Wie aan het begin van het seizoen had gezegd dat ASC mee zou gaan doen om te prijzen, zou voor gek zijn verklaard. Maar de Oegstgeestenaren staan na zeven duels op plek twee, met drie punten achterstand op koploper SV DIOS, dat één wedstrijd meer speelde.

De ploeg van trainer Mo Bougrine staat dus qua verliespunten gelijk met de Nieuw-Venneppers dankzij een zegereeks van vier, waarin achtereenvolgens Sporting Leiden (1-2), Voorschoten’97 (4-1), FC Aalsmeer (0-1) en MMO (3-0) aan de kant werden gezet. En dat terwijl ASC vorig seizoen in de lagere regionen van de derde klasse eindigde. Waar gaat het nu eindigen? Zeer waarschijnlijk in de kampioensgroep, bestaande uit de eerste zes ploegen. Die gaan onderling, met nog een aantal andere clubs uit een andere klasse, bepalen wie naar de tweede klasse gaan. De uitwedstrijd tegen RKDES is daarom des te belangrijker, want bij winst zet de Oegstgeestse formatie een grote stap richting plaatsing. De club uit Kudelstaart bezet momenteel de zevende plek na drie nederlagen op rij te hebben geleden, tegen – opvallend genoeg – allemaal teams uit de Leidse regio. Zo waren MMO (1-0), Sporting Leiden (1-2) en Voorschoten’97 (5-1) achtereenvolgens te sterk voor RKDES.

Een ander team uit de regio Leiden, dat zich na de winterstop zou kunnen plaats voor de kampioensgroep, is Sporting Leiden. De Leidenaren versloegen afgelopen zondag nog avv Alphen met 4-1 en stegen dankzij de zege naar plek vijf. Nummer drie WVC is aanstaande zondag de tegenstander in Oude Wetering. Een ideale kans voor het team van hoofdtrainer Kevin Wassenaar om de top drie binnen te stormen, want de achterstand op de Weteringse Voetbal Combinatie bedraagt slechts twee punten. En dan heeft Sporting Leiden ook nog eens een duel minder gespeeld dan WVC. Het wordt erop of eronder.

Ploegen die in de wachtkamer zitten, zijn Voorschoten’97 en SJZ. De Voorschotenaren versloegen dus afgelopen zondag RKDES met grote cijfers (5-1) en stegen daardoor naar de achtste plek. De equipe van Huib van Oostrom Soede staat zelfs virtueel zesde, aangezien het minder puntenverlies heeft dan RKDES en Nicolaas Boys, die al een wedstrijd meer speelden. Met het oog op het resterende programma (zeven duels) liggen er zeker mogelijkheden voor trainer Van Oostrom Soede en zijn mannen om zich bij de eerste zes te scharen. Voorschoten heeft de huidige top-4 al gehad en speelt nog tegen vijf van de onderste zes ploegen. Komende zondag fungeert de nummer voorlaatst, MMO, als gastheer voor de groengelen. De Hoogmadenaren lijken een makkelijk te nemen hobbel, aangezien ze al vijf van de zeven duels verloren. Opvallend genoeg heeft Voorschoten, dat nog geen enkele keer de nul wist te houden, tot nu toe wel één doelpunt meer geïncasseerd dan MMO (16 om 15). Dus is het zaak dat de boel achterin beter wordt dichtgetimmerd.

SJZ kent een lastige tegenstander met koploper SV DIOS, dat zondag in Nieuw-Vennep als tegenstander fungeert en al vier duels op rij ongeslagen is. Willen de Zoeterwoudenaren zich voor de kampioenspoule plaatsen, dan moet er eigenlijk een resultaat worden behaald. Al is er bij een verlies ook geen man overboord, lastiger wordt het echter wel. Want dan komt de druk er vol op te staan. SJZ, dat afgelopen weekend een lesje in efficiëntie kreeg van WVC (1-2), staat negende met negen punten uit zeven duels.

Warmunda kan de kampioenspoule sowieso uit het hoofd zetten, helemaal na de 2-4 nederlaag tegen Nicolaas Boys. Zelfs interim-trainer Barry van Rijn, die de tussentijds vertrokken Ayhan Gargili tijdelijk opvolgt, kan daar weinig aan veranderen. Of er moet zich een Warmonds wonder voordoen, maar daar gelooft eigenlijk niemand in. Zaak voor Warmunda is dat het zo snel mogelijk de laatste plek verlaat. Avv Alphen, dat slechts twee plekken boven de hekkensluiter staat en één punt meer heeft, lijkt een ideaal slachtoffer om het tij te keren. Afwachten is echter of de spelers, die Gargili van buitenaf meenam, nog gaan spelen. Anders wordt er een beroep gedaan op Warmondse jeugdspelers.