HomeZaterdagDerde klasseVerrassende en karaktervolle overwinning VV Leiden

Verrassende en karaktervolle overwinning VV Leiden

-

Derde klasse A (zaterdag). ,,Wij degraderen niet”, sprak aanvoerder Sietse Fokkema strijdvaardig, na de verrassende 3-2 zege op het sterker geachte Be Fair. Trainer Cees van Tongeren liet zijn ploeg wat behoudender spelen en met succes. De laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Soccer Boys kreeg zijn ploeg net als tegen veel andere tegenstanders de complimenten. ,,Wat koop ik daarvoor als we na afloop met lege handen staan.”

De nul houden, wat voor Fokkema een must is, lukte tegen de ploeg uit Waddinxveen op eigen veld niet. De drie treffers van de thuisclub waren echter wel voldoende om de eerste competitiepunten op eigen bodem en daarmee de tweede seizoenszege te pakken. In de extra tijd leken de bezoekers de wedstrijd alsnog te beslissen. De doelpaal redde de gastheren, en Koos de Haas schonk in de omschakeling zijn ploeg alsnog de overwinning. De vijfdaagse trip naar de Spaanse zon heeft de ploeg kennelijk goed gedaan. ,,We zijn zeker naar elkaar toegegroeid’’, verzekerde Van Tongeren.

Dat Be Fair als ploeg, zeker na rust de wat betere was, kon gezien de stand op de ranglijst geen verrassing zijn. Met veel strijd en passie deden de Leidenaren zeker in de eerste helft niet onder voor de gasten.  De vroege treffer van Vincent Donders (negende minuut) die een hoekschop binnen frommelde was niet onverdiend. Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong. Mohamed el Azzouti  schoot vijf minuten na de openingstreffer de gelijkmaker achter VV Leiden doelman Andy van der Meulen. (1-1). Verdedigend hielden beide ploegen in het verdere verloop  van de eerste rondgang  de aanvallers redelijk in bedwang. De laatste linie van de bezoekers hadden hun handen vol aan “lastpak” Vincent Donders die met zijn snelheid  en tomeloze inzet voor het nodige gevaar zorgde.

Een messcherpe counter direct na de hervatting van de bezoekers betekende de 1-2. Van Tongeren was na afloop not amused  over deze treffer. ,,Dit had niet mogen gebeuren. Het stond bij die treffer niet goed bij ons.” Niet veel later scheerde een als voorzet bedoelde bal de deklat van het Leidse doel. De smeekbede om een strafschop van de gastheren, na een vermeende overtreding op Donders werd door arbiter Moussaoui  genegeerd.

De bezoekers kregen na een uur spelen de kans om de wedstrijd op slot te gooien. Aanvoerder Martijn Kok wist het slippertje van de Leidse defensie niet te verzilveren. De gelijkmaker van de ingevallen Erik Bakker in de tachtigste minuut kwam letterlijk uit de lucht vallen. Zijn boogbal verdween over de verbaasde Be Fair doelman.(2-2). Met Roland Middelkoop en Mitchel Hage voor respectievelijk Jeroen van Egmond en Angelo van Heusden moest het gelijke spel over de streep worden getrokken. Het werden in de hectische slotfase dus bonuspunten voor de dolgelukkige staartploeg.

,,Na de winterstop zijn we bewust anders gaan spelen. Voorin hebben we veel snelheid. De nul is heilig en het hoeft niet mooi te zijn. Dat het vandaag zo valt is geweldig. In de eerste seizoenshelft lukte het niet ,vandaag waren we wel gelukkig. Belangrijk dat we de punten pakten. Dit geeft vertrouwen, zeker naar de wedstrijd tegen concurrent WDS volgende week. Ik zie de ploeg niet degraderen”, aldus de zelfverzekerde aanvoerder Fokkema.

Van Tongeren, die onder meer Elroy Lammers en Sipan Khalid moest missen, sprak over een mentale opsteker. ,,We zijn aangepaster gaan spelen en in dat licht komt deze gelukkige overwinning als geroepen. Met de uitvoering en de uitslag ben ik dik tevreden. Als wij geen strijd leveren winnen wij geen wedstrijd. In ieder geval zijn we thuis van de hatelijke nul af.’’

Basisopstelling VV Leiden: Van der Meulen, van Egmond, Fokkema, R.Donders, Schreuder, Hamelink, De Haas, Van Heusden, V.Donders, Devilee, Sjaardema.

Foto’s: met dank aan Stan van der Meel (uitgebreide fotoverslag volgt later)