Voorbeschouwing derde klasse A zaterdag 26 mei

Kagia – BSC’68

De thuisploeg kan terugkijken op een behoorlijk seizoen. Er werd gehoopt op een prijs, maar daar slaagde de equipe van Anton Wijsman niet in. Momenteel staat de ploeg op de zesde plek en kan zelfs nog een plaatsje klimmen als het van BSC weet te winnen. De Benthuizenaren staan dus vijfde op de ranglijst. Het gaat beide teams dus niet meer om de echte prijzen, maar om prestige en een lekker potje ballen in het zonnetje is ook wat waard. Daarna wellicht een biertje pakken en sterke verhalen uitwisselen over het seizoen 2017- 2018. En voor Wijsman zou het uiteraard bijzonder leuk zijn om met winst en de borst vooruit te vertrekken van de Kikkerbeetstraat. Zijn ploeg is de trainer een extra stapje verplicht.

Leiden – LSVV’70

Uit de laatste zes wedstrijden haalde Leiden twaalf punten. De laatste nederlaag dateert van 24 maart toen met 5-0 van Oudewater verloren werd. Van bijna zeker van degradatie naar een veilige plek. Drie korte zinnetjes die het jongste verleden van de vv Leiden op voetbalgebied aardig weergeven. Het is niet mis wat de mannen van Cees van Tongeren hebben gepresteerd. Er wacht nog slechts één taak dit seizoen: winnen van LSVV’70 en daarmee het verblijf in de derde klasse A met minimaal een jaar verlengen, tenminste wanneer DSVP, Koudekerk of Zwammerdam meewerkt. Wie had dacht gedacht toen de ploeg geruime tijd troosteloos onderaan bungelde. Nu al gaat er een uitbundig compliment richting de roodwitten.  De job is natuurlijk nog niet helemaal geklaard, want zaterdag wacht directe concurrent LSVV. De favorietenrol ligt duidelijk niet bij de studenten die in de laatste vier wedstrijden drie keer het onderspit dolven en slechts van het uiterst zwakke WDS konden winnen. ‘We misten er dertien’ klinkt het bijna wekelijks bijkans triomfantelijk vanuit de cultclub. Inmiddels leidt dit tot vermoeid zuchten bij de tegenstanders en wellicht ook ze langzamerhand bij de eigen aanhang. Waarom ga je niet lekker vrijblijvend in het achtste, met alle respect gesproken, voetballen als je je zo vaak afmeldt is een vraag die onwillekeurig opkomt. Scherts, ironie en zelfspot zullen zaterdag opzij gezet moeten worden om het vege lijf te redden. Verlies of een puntendeling betekent onherroepelijk nacompetitie met als zwaard van Damocles terugkeer naar de krochten van het amateurvoetbal. Daar zal niemand binnen LSVV70 op zitten te wachten. Want de vierde klasse tegenwoordig nog verlaten blijkt een hels karwei te zijn.

Oudewater – Zwammerdam

Donny van der Neut verklaarde zaterdag na de treurige nederlaag tegen Blauw Zwart met grote stelligheid dat zijn ploeg bij Oudewater gaat winnen. De messen zullen geslepen moeten worden en de mouwen opgestroopt wil Zwammerdam dat waar maken. In Oudewater treft men een opponent die bijzonder graag de nacompetitie in zou gaan. De derde periode ligt voor het grijpen. Kagia kan weliswaar in punten gelijk komen, maar het  verschil in doelsaldo is zestien. De thuisploeg zal echter elk risico willen uitsluiten en voor de winst willen gaan. Vorig jaar werd Oudewater kampioen en promoveerde naar de derde klasse.  Dat smaakt blijkbaar naar meer gezien de prestaties dit jaar. Zwammerdam zal dus heel anders, lees beter, voor de dag moeten komen dan zaterdag jongsleden. Rob de Lange neemt als trainer afscheid van Zwammerdam en zal dat zeker niet willen doen met een risicovolle nacompetitie. Zijn selectie zal ervan doordrongen zijn dat dit ook niet zou passen, De Lange verdient een tot op het bot gemotiveerd team dat tegen Oudewater tot op het gaatje gaat.

Stand onderin: DSVP 31 (-11), Koudekerk 30 (-16), Zwammerdam 28 (-7), VV Leiden 28(-16), LSVV’70 26 (-10).