Vierde klasse A (zaterdag)- Zaterdagmiddag stond er op sportpark ‘De Voscuyl’ nog een wedstrijd uit de 1e periode op het programma, thuisclub Oegstgeest ontving Meerburg, een ploeg waar enkele weken geleden nog met 1-0 van werd verloren. Bij winst zouden de mannen van Huig Jan Heeringa verzekerd zijn van de eerste periode, echter gezien de verwachtingen en de stand op de ranglijst zou dit niet meer dan een troostprijs zijn want het uiteindelijke doel is om via een kampioenschap promotie te bewerkstelligen. Dat dit geen uitgemaakte zaak is bleek vorig seizoen, vele Oegstgeestenaren willen hier eigenlijk liever ook niet meer aan herinnerd worden, toen na een bizar nacompetitietraject men uiteindelijk met lege handen stond. De rood-gelen gingen uiteindelijk na een 1-4 ruststand met 2-4 ten onder tegen een frank en vrij voetballend Meerburg. De conclusie is dat Oegstgeest het nog steeds in eigen hand heeft, maar gezien de vorm waarin men verkeert is kampioen worden geen vanzelfsprekendheid meer.

Geen weekendjes weg meer en ook het vinden van oppas was kennelijk geregeld dus trainer Heeringa moest weer keuzes gaan maken, naast hem dan ook een sterk bezette bank. Trainer Alex Redel van de bezoekers miste wel een aantal spelers door blessures en schorsingen, maar wist toch een representatief elftal binnen de lijnen te brengen en zo begon de wedstrijd voor redelijk veel publiek. Het belang van deze wedstrijd zag je ook terug want zowel VVSB, Alphia en SEV hadden een afvaardiging gestuurd. De eerste plaagstootjes waren vrije trappen, maar zowel Adil Harfaoui namens Oegstgeest als Ali Barokzay konden het net nog niet vinden.

Dat deed spits en topscorer van Meerburg Daan van der Zwaan wel. Na ongeveer tien minuten spelen wist hij in een scrimmage zijn 19e van het seizoen te maken en zo de 0-1 op het scorebord te zetten. In die fase zag je al een compact spelend Meerburg, ver terugzakkend op eigen helft en Oegstgeest dat moeite had om hier doorheen te komen. En als je dan ook nog vroeg op achterstand komt dan weet je dat het er niet makkelijker op wordt. Dit moet ook de gedachte van Roy Elkerbout zijn geweest want nauwelijks een paar minuten later produceerde hij een zwabberbal en stond het ineens 1-1.

Na een kwartier spelen kregen de in het maagdelijk wit gestoken Rijndijkers een makkelijk gegeven vrije trap op randje 16 en het was Barokzay die via een tegenstander uiteindelijk doel trof, 1-2, en er was pas een kwartier gespeeld. Direct na de aftrap schoot captain Robin Noort de bal op de paal, het zat op dat moment ook niet mee voor de thuisploeg maar voor de neutrale kijker was het smullen geblazen en gebeurde er van alles. Halverwege de eerste helft was het weer de thuisploeg die gevaarlijk werd, Joep van Tulder speelde zich met een knappe actie vrij maar schoot tegen de voeten van keeper Patrick Bom en in dezelfde aanval was het Roy Dijkstra die tegen de handen van Bom schoot. Langzamerhand zag je het vertrouwen bij de thuisploeg afnemen. Na een halfuur spelen was het Heeringa die voor zijn dugout staand ‘geloof er nou eens in’ riep, en dat was op dat moment veelzeggend.

De bezoekers kregen hierna wat meer lucht en hielden de rest van de eerste helft makkelijk stand en kwamen er zelf af en toe ook nog eens gevaarlijk uit. Van der Zwaan, trekkend en sleurend en ontzettend veel meters makend, werd vaak diep aangespeeld en hield de bal vast wachtend op de aansluiting. Na iets meer dan een half uur spelen werd de voorsprong door de Rijndijkers uitgebreid en het was wederom een van richting veranderd schot die een aftrap veroorzaakte. Feike Voorbij gaat de boeken in als doelpuntenmaker. Vlak voor rust was het Van der Zwaan die de ruststand op 1-4 bepaalde, na een verre ingooi van Levi Paulides.

Cijfers liegen niet, en als je er niet bij was zou je zeggen dat de thuisploeg was weggetikt maar dat was zeker niet het geval. Voor Meerburg, als team compact en onoverwinnelijkheid uitstralend, viel veel goed in de eerste helft. Welk tovermiddel zat er voor de Oegstgeestenaren in de thee, en hoe zouden de Rijndijkers omgaan met de druk en het ongetwijfeld opportunistischer spelend Oegstgeest in de tweede helft?

Binnen 20 minuten na rust had de thuisploeg een drietal verse krachten in de ploeg gebracht om toch nog voor enig gevaar te zorgen, maar invaller Abel Bormans vond twee keer keeper Bom op zijn pad. Ook een geclaimde strafschop werd terecht niet toegekend en met het verstrijken van de tijd werd wel duidelijk dat een positief resultaat voor Oegstgeest schier onmogelijk werd. Er werd ook steeds meer ruimte achter de eigen verdediging weggegeven en het is dat Meerburg hier niet heel goed mee om ging anders had er zomaar een nog hogere uitslag op het scorebord kunnen staan. Beide ploegen zagen nog een inzet op de bovenkant van de lat terechtkomen en het was uiteindelijk de naar de frontlinie gedirigeerde Noort die in de laatste minuut de stand op 2-4 bracht.

Trainer Heeringa was na afloop teleurgesteld ,,Of geloof in eigen kunnen vandaag het sleutelwoord is weet ik niet, feit is wel dat het ons vandaag zeker de eerste helft niet meezat. We hebben toch wel een aantal kansen gehad en die benutten wij dan niet, en zij scoren twee keer met een van richting veranderd schot. Wat ik wel kwalijk vind is dat wij niet uitstralen als team dat wij kampioen willen worden. De vorm is er al een paar weken niet, maar juist dan moet je karakter tonen en is het minste wat je kan doen je het snot voor de ogen werken. En dat mis ik wel, daarnaast is er dan ook niemand die opstaat en de boel op scherp zet. Aan de andere kant, we hebben nog steeds alles in eigen hand en dat is ook het mooie aan voetbal die vorm kan er ook zo maar weer zijn. Ik vertrouw nog steeds op een goede afloop alleen is het nu zaak om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.”

De naar UVS vertrekkende Van der Zwaan was na afloop uiteraard heel tevreden. ,,Hoppa, dat zijn er twintig. Jammer dat wij het tegen de kleintjes hebben laten liggen maar dit is wel een lekkere overwinning. Je ziet bij ons dat er weer een team staat dat voor elkaar wil knokken en dat miste ik wel bij de tegenstander. We gaan het seizoen in ieder geval nog afsluiten op een mooie manier en kunnen met de wedstrijd tegen VVSB uit (definitief vastgesteld op zaterdag 26 mei, red) nog bepalend zijn in de kampioensstrijd.

Robin Noort, aanvoerder van Oegstgeest en volgend jaar bij Valken’68 in een lager team voetballend, was the day after realistisch en niet wanhopig. ,,We verliezen dan wel en het staat 1-4 bij rust maar wie aanwezig was heeft kunnen zien dat bij ons bijna niets goed viel en bij Meerburg juist wel. Bij 1-2 schiet ik op de paal en scoren zij 1-3 door een van richting veranderd schot. Ik vond wel dat de linies te ver uit elkaar speelden waardoor de tweede bal vaak voor de tegenstander was en het ook leek alsof wij niet als team speelden. Maar geloof me, iedereen heeft een doel en dat is om kampioen te worden. En wat het dan is, misschien toch ook wel de angst na vorig seizoen. De vorm is er inderdaad niet, maar we hebben alles nog in eigen hand waarbij de uitwedstrijd tegen SEV van 12 mei bepalend zal zijn. Zij zullen ons waarschijnlijk het spel laten maken, net zoals Meerburg deed en dan is het voor ons zaak om daar een oplossing voor te vinden. De twee wedstrijden tegen Meerburg hebben laten zien dat wij moeite hebben met het spel maken tegen een tegenstander die goed compact staat, we weten dus wat ons te doen staat. We moeten ons echter zelf geen complex gaan aanpraten want we hebben het nog steeds in eigen hand en dat was vorig jaar rond dezelfde tijd wel anders.

De winnende trainer Redel was uiteraard blij met de overwinning. ,,Toch lekker dat we na de kansloos verloren wedstrijd tegen Alphia karakter hebben getoond en als team hebben gezegd tot hier en niet verder. Het is jammer dat we het tegen de kleintjes hebben laten liggen, maar hier kunnen we wel verder mee. Het seizoen had ook als een nachtkaars uit kunnen gaan omdat je in feite nergens meer voor speelt, maar complimenten naar mijn spelers toe dat ze het goed hebben opgepakt. Vandaag valt alles inderdaad wel goed voor ons, maar dat dwingen wij uiteindelijk toch ook zelf af.”

Het is spannend aan kop in deze klasse waar zowel VVSB, SEV en Oegstgeest nog kampioen kunnen worden. Oegstgeest verliest in korte tijd twee keer van Meerburg, maar heeft het kampioenschap nog steeds in eigen hand dus is er ook geen tijd om al te lang stil te staan bij deze nederlagen.  LeidenAmateurVoetbal is uiteraard aanwezig bij de ontknoping in deze klasse, wordt dus vervolgd.

Oegstgeest – Meerburg 2-4 (1-4).  11. Van der Zwaan 0-1, 13. Elkerbout 1-1, 16. Barokzaij 1-2, 33. Voorbij 1-3, 41. Van der Zwaan 1-4, 90. Noort 2-4. Scheidsrechter Berkleef. Toeschouwers: 170.

Opstelling Oegstgeest : Van der Meij, Heemskerk, Noort, Gianfigilio, Apcar (64. Van der Spek), Harfaoui, Elkerbout (46. Bormans), R. Dijkstra, Wenink, Den Hollander (60. Gras), Van Tulder.

Opstelling Meerburg : Bom, Barokzay, De Leede, K. de Jong, J. de Jong (46. B. Verboon), Van der Meer, Van der Zwaan (83. Weijers), Loos, Paulides, F. Muller (86. Hazenberg), Voorbij.

Foto’s: met dank aan Oegstgeest