt er heerlijke, stevige wintersoep verkocht zo ook de enige echte SJZ-burger. Ereleden van beide verenigingen worden speciaal opgevangen in de bestuurskamer voor, na en in de rust van deze derby. En de twee leden die op de missieveiling de kavel met de V.I.P.-behandeling hebben gekocht, krijgen een open skybox op de tribune deze middag. En natuurlijk kan men in de kantine op de beeldschermen twee voetbalwedstijden bekijken. Dan is het aan de zanger Rick Melissen om na de wedstrijd tot 19.00 uur voor een lekker muzikaal sfeertje te zorgen. En de rest is aan beide teams deze middag”, sprak het SJZ-bestuurslid vol enthousiasme kort voor de wedstrijd. Maar uiteindelijk zou Stompwijk’92 na en middagje heldere vrieskou met een dik verdiende 0-2 zege huiswaarts keren.

Beide ploegen hadden in 2018 al drie keer gewonnen en waren dus zeker aan elkaar gewaagd. Maar hun huidige plek in de middenmoot was niet waar men op had ingezet bij aanvang van deze competitie in de derde klasse A. Waar trainer Erik van Manen van Stompwijk’92 weinig problemen in de selectie had, was het voor SJZ-trainer Ludo Pistorius even puzzelen om een basis het koude kunstgras op te sturen. Om diverse redenen waren Sjoerd Hulsbos, Hans Coret en Stefan Sleijser afwezig, zat de al maanden geblesseerde routinier Guus van der Hoeven op de reservebank zo ook oudgediende Frank Willemse, die nu bij het eerste zaterdagteam zijn kunsten vertoont.

De skybox was bezet op de door de straffe, koude wind zeer matig gevulde tribune waar alle supporters verder de zonnigste plekjes langs de lijn opzochten. Schurkend tegen elkaar moest de opkruipende kou worden bestreden ook in de wetenschap dat er geen vloerverwarming was langs de afrastering. En de toeschouwers gingen er bij aanvang om 14.00 uur eens goed voor staan. Want vorig seizoen hadden de groenwitten zowel thuis (0-2) als uit (3-1) verloren. Maar het blijft een derby met een lange geschiedenis, al van voor 1992 toen Stompwijkse Boys de ‘Anstgegener’ was van SJZ. Sindsdien is er twintig keer sprake geweest van El Clásico waar Zoeterwoude elf keer won en Stompwijk’92 zeven keer en twee keer was er geen winnaar aan te wijzen. Het leverde altijd aardig wat doelpunten op want SJZ scoorde 38 en Stompwijk’92 30 keer in die duels.

Opvallend is het verschil in gescoorde doelpunten tot op heden, voor de thuisploeg zijn dat er 25 met Daan Hoogbruin als topscorer met 5 treffers. De uitploeg heeft al 41 keer kunnen juichen met Enrico Geus, vijftien doelpunten, en Nick Ammerlaan met dertien doelpunten als topscorers. Van Manen: ,,Heerlijk als je die jongens voorin hebt lopen. Maar het is en blijft een teamsport waar iedereen minstens negentig minuten lang moet werken en alles moet geven.”

Het was  Geus die al rap de 0-1 droog kon intikken na een schitterende voorzet van rechts van Sem van der Salm. Diezelfde Geus bracht even later de immer sleurende spits Rick Luiten in stelling die snoeihard naast schoot. En uit een flitsende combinatie tussen Luiten en Geus kon Dennis van der Linden net niet zijn voet tegen de bal zetten om de 0-2 af te drukken.

En SJZ dan, op twee schoten na die perfect werden gestopt door de resoluut zijn doel verdedigende Stompwijk’92-doelman Jason van der Voort was er verder niets gevaarlijks voorin te melden. Met het rustsignaal werd door de supporters in gestrekte draf de warme, bomvolle en zeer gezellige kantine opgezocht. Maar daar kwam na een stief kwartiertje weer een einde aan. De zon werd weer opgezocht langs de afrastering en Pistorius en Van Manen hielden vast aan dezelfde spelers.

Had het vizier van Geus en Ammerlaan, beiden twee keer, en Van der Linden, één keer, op scherp gestaan dan was de wedstrijd halverwege de tweede helft al op slot gegooid. Nu hield men de thuisploeg nog in de wedstrijd en er kwam meer groen-witte druk naar voren. Pistorius bracht Sleijser en de immer balvaardige en technisch acterende Willemse in het veld even later gevolgd door de jonge Luuk van Wingerden. Maar ondanks de toenemende druk, onder andere door diverse hoekschoppen, week Stompwijk’92-doelman Van der Voort niet en roeiden anders zijn verdedigers de bal naar voren in de hoop hun voorwaartsen Geus of Ammerlaan te kunnen bereiken.

Waar SJZ-aanvaller Marc Griffioen zijn inzet in het laatste kwart gekeerd zag worden, was Geus er na de door Niels van Diemen gekeerde inzet van weer Van der Linden als de kippen bij om voor de tweede keer de bal droog van dichtbij binnen te tikken, 0-2.

Ook trainer Van Manen bracht zijn drie wissels in: ,,Mitchell Jacobs kon zo onze doelpuntenmaker Geus vervangen en nog wat meters maken en dat gold ook voor Leander Lelieveld die terugkwam van een blessure. Hij kon onze spits Luiten vervangen en deed dat prima. Een mooi moment was het ook om de jonge Daniel Knijff een paar speelminuten te kunnen geven. Hij komt van DHC waar de zaterdagtak was opgeheven. Zo hebben we met deze spelers een heerlijke ploeg waar veel tegenstanders moeite mee zullen hebben.”

Deze 0-2 werd ook de eindstand waardoor SJZ negende wordt met 19 uit 15 (25-28) en Stompwijk’92 één plaats stijgt naar plek zes met 23 uit 16 (43-35). Zij zijn vrij komende zondag en Pistorius moet zijn mannen weer op de rails weten te krijgen bij het inhaalduel uit tegen DIOS. Deze ploeg staat na de eenvoudige zege op Kickers’69 (4-0) nu zelfs vijfde met 24 uit 15. Als de groenwitten nog iets willen dit seizoen dan is dit een wedstrijd die echt gewonnen moet worden.

Van Manen (foto hieronder): ,,Lekker om deze derby weer te winnen, maar ons leerpunt is dat wij het gewoonweg eerder af moeten maken. Dat hebben we vanmiddag laten liggen.”

De supporters van beide verenigingen lieten het na afloop zeker niet liggen, want het werd direct gezellig in de kantine. ,,Laat die zanger Melissen maar snel beginnen met vrolijke meezingers want als supporter van Ajax en bestuurslid van SJZ kan ik na vanmiddag wel wat iets vrolijkers gebruiken”, aldus het bestuurslid dat alle gasten ook ontving bij deze 21ste regioderby.

SJZ – Sompwijk’92 0-2 (0-1). 10. Geus 0-1, 80. Geus 0-2. Scheidsrechter: B. Rodenburg. Toeschouwers: 176.

SJZ: Van Diemen, De Goede, Plooij, Hensing, Griffioen, Coret (68. Willemse), Wansink, Hoogbruin (77. Van Wingerden), Berg, Van Klink (68. Sleijser) en Versteegen.

Stompwijk’92: Van der Voort, Van der Salm, Van der Arend (85. Knijff), Onderwater, Van Veen, Van Marwijk, Van der Linden, Geus (82. Jacobs), Luiten (72. Lelieveld), Van den Bosch en Ammerlaan.