Voorbeschouwing derde klasse A

Zaterdag 7 april

Koudekerk-LSVV’70

Negen keer speelde LSVV’70 een uitwedstrijd en acht keer werd verloren. Naar de oorzaken kan men slechts gissen.  Veranderen de zelfbewuste, quasi arrogante studenten in timide schoothondjes zodra ze de stadsgrenzen achter zich laten? Zijn er extra afschrijvingen als men het land in trekt of zijn er andere zaken die een rol spelen? De mysterieuze krachten van de sport wellicht. Feit blijft dat de hordes supporters immer teleurgesteld huiswaarts keren na weer een zeperd in den vreemde. Koudekerk was ooit een bastion waar menig tegenstander de tanden stuk beet op een ploeg die meestentijds hoog in de afdeling vertoefde. Die tijden zijn voorbij. Koudekerk staat slechts twee puntjes boven de Leidenaren. Moet trainer Freek Jansen zijn minzame en immer begripvolle houding eens laten varen en het begrip donderspeech introduceren? Het lijkt ons het proberen waard om uitzege nummer twee binnen te halen. In het voorbije weekend speelde Koudekerk gelijk bij VV Leiden en LSVV’70 ging onderuit bij bijna kampioen Soccer Boys.

VV Leiden-DSVP

Een cruciale wedstrijd zaterdag. Zo simpel is het. Natuurlijk zijn de matches van de afgelopen weken ook belangrijk geweest, maar DSVP is het doel waarop Leiden zich moet richten. Willen de mannen van Cees van Tongeren directe degradatie ontlopen dan moet er juist van een ploeg als DSVP gewonnen worden. Zelfs als dat gebeurt blijft er nog een verschil van drie punten. Dat is nog enigszins te overzien met in het achterhoofd dat Leiden nog twee keer moet aantreden tegen LSVV’70, een andere degradatiekandidaat. Mocht DSVP minimaal gelijk spelen, dan lijkt de strijd gestreden. Terugkeer naar de vierde klasse zou buitengewoon triest zijn voor een club met ambities zoals de nieuwe Sporting Leiden is. Vol aan de bak en hopen dat het belang van deze wedstrijd niet verlammend werkt.

Van Nispen-Kagia

Kagia pakte de broodnodige punten uit tegen het toch niet kinderachtige Be Fair. Een mooie opsteker die de nodige lucht geeft. Een nieuwe krachttoer zal nodig zijn om Van Nispen te weerstaan. Kampioen kan de club uit De Zilk niet meer worden, maar de nacompetitie om promotie zal men als een oh zo smakelijk toetje beschouwen. Puntverlies tegen Kagia is dan ook niet gewenst. In Lisserbroek won Van Nispen gemakkelijk met 1-4 en dat voorspelt niet veel goeds. Kagia is geen ploeg die het van verdedigen moet hebben, maar deze keer lijkt het misschien een goed idee. Er zijn ploegen, nationaal en internationaal, kampioen geworden door vanuit een zeer compacte verdediging op die ene counter te wachten. De Lisserbroekers zijn nog niet veilig, maar moeten in staat worden geacht weg te blijven bij het meest serieuze gevaar.

Zwammerdam-Soccer Boys

Zuur, zuurder, dat is het verhaal van de laatste twee wedstrijden van Zwammerdam die beide in een 3-2 nederlaag eindigden. Zeker tegen Be Fair leek het gladjes te verlopen en een 2-0 voorsprong beloofde veel. In de laatste minuten scoorde deze club echter de 3-2. Vorige week was het DWO die in de laatste minuten het net vond en ‘Damme’ in rouw dompelde. Achteruit kijken en treuren heeft geen zin. Inspiratie vinden en leren van de fouten wel. Dat is precies wat Zwammerdam moet doen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan want zaterdag wacht het onaantastbare Soccer Boys. Deze club staat maar liefst zeventien punten voor op de nummer twee en is minimaal een maatje te groot voor deze afdeling. We gooien hier eens een balletje op: Soccer Boys heeft dit seizoen nog niet gelijk gespeeld. Wat zou het mooi zijn voor de mannen van Rob de Lange als dat zaterdag zou gebeuren……

Voorbeschouwing derde klasse A

Zondag 8 april

Aalsmeer-ASC

De nederlaag tegen Stompwijk’92 was sneu te noemen. ASC knokte zich knap naar 3-3 na een 3-0 achterstand. Een dubieuze strafschop deed de ploeg uiteindelijk de das om. Is Aalsmeer de ideale tegenstander om revanche te nemen? De eclatante zege in de thuiswedstrijd is inmiddels in de annalen bijgeschreven. Het was de eerste wedstrijd op het nieuwe complex en Jelle Schouten trof maar liefst vier maal het doel. Aalsmeer oogde toen zwak, maar staat inmiddels boven ASC. Daar kan verandering in komen als de Oegstgeestenaren winnen. Dan speelt de ploeg haasje over en klimt een plaatsje ten koste van de opponent. Dan komt ook de middenmoot weer in beeld. Een vette worst wordt de equipe van Mo Bougrine zo voor gehouden.

Nicolaas Boys-Warmunda

Beide clubs liepen tegen een zeperd aan vorige week. De Boys verloren van FC Rijnland en Warmunda struikelde troosteloos over staartclub Bernardus. Het zal gedonderd hebben in de kleedkamer van de Warmonders. Niet lang geleden was een plek hoog in de middenmoot de ambitie van Alan Campfens en zijn mannen. Inmiddels staat Warmunda vierde van onderen. Om het tij te keren is er een klinkende zege nodig. Tegen Nicolaas Boys is dat een zware opgave. De ploeg uit Nieuwveen is vooral degelijk en collectief sterk. Campfens zal alles uit de kast halen om zijn mannen zo scherp als een mes aan de aftrap te laten staan. Of dat genoeg is? Bij de blauw-witten is Selmo Kurbegovic buiten de selectie geplaatst. Er worden door de club geen mededelingen gedaan over het hoe en waarom. Jammer dat dit zo loopt in elk geval.

FC Rijnland-RKDES

Het zal ongetwijfeld een hele mooie avond geweest zijn vorige week op de Mors na de zege op Nicolaas Boys. Zijn de Leidenaren in staat andermaal een topper in de derde klasse A pootje te lichten? Blessures zijn geheeld en schorsingen achter de rug; nu blijkt dat een compleet FC Rijnland meer dan behoorlijk kan voetballen. En eigenlijk was dat ook al bekend. De ploeg is bovendien uit op eerherstel. Met een gerust hart zal RKDES dan ook niet naar Leiden afreizen, temeer daar er thuis in een spektakel met 4-5 werd verloren. Mede door het verwachte lenteweer zal het goed toeven zijn langs de lijn. Kan de ploeg van Edwin Kluivers alsnog op gaan voor de vierde plaats?

WVC-SJZ 

Voorlopig is het een uitstekend voetbaljaar voor SJZ. De ploeg haalde achttien punten uit acht wedstrijden, er werd alleen verloren van Stompwijk’92. De Zoeterwoudenaren staan nu op de zesde plek en hijgen zelfs FC Rijnland in de nek. WVC heeft een wedstrijd minder gespeeld en zou de brigade van Ludo Pistorius nog kunnen passeren. Zondag is er uitgelezen mogelijkheid om met deze concurrent (voorlopig) af te rekenen. WVC verloor de laatste twee wedstrijden en SJZ zit in een flow. Wie weet kan de club nog lang meestrijden om een hoge klassering in de derde periode. Winst is dus in dubbel opzicht belangrijk. Het eerste duel was overigens een prooi voor de fusieclub (1-4).

Voorbeschouwing derde klasse B

Zondag 8 april

Voorschoten’97-ODB

Met niet minder dan 5-1 ging Voorschoten’97 ten onder in de heenwedstrijd. Sindsdien is de brigade van Huub van Oostrom Soede in meerdere opzichten gegroeid en heeft dat onder andere tegen het ongenaakbare SVV laten zien. Alleen Wilhelmus slaagde erin Voorschoten te overbluffen. ODB is weer een mooie graadmeter om te zien waar Voorschoten nu eigenlijk staat. Ons Doel Bereikt staat momenteel tweede en zou maar wat graag aan de nacompetitie om promotie af te dwingen deelnemen. Voorschoten wil nog steeds bewijzen dat het te laag staat. De wedstrijd van zondag aanstaande is een krachtproef wat dat betreft. Bij een nederlaag van de groen-gelen zit het seizoen er wel zo ongeveer op.