dinsdag, april 23, 2024
HomeVierde klasseFC OegstgeestVV Oegstgeest wint laatste dorpsderby, maar krijgt het niet kado

VV Oegstgeest wint laatste dorpsderby, maar krijgt het niet kado

-

Zaterdag 4e klasse A – In Duitsland heb je de Kohlenpott-derby tussen Borussia Dortmund en Schalke 04, in Engeland de Merseyside-derby tussen Liverpool en Everton, in Italië de Derby della Madonnina tussen AC Milian en Internationale, in Schotland de Old Firm tussen Glasgow Rangers en Celtic maar in Nederland heb je VV Oegstgeest tegen UDO. Deze laatste lijkt in het niet te vallen bij de andere genoemde derby’s echter is de Oegstgeester derby wel de meest bijzondere. Het was gisteren namelijk de laatste keer dat deze wedstrijd in officieel verband plaatsvond. In de pers was er al genoeg gezegd en geschreven, er was zelfs sprake van een heuse koude oorlog en het werd uiteindelijk een fantastische dag met een gitzwarte rand. VV Oegstgeest lid Willem Jan Bouwman overleed veel te vroeg op 46-jarige leeftijd. Namens de redactie gecondoleerd en heel veel sterkte voor de familie.

Na een indrukwekkende minuut stilte begon deze bijzondere wedstrijd, waarbij er na drie minuten al een 1-0 stand op het scorebord stond. Een vrije trap van Adil Harfaoui werd door de geheel vrijstaande Steven Apcar binnengekopt, het meest ideale scenario voor de thuisploeg namelijk vroeg op voorsprong komen. Wie had gedacht dat de wedstrijd gespeeld was kwam bedrogen uit want amper een paar minuten later was het Wouter de Bruyn die via een goed uitgevoerde counter de gelijkmaker achter doelman Lucas van der Meij schoot.

De thuisploeg mocht het spel maken, de bezoekers lieten zich terugzakken en probeerden via de omschakeling voor gevaar te zorgen. Na een kwartier spelen was er weer zo’n moment, deze gevaarlijke uitbraak kon maar net worden afgestopt ten koste van een vrije trap net buiten de zestienmeter. Een van de betere spelers van UDO, Joost de Hollander, zag zijn inzet ternauwernood tot corner worden verwerkt. Het was op dat moment wel duidelijk dat de bezoekers (terecht) zich niet zo maar zouden overgeven en het was aan de thuisploeg om hier een antwoord op te hebben. In de eerste helft ging dit moeizaam, het meeste gevaar kwam uit een vrije trap of corner en het gevaar in de omschakeling lag op de loer dus de mannen van trainer Huig Jan Heeringa moesten zelf achterin ook nog alert blijven. De rust werd bereikt met een 1-1 stand. De vraag was of VV Oegstgeest het geduld kon opbrengen en of de mannen van Nikivor van Rijn het conditioneel allemaal nog wel konden belopen de tweede helft.

,,Ik was in de rust niet tevreden maar heb tegen mijn ploeg gezegd dat we geduld moesten bewaren en dat de ruimtes de tweede helft groter zouden worden en dat de kansen dan vanzelf zouden komen. De balsnelheid in de eerste helft was te laag, en zij waren vrij gevaarlijk op de counter dus het was zaak om ook achterin scherp te blijven en genoeg mensen achter de bal te houden”, aldus trainer Heeringa.

De trainer van UDO, de eerdergenoemde Van Rijn vond dat zijn ploeg de eerste helft naar haar mogelijkheden had gespeeld. ,,Je weet dat de tegenstander beter is, zeker ook conditioneel, maar ik moet mijn ploeg een compliment maken over de eerste helft want daarin hebben wij prima weerstand geboden. Taken werden goed uitgevoerd, wij konden er af en toe nog gevaarlijk uitkomen en hebben niet heel veel weggegeven anders dan een paar corners en vrije trappen.”

Net als het begin van de eerste helft was het de thuisploeg die in de tweede helft na een paar minuten spelen weer op voorsprong kwam. Een, in verband met een handsbal, makkelijk gegeven strafschop werd onberispelijk ingeschoten door Harfaoui en zo stond het 2-1. Het was al snel duidelijk dat de weerstand van UDO gebroken was, conditioneel waren zij ook niet meer bij machte om de linies gesloten te houden en er kwam voor VV Oegstgeest ook steeds meer ruimte. Het wachten was dan ook op de 3-1, deze viel uiteindelijk twintig minuten voor tijd en deze keer niet uit een dood spelmoment. Het was Joep van Tulder, in deze wedstrijd regelmatig in de clinch liggend met zijn directe tegenstander Den Hollander, die zijn hoofd liet spreken en de wedstrijd definitief in het slot gooide.

De bezoekers konden niet meer, en de thuisploeg vond het allang best dus de wedstrijd ging als een nachtkaars uit en het werd echt een potje zomeravondvoetbal en met deze stand werd ook het einde van de wedstrijd bereikt. ,,Het was voor ons zaak om na de 3-1 de wedstrijd rustig uit te spelen, geen gekke dingen meer te doen of blessures op te lopen en dat is gelukt en dat is dan ook het positieve van deze middag. In deze fase van de competitie zijn de punten het belangrijkste, het liefst ook met goed voetbal maar die vorm missen wij op dit moment nog dus gaan we ons nu opmaken voor de wedstrijd tegen Meerburg want daar hebben wij nog een appeltje mee te schillen”, aldus Heeringa. Op de vraag of Heeringa alleen naar zijn eigen team had gekeken gaf hij lachend aan:  ,,Dat klopt, alleen ga ik straks nog wel even naar het wedstrijdformulier en de nummers en namen van de tegenstander kijken. Dit met het oog op volgend seizoen uiteraard.”

Trainer Van Rijn over de tweede helft: ,,In de tweede helft zag je bij ons langzamerhand het licht uitgaan. Conditioneel zijn we minder en ik moest noodgedwongen wisselen in verband met kramp en een hamstringblessure. Maar met deze uitslag mogen wij tevreden zijn. Als wij de boel gaan open gooien en op zoek ga naar de aansluitingstreffer dan wordt het waarschijnlijk een veel grotere uitslag dus daarom zijn wij ook op dezelfde manier blijven voetballen.”

Vervolgend: ,,Wat ik volgend seizoen ga doen is nog niet bekend. Het wordt in ieder geval niet iets bij de nieuwe fusieclub FC Oegstgeest. Ik heb een voetbalschool, dus misschien dat ik die ga uitbouwen, maar ik zie wel wat er op mijn pad komt”.

Terry Polet, verdediger van VV Oegstgeest, vond het van zijn ploeg een moeizame wedstrijd. ,,Ik ben een typische geen mooi weer voetballer, geef mij maar een nat veld en wat miezer dan ben ik op mijn best. Vandaag was lastig. UDO heeft naar de mogelijkheden gespeeld en wij hebben drie punten en dat is het belangrijkste. Dat daarnaast concurrent SEV punten laat liggen maakt het nog extra lekker dus daar nemen we zo nog maar een biertje op.”

Na de wedstrijd stortten beide verenigingen en uw verslaggever van dienst zich nog in het feestgedruis en het opvallende na afloop was wel dat de hoofdrolspelers in de vooraf ontstane koude oorlog, Den Hollander en Heeringa, gebroederlijk en op een respectvolle manier uitleg gaven over de eerder in de media gedane uitspraken. Conclusie is dat beide winnaars zijn en getracht hebben om de eigen ploegen op scherp te zetten, maar wel met respect naar beide verenigingen toe. En zo hoort het ook, VV Oegstgeest wint moeizaam maar zeker verdiend en UDO heeft laten zien wat het waard is en ook haar sportieve plicht vervuld. Voor de thuisploeg lonkt de derde klasse, maar er zijn nog wel een aantal finales te gaan en dat begint aanstaande zaterdag als Meerburg op bezoek komt.

Oegstgeest – UDO 3-1 (1-1). 3. Apcar 1-0, 7. De Bruyn 1-1, 48. Harfaoui 2-1 en 71. Van Tulder 3-1. Scheidsrechter Van Egmond. Toeschouwers: 375.

Opstelling VV Oegstgeest : Van der Meij, Polet, Noort, Gras (46. Tetteroo), Apcar (64. Van der Spek), Harfaoui, Elkerbout, Bormans, Wenink (79. Boerma), B. den Hollander en Van Tulder.

Opstelling UDO : Houbolt, Lichtenbeld, N. Bakker (75. De Barros), Van Wamel, J. den Hollander, Juffermans, P. Franken, M. Bakker, De Bruyn (67. Van der Hooft), Hoogkamer (55. Verschuuren) en M. Franken.

Note redactie: een samenvatting volgt nog!!