Na weken aftellen begint de derde klasse aan de tweede seizoenshelft. Zowel op de zaterdag als de zondag staat geen enkele ploeg van Leidenamateurvoetbal.nl in de top drie, maar daar kan natuurlijk in 2018 verandering in komen.

Zaterdag derde klasse A

Kagia gaat zaterdag op bezoek bij Zwammerdam. Beide teams staan dichtbij elkaar. De Lisserbroekers, die de zevende plek bezetten, verzamelden tot de winterstop vijftien punten. ‘Damme’ staat een plaats lager met slechts één punt minder. Trainer Rob de Lange hoopt op een plek in de nacompetitie, want zijn ploeg staat er in de tweede periode prima voor. ,,Als het een goede serie wordt, komen we op de plaats waar Zwammerdam thuishoort: heel hoog in de middenmoot of subtop. En dat niet alleen: we doen dan goed mee in de periode. Er gaat weinig boven het spelen in een nacompetitie en daar goede resultaten boeken. Daar gaan we met deze selectie nog steeds voor”, zei de na dit seizoen vertrekkende oefenmeester eerder in de voorbeschouwing op de tweede seizoenshelft.

Zijn collega Anton Wijsman, die ook na dit seizoen vertrekt, wil niet anders bij Kagia. De nacompetitie moet net zoals vorig seizoen worden behaald, al moet er dan wel een goede reeks worden neergezet. Het zal ook afhangen van de fitheid van de selectie, want aan begin van het seizoen ontbraken regelmatig spelers vanwege blessures.

LSVV ’70 reist af naar Zoetermeer waar nummer vijf DWO de tegenstander is. De studentenploeg zal met een goed gevoel beginnen aan de hervatting, aangezien de laatste twee duels voor de winterstop werden gewonnen van op papier sterkere ploegen: Be Fair (2-1) en BSC ’68 (1-0). Uitwedstrijden zijn echter een ander verhaal voor LSVV, want daarin pakten de Leidenaren nog enkel punt. Na uitnederlagen tegen Van Nispen (2-0), FC Oudewater (4-1), DSVP (4-1), VV Zwammerdam (4-2) en WDS (2-1) wordt het wel een tijd voor een zege op vreemde bodem. Gaat het de studenten zaterdag eindelijk lukken in Zoetermeer?

VV Leiden wil zo snel mogelijk van de laatste plek af, al zal dat nog een behoorlijke klus worden tegen nummer twee Be Fair. Aanvoerder Sietse Fokkema had in ieder geval genoeg vertrouwen in een goede afloop tijdens de voorbeschouwing. ,,Er degradeert er één uit deze derde klasse en WDS staat één plek boven ons met vijf punten meer. Thuis hebben we nog met 2-3 van ze verloren, dus we hebben zeker wat goed te maken. En ik geloof er echt in dat een keertje winnen een ‘boost’ aan vertrouwen geeft. Dat zag ik al bij die oefenpot in Málaga. We moeten er met z’n allen gewoon keihard voor werken. Want volgend jaar bij de fusie met FC Rijnland willen we toch zowel op zaterdag als op zondag een derdeklasser zijn? Het moet gewoon gebeuren, we gaan ervoor.” Tegen de ploeg uit Waddinxveen zal spelbepaler Elroy Lammers ontbreken vanwege een pittige blessure. Komende week lijkt duidelijk te worden hoe lang Cees van Tongeren het zal moeten stellen zonder ex-speler van onder meer Katwijk en GHC.

Zondag derde klasse A

FC Rijnland ontvangt Stompwijk ’92. De Leidenaren stonden de eerste twee maanden bovenaan, maar na drie nederlagen op rij zakte de ploeg naar plek vier. Ook waren er interne problemen, maar die lijken nu min of meer voorbij. Daardoor kan FC Rijnland zich weer volledig concentreren op de competitie. Op papier lijken de Stompwijkers te kloppen. De nummer elf draait geen best seizoen, zeker ten opzichte van de zevende plek van vorig jaar. FC Rijnland ging overigens vorig seizoen op eigen veld onderuit met 2-4. In Stompwijk werd het 2-2. Afgelopen week verloren de geelgroenen met liefst 7-1 in de LAV Cup, terwijl Stomwijk’92 zich plaatste voor de volgende ronde in een andere poule ten koste van Roodenburg na een zeer doelpuntrijke wedstrijd (9-5).

Middenmoter Warmunda speelt een uitduel bij hekkensluiter Van Nispen. Vorig seizoen waren de rollen nog wel omgedraaid, want toen waren de Warmonders juist de degradatiekandidaat en De Zilkers subtopper. Wel speelden de twee teams twee keer gelijk tegen elkaar (1-1 en 2-2). De ploeg van trainer Alan Campfens is nu echter wel de grote favoriet. Met spelers als Vincent Solleveld en Selmo Kurbegovic heeft Warmunda voldoende kwaliteit en ervaring in huis, maar kunnen zij het team dragen bij de herstart?

ASC heeft ten opzichte van de teams boven zich nog één duel te goed. Dat betekent dat de Oegstgeestse formatie nog behoorlijk kan stijgen op de ranglijst, van de huidige plek acht naar misschien wel plaats vijf. Maar voorafgaand aan de inhaalwedstrijd staat er eerst een reguliere speelronde op het programma: een uitduel bij nummer vijf DIOS. Bij winst komen de mannen van Mo Bougrine op gelijke hoogte met de ploeg uit Nieuw-Vennep. Al is het doelsaldo van Ajax Sport Club (+9) op dit moment veel beter dan dat van DIOS (0).

Nummer twaalf SJZ kent een lastige klant in de vice-koploper RKDES. De Kudelstaarters waren in de laatste vijf wedstrijden voor de winterstop ongeslagen. In diezelfde periode haalden de Zoeterwoudenaren juist géén overwinning. De equipe van coach Ludo Pistorius kan bij een zege in Noord-Holland al een aantal plekken stijgen, maar dan is het gevaar nog niet geweken. Pistorius heeft vertrouwen dat zijn ploeg meer in zijn mars heeft. ,,Dit SJZ, en daar ben ik van overtuigd, kan veel beter dan tot nu te vaak is getoond. Aan de sfeer ligt het echt niet. De groep en ik hebben het leuk met elkaar, maar er is uiteraard wel meer nodig”, sprak hij eerder in de voorbeschouwing op de tweede seizoenshelft.

Zondag derde klasse B

Bij Voorschoten ’97 is het maar de vraag of de ploeg zondag in actie komt tegen De Ster, dat mogelijk niet naar Voorschoten afreist. De Haagse club kampt met financiële problemen en trekt zich wellicht terug uit de derde klasse. ,,Dat hoor ik vrijdag”, vertelt trainer Huib van Oostrom Soede. ,,We zijn in ieder geval klaar voor de tweede seizoenshelft. De afgelopen weken hebben we goede resultaten neergezet in oefenduels en het team is zo goed als fit.”