Zaterdag

Derde klasse A

Van Nispen-Sporting Leiden

In De Zilk speelt Sporting Leiden de eerste wedstrijd in competitieverband als fusieclub. Voor de mannen van Cees van Tongeren meteen een zware kluif, want Van Nispen eindigde vorig seizoen keurig als tweede. Wel met een straatlengte achterstand op Soccer Boys, maar de nacompetitie werd toch maar mooi behaald. Sporting Leiden, toen dus nog VV Leiden, speelde geen nacompetitie en daar waren ze juist blij mee in de Leidse Morsch. Immers, lange tijd gaf de ranglijst aan dat degradatie dreigde. Na de winterstop ging het echter beduidend beter met de Leidenaren en op bezoek bij LSVV’70 speelde de ploeg zich net op tijd veilig. Vorig seizoen werden de bezoekers met 4-0 kansloos gelaten. De resultaten van Sporting zijn in de voorbereiding nogal wisselvallig geweest. Van LSVV’70 werd ruimschoots verloren in de beker. Daar stond een prima wedstrijd tegen de reserves van Quick Boys tegenover en bijvoorbeeld een ruime oefenzege op de zaterdagtak van SJC. Het zou zo maar kunnen dat Sporting vooraf tekent voor een gelijkspelletje.

Zwammerdam-Blauw Zwart

Twee ploegen die elkaar vorig seizoen weinig ontliepen. Zwammerdam tikte als negende aan en de ploeg van Jos van der Helm als achtste. Lange tijd was niet duidelijk of lijfsbehoud wel goed zou komen, maar uiteindelijk kon er in beide kampen opgelucht adem worden gehaald. In de bekerstrijd waren de groenwitten goed op weg om de volgende ronde te bereiken, maar in de finalestrijd tegen Nieuwerkerk werd een pijnlijke 5-0 nederlaag geleden (zie ook het verslag op de website van ‘Damme’ : https://vvzwammerdam.nl/?p=10323. Blauw Zwart kwam wel door de poulefase heen, maar het laat zich lastig voorspellen hoe het staat met de onderlinge verhoudingen. In mei van dit jaar verloor een destijds inspiratieloos Zwammerdam met 0-2 van de formatie uit Wassenaar. Aan Jack Harmsen, opvolger van Rob de Lange, de schone taak zijn ploeg nu wel geconcentreerd en gedreven aan de start te laten verschijnen.

BSC’68-Lugdunum

Het blijft even wennen. Lugdunum is terug in de derde klasse. Wie dat in november 2017 zou hebben voorspeld, was uitgekafferd voor ‘gek’ of ‘verdwaasde’. Hoe het daarna echter ging met de Leidse club is bekend en de vrije val kon niet meer worden gekeerd. Veel spelers zochten hun heil elders en er kwam met Roberto Escudero een nieuwe trainer. Tevens kwamen er juist de kant op van de Kikkerpolder en de ex-speler van onder meer GHC en Voorschoten’97 heeft nu de taak om een team te smeden van een op zich best aardige groep voetballers. De voorbereiding verliep nogal wisselvallig, maar die resultaten zijn nu niet meer belangrijk. BSC’68 is doorgaans een lastig te bespelen tegenstander en staat niet bekend om ‘watjesvoetbal’. De ploeg uit Benthuizen eindigde vorig seizoen als zesde in 3A.

De overige duels op deze speeldag: Alphia-DWO, CVC Reeuwijk-Nieuwkoop, NSV’46-Be Fair, VVSB-DSVP.

Derde klasse B, West I

DEM-Kagia

In deze klasse is Kagia moederziel alleen als het gaat om regioclubs. De Lisserbroekers werden door de KNVB veroordeeld tot district West I en daar is in de zomermaanden een hoop om te doen geweest. Inmiddels is er een streep onder het verhaal gezet en nu wil Kagia niets liever dan hoge ogen gooien. Een goede start zou daarbij wenselijk zijn. De eerste driepunter moet opgehaald worden in Beverwijk, waar DEM de gastheer is voor de manschappen van Rene Ras. Die ploeg eindigde vorig seizoen in 3A, ook in West I, als negende op de ranglijst. De blauwwitten werden net als Kagia tweede in de poule in de strijd om de districtsbeker. In het slotduel werd nipt verloren van VSV, waardoor die ploeg in het bekertoernooi bleef. Eerder won DEM wel met 10-0 van Jong Hercules en ook AFC’34 werd ruimschoots verslagen (0-5). Kagia is prima door de voorbereiding heen gekomen, maar kon zich niet plaatsen voor de tweede ronde van de districtsbeker. Dat had alles te maken met het verzuimen om kansen te benutten. Jammer, maar dan maar in de competitie. Wellicht dat DEM, Door Eendracht Macht, het eerste slachtoffer kan worden.