Zaterdag derde klasse A

Helaas doen de LAV-clubs in de zaterdag derde klasse A dit seizoen niet mee om de nacompetitie voor promotie, maar drie van de vier moeten vrezen voor de vierde klasse. Kagia speelde zich na de 1-3 overwinning op WDS veilig en staat nu zevende met 31 punten. De Lisserbroekers stonden er op het juiste moment, want zo’n maand geleden stond de ploeg er toch heel anders voor. Maar ook tegen de onderste ploegen, Zwammerdam (4-1) en VV Leiden (2-2), werd niet verloren. De formatie van trainer Anton Wijsman kan nu zelfs nog denken aan een positie in de subtop. Nummer vijf BSC’68 staat op slechts drie punten, met nog drie speelronden te gaan. De komende tegenstander van Kagia is DSVP. De ploeg uit Pijnacker is terug te vinden op de negende plek en is nog niet helemaal veilig, dus veel weerstand kan worden verwacht. Eerder dit seizoen eindigde de confrontatie in Pijnacker in 1-1. Rens Lamboo maakte in november vorig jaar het Lisserbroekse doelpunt.

Kagia is dus veilig, maar dat geldt absoluut niet voor de rest. Zwammerdam staat er van de LAV-clubs nog het ‘beste’ voor. De equipe van coach Rob de Lange staat met een tiende plek twee plaatsen én twee punten boven de degradatiezone. De nummers twaalf en dertien spelen nacompetitie tegen degradatie naar de vierde klasse, de nummer veertien degradeert rechtstreeks. Wordt er zaterdag gewonnen bij Van Nispen, dan is de ploeg nagenoeg zeker van handhaving. Al zal dat nog wel een aardige klus worden, want de Zilkers beschikken over een sterk team dat de vervangende tweede periodetitel al in de wacht sleepte. De cijfers van de eerdere ontmoeting tussen beide ploegen liegen er ook niet om. Van Nispen won eerder dit seizoen met maar liefst 1-6 in Zwammerdam en dus zal ‘Damme’ maar al te graag revanche willen nemen voor die harde nederlaag.

Beroerder is de positie van nummer twaalf LSVV’70, dat met de huidige plek op de ranglijst aan het einde van het seizoen nacompetitie moet spelen. Dat wil de optimistische Leidse studentenploeg uiteraard niet en zoals gewoonlijk zullen ze zich ook nog geen zorgen maken. Over directe degradatie hoeven ze overigens ook niet in te zitten, want dat lot lijkt al in handen van WDS, dat komende zaterdag op bezoek komt. Die ploeg won het eerste duel in Driebruggen met 2-1, maar dat was voor LSVV op vreemde bodem. Op de eigen Kikkerpolder gaat alles dit seizoen een stuk eenvoudiger.

Eén punt onder LSVV staat stadgenoot vv Leiden, dat al vijf wedstrijden op rij ongeslagen is. Na Koudekerk (2-2), DSVP (2-2), Be Fair (0-2 winst) en Kagia (1-1) werd twee weken geleden een zege geboekt op LSVV (1-0). Ook voor de ploeg van trainer Cees van Tongeren geldt dat de hekkensluiter WDS ver uit zicht is met zeven punten achterstand en dus wordt het: nacompetitie of handhaving. Blauw Zwart is de aanstaande tegenstander. De Wassenaarders stonden eerder dit seizoen nog kansloos onderaan, maar zijn opgeklommen via een knappe reeks, onder meer door een 1-2 zege bij vv Leiden.

Zondag derde klasse A

Op de zondag lijkt het erop dat alle LAV-clubs veilig zijn. Dat komt door de aangepaste promotie- en degradatieregeling: alleen de hekkensluiter degradeert vooralsnog. Het kan echter nog veranderen door een besluit van de KNVB, daarover na 16 mei meer. Op die datum worden namelijk de clubs tijdens een bijeenkomst in Stompwijk geïnformeerd over de toekomst van het zondagvoetbal. Nummer twaalf Warmunda lijkt zich dus geen zorgen te hoeven maken over nacompetitie. De Warmonders, die na dit seizoen flink wat versterking krijgen van buitenaf, verloren drie wedstrijden op rij en zijn wel weer eens toe aan een zege. Dat moet dan gebeuren tegen SJZ, de ploeg die nog meestrijdt om de derde periodetitel. De achterstand in de derde periode is op dit moment respectievelijk twee en één punt(en) op Stompwijk’92 en FC Aalsmeer. Niets heeft SJZ nog in eigen hand, na de 2-6 nederlaag tegen RKDES van een aantal weken geleden, maar met nog drie wedstrijden te gaan zullen Stompwijk en Aalsmeer wellicht nog wel punten gaan verspelen.

Nummer negen FC Rijnland gaat op bezoek bij koploper Altior, dat bij winst en puntenverlies van de nummers twee en drie (RKDES en Nicolaas Boys) kampioen kan worden. De Leidenaars spelen alleen nog voor de eer. De eerdere ontmoeting tussen beide teams eindigde in een 1-3 zege voor de Langeraarders. Boudewijn Kamphues deed destijds vlak na rust nog iets terug bij een 0-2 achterstand.

Veel doelpunten incasseert ASC de laatste weken niet, maar zelf goals maken lukt ook niet. De 1-0 nederlaag bij WVC van afgelopen zondag betekende voor de Oegstgeestenaren het vierde duel op rij zonder goals. De laatste treffer dateert van 8 april tegen FC Aalsmeer van Teije Rutten (3-1). Nummer twee RKDES komt aanstaande zondag op bezoek. Wie gaat de doelpuntloze periode doorbreken bij ASC?

Zondag derde klasse B

Voorschoten’97 staat met dertig punten keurig in de middenmoot. Een hogere notering dan de achtste plek zit er niet meer in, want de achterstand op nummer zeven DHL is zeven punten. De formatie van trainer Huib van Oostrom Soede reist zondag af naar de Roggewoning in Wassenaar, waar Graaf Willem II/VAC de tegenstander is. De huidige nummer vier zijn de laatste tijd niet zo in vorm: uit de laatste vier duels werd slechts één punt gehaald. De Voorschotenaren deden het een stuk beter met zeven punten uit de laatste vier wedstrijden. Kan Voorschoten’97 de Wassenaarders opnieuw een klap toebrengen?