In de derde klasse A op zaterdag is Kagia de enige ‘LAV-club’ die zich al heeft veilig gespeeld. De overige clubs, Zwammerdam, LSVV’70 en vv Leiden, moeten nog flink aan de bak in de laatste twee speelronden om nacompetitie te voorkomen. Wie is er over een kleine twee weken klaar en voor wie duurt het seizoen nog iets langer?

Kagia hoeft zich in ieder geval geen zorgen meer te maken. De Lisserbroekers kwamen afgelopen zaterdag niet verder dan 0-0 tegen nummer tien DSVP, waardoor de derde periodetitel definitief uit het hoofd gezet kon worden. ,,Dan hadden we moeten winnen”, sprak trainer Anton Wijsman, die na dit seizoen vertrekt. ,,De kansen daartoe hebben we ook wel gehad, maar de scherpte ontbrak. We waren te ongeduldig en ongelukkig in de afwerking. Van DSVP heb ik weinig gezien in aanvallend opzicht, maar het is voor ons een lastige en fysiek spelende tegenstander. Ik denk dat het laatste stukje extra wil ontbrak. Het brein en de benen liepen niet gelijk op.” Voor de formatie van Wijsman is het nu een kwestie van het seizoen zo goed mogelijk afsluiten. DWO is komend weekend de tegenstander. De Zoetermeerders kregen in de vorige speelronde met 3-0 klop van Koudekerk. Het eerste duel werd gewonnen door de club met de blauwe en witte kleuren.

Wint Zwammerdam zaterdag op eigen veld van Blauw Zwart, dan is handhaving nagenoeg zeker. Dat komt door de knappe 0-1 zege bij Van Nispen, dat eerder de tweede periodetitel pakte. Donny van der Neut maakte het enige doelpunt in de Zilk, waardoor ‘Damme’ nu negende staat met 28 punten. Eén punt minder dan de aanstaande tegenstander, met een gelijk aantal punten als nummer tien DSVP en met respectievelijk drie, twee en één punt(en) voorsprong op vv Leiden, LSVV’70 en Koudekerk. De eerdere ontmoeting met Blauw Zwart in Wassenaar eindigde in 0-0.

Met het oudste elftal ooit boekte LSVV’70 afgelopen zaterdag de grootste zege ooit op hekkensluiter en degradant WDS (7-1). ,,Het verschil met bijvoorbeeld vorige week was dat we nu wel constant druk naar voren konden zetten”, sprak doelpuntenmaker Paulus Egberts. ,,WDS had hier heel veel moeite mee en het leverde ons echt een hoop honderd procent kansen op. Met veel mannen van boven de dertig hebben we toch een heerlijk potje op de mat kunnen leggen.” Komend weekend moet het gebeuren voor de Leidse studentenploeg op bezoek bij subtopper BSC’68. De Benthuizenaren pakten uit de laatste vier duels slechts één punt, waardoor LSVV wel degelijk een goede kans maakt, ondanks het uitduel. Want op vreemde bodem pakten de Leidenaren maar zeven punten uit twaalf duels. Thuis zijn de resultaten veel beter. BSC werd bijvoorbeeld eerder dit seizoen met 1-0 verslagen op de Kikkerpolder via een rake vrije trap van routinier Neal Petersen. Lukt het nu weer om te winnen, met de nodige jaren ervaring in het team?

De 1-2 overwinning van vv Leiden bij Blauw Zwart zorgde voor enorme opluchting bij de equipe van trainer Cees van Tongeren, maar de club uit de Morsch is er nog lang niet. De nummer dertien van de ranglijst staat op twee punten van een ‘veilige’ plek. Maar dat de Leidenaren al zover zijn gekomen, is al enorm knap. Een aantal maanden geleden stond het team er nog dramatisch voor. Door een ongeslagen serie in de afgelopen zes wedstrijden (12 punten) kan vv Leiden nog nacompetitie voorkomen. Kan de ploeg, die vorig seizoen nog vierde klasse speelde, het nu ook afmaken? Dan moet eerst kampioen Soccer Boys geklopt worden. De Bleiswijkers zijn al weken lang verzekerd van de titel en spelen in principe nergens meer voor. ,,Ik waan onszelf niet kansloos tegen Soccer Boys en daarna sluiten we af bij LSVV’70. Dus ik ga nog steeds uit van het beste scenario”, sprak Van Tongeren vol vertrouwen. Eerder dit seizoen ging Leiden nog nipt en niet geheel terecht met 2-1 onderuit in Bleiswijk.