Het seizoen is over de helft en dus kunnen onze derdeklassers zo langzamerhand de balans op gaan maken. Wordt het aanhaken bij de top, strijden tegen degradatie of toch mikken op misschien wel de tweede of derde periodetitel?

ZATERDAG

Voor VV Leiden is dat middelste overduidelijk het geval. De formatie van Cees van Tongeren bungelt nog altijd onderaan de ranglijst van 3A (zaterdag), ondanks dat de Morsbewoners in 2018 nog ongeslagen zijn. Op een knappe overwinning op topploeg Be Fair volgde afgelopen zaterdag echter een ietwat teleurstellende 0-0 bij concurrent WDS, aan wie het de rode lantaarn bij winst had overgedragen. ,,We speelden op een dramatisch veld waarop je de hond nog niet uitlaat. Natuurlijk geen excuus, maar dan is het lastig om er doorheen te komen tegen een ploeg die absoluut niet wil voetballen. Zij speelden met 1 spits en op goed geluk. Wij mochten het uitzoeken met de bal en dat hebben we niet altijd even goed gedaan.”

Komende zaterdag spelen de Leidenaren weer een uitwedstrijd, en wel bij de huidige nummer drie, BSC ’68. Thuis werd nipt met 1-2 verloren van de Benthuizenaren, hopelijk kan VV Leiden dit keer een resultaat mee terug nemen naar de Sleutelstad.

In het verlengde daarvan kan Zwammerdam, dat op bezoek bij DSVP niet verder kwam dan een gelijkspel (1-1, doelpunt Donny van der Neut ), Van Tongeren en consorten een groot plezier doen. Het elftal van Rob de Lange treft in de vijftiende speelronde immers WDS. Het eigen belang van de blauwwitten telt daarbij eveneens zwaar. ‘Damme’ staat weliswaar negende, maar heeft zeker nog flink wat puntjes nodig om definitief afstand te nemen van de streep. Het gat met de twaalfde plek, een p/d-plaats, bedraagt immers slechts twee schamele punten.

Op die precaire positie bevindt zich momenteel LSVV ’70. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de Leidse studenten, door afgelastingen, nog wel één of twee inhaalwedstrijden tegoed hebben ten opzichte van hun concurrenten. Ook afgelopen zaterdag kwam de ploeg van Freek Jansen niet in actie. Het thuisduel met Van Nispen was al in een vroegtijdig stadium uitgesteld naar het inhaalweekend van 24 en 25  februari. Zaterdag nemen de roodwitten het op tegen de ploeg in vorm. Blauw-Zwart was wekenlang hekkensluiter van 3A, maar behaalde uit de laatste zeven wedstrijden liefst zeventien punten. Daardoor klommen de Wassenaarders niet alleen op naar de achtste plek, maar leiden ze bovendien riant de strijd om de tweede periode, met het Zoetermeerse DWO – op drie punten – als voornaamste concurrent.

Kagia tenslotte, treft het Koudekerk van onze gewaardeerde LAV-collega Ronald Rosdorff.  Beide clubs waren de afgelopen steevast terug te vinden in de top-5 van de derde klasse, maar stellen deze jaargang – met respectievelijk een zevende en elfde plaats – danig teleur. Na de pijnlijke 0-3 nederlaag tegen FC Oudewater van jongstleden zaterdag lijkt de top-4 voor de Lisserbroekers definitief uit beeld. Uit voerde Kagia nog een huzarenstukje op, door een 4-1 achterstand om te buigen in een heroïsche 4-5 overwinning, maar dit keer was het elftal van Anton Wijsman, die komende zomer opgevolgd zal worden door René Ras (Van Nispen (zo), RT) niet bij machte.

ZONDAG

Voor SJZ staat de tweede seizoenshelft in het teken van ‘sportieve revanche’, zo liet Ludo Pistorius zich na de ondermaatse eerste maanden van deze jaargang ontvallen. Zijn spelers voegen vooralsnog de daad bij het woord. Na eerst al RKDES te hebben verslagen, werd afgelopen zondag ook FC Rijnland aan de zegekar gebonden: 1-0. Het enige doelpunt op sportpark de Haasbroek kwam op naam van Stefan Sleijser. De Leidenaren speelden ruim een uur lang met tien man, nadat Leroy de Haas al vroeg in de wedstrijd tegen zijn tweede gele (en dus rode) kaart aanliep. De Zoeterwoudenaren staan komende zondag stil, terwijl FC Rijnland op bezoek gaat bij WVC. Een belangrijk duel, want de Weteringers staan op slechts drie punten van de nummer vier en hebben nog een inhaalwedstrijd tegoed bovendien. De mannen van Ed Kluivers weten dan ook wat ze te doen staat.

Voor Warmunda staat een zware dobber op het programma. Het elftal van Alan Campfens reist zondag af naar Langeraar, waar het wordt opgewacht door Altior. In de heenwedstrijd was de koploper met 0-2 te sterk voor de Warmonders, die afgelopen speelronde doelpuntloos remiseerden tegen FC Aalsmeer. ,,Die 0-0 gaf de verhoudingen wel weer, maar ik vind dit een veel mooier punt dan vorige week’’, aldus Campfens, refererend aan de 3-3 bij hekkenslluiter Van Nispen van zeven dagen eerder. ,,Natuurlijk moeten we kritisch blijven, maar de verdedigende fouten die we vorige week maakten bleven nu uit. We hebben er afgelopen week over gesproken en dat is door onze jongens prima opgepikt. Als je leert van je fouten, wat wij vandaag hebben laten zien, dan doe je het als team gewoon goed. Ook de bereidwilligheid om voor elkaar te knokken vind ik waardevol.’’

Ook voor ASC is een zege komende zondag bepaald geen vanzelfsprekendheid. De ploeg van Mo Bougrine gaat dan op bezoek bij Nicolaas Boys, met één punt en één wedstrijd minder dan Altior nog altijd de virtuele koploper in 3A. De Ajax Sportman Combinatie won de voorbije speelronde in een draak van een wedstrijd met ruime cijfers van Kickers ’69: 3-0. De erbarmelijke staat van het hoofdveld op het oude complex, in het centrum van Oegstgeest, was de afgelopen jaren regelmatig voer voor discussie. Na de verhuizing naar het gloednieuwe Overveer leken die problemen tot het verleden te horen, maar zondag was er toch weer het nodige te doen om de pas een half jaar oude grasmat, waar na de hevige regenval van voorbije dagen een paar kuub zand over uitgestrooid was. Dat de ban na rust gebroken werd door een eigen doelpunt van Leimuidenaar Jim van Vliet was tekenend voor de matige vertoning van beide clubs, waarvoor dus wel verzachtende omstandigheden golden. Teije Rutten en Siard Kuipers schoten de Oegstgeestenaren vervolgens in veilige haven.

In 3B liep Voorschoten ’97 op bezoek bij DHL tegen een onnodige zeperd op: 1-0. Het elftal van Huib van Oostrom Soede kwam al vroeg op achterstand na een foutje van de niet geheel fitte Abdel Lamrabette, die zich kort daarop liet vervangen door reservedoelman Chris van der Mijn. Want de Voorschotenaren vervolgens ook probeerden, de achterstand kon niet meer worden gerepareerd. ,,We hebben zo’n beetje de hele tweede helft op hun helft gevoetbald, met veel power’’,zag de Haagse trainer. ,,DHL was alleen nog maar aan het tegenhouden. We kregen kans op kans, het was echt ongelooflijk. Maar die bal wilde er maar niet in. We raakten eerst twee keer de lat, via Mike Nikic en Niels van den Berg, en daarna nog twee keer de paal. En de grootste kans van allemaal was voor Roy Elligens, die van dichtbij over kopte.’’

Wellicht heeft zijn ploeg, die ondanks het verlies nog altijd behoorlijk kansrijk is in de strijd om de tweede periode, de doelpunten bewaard voor komende zondag. Dan is hekkensluiter GSC ESDO gastheer voor de groengelen.