Derde klasse A (zondag)- Een 6-3 nederlaag voor FC Rijnland plus twee rode kaarten wekt de suggestie dat de Leidenaren zijn weggespeeld door Stomwijk’92 en zich behoorlijk misdragen hebben. Dat zou de club echter onrecht aandoen. Het was een uiterst sportieve wedstrijd waarin twee spelers van FC Rijnland inderdaad in de slotfase wegens praten de rode kaart voorgehouden kregen maar de ploeg voetballend wel degelijk bewees  zijn mannetje te kunnen staan. Tegen het magistrale duo Enrico Geus en Nick Ammerlaan was deze middag echter geen kruid gewassen. Een verdiende zege dus voor de thuisclub met (weer) een uiterst bittere nasmaak voor de geel-blauwen.

Het begon allemaal zo mooi voor de Leidenaren. Verdediger  Jordi Heemskerk, mee naar voren gekomen, bediende Mike Filippo die de bal met uiterste nauwkeurigheid in de verre kruising deponeerde. De voorsprong werd amper een minuut later teniet gedaan door Ammerlaan. Collega spits Geus speelde zich vrij voor het doel maar zag dat zijn medespeler er nog beter voor stond. Deze waardeerde het gebaar en tikte van dichtbij de 1-1 binnen. Het was een fraai begin van wat later een zeer doelpuntrijke wedstrijd bleek.

Voor de voetballiefhebber was er genoeg om van te genieten. De Leidenaren speelden in de eerste helft een prima en verzorgd potje voetbal. De bal ging vlot van voet tot voet zonder dat een combinatie echter uitmondde in een reuzenkans, laat staan een doelpunt. Niet alleen de supporters van de thuisclub konden genieten van het fenomenale spitsenduo Ammerlaan en Geus. Elke voetballiefhebber zal erkennen dat voetballers van een dergelijk kaliber met een lantaarntje te zoeken zijn in de derde klasse A. Ammerlaan heeft bijvoorbeeld een indrukwekkende startsnelheid en blijkt een killer in de zestien. Vlak voor rust liet hij de Rijnland defensie zijn hielen zien en zette de 2-1 op het scorebord. Een fikse tegenvaller voor de bezoekers die voetballend zeker niet onderdeden voor de gastheren.

De 3-1 van Geus was van ongekende schoonheid: met een volley nam hij de bal technisch perfect in een keer op zijn slof die als een granaat insloeg achter keeper Jeffrey Smeele. Nu was het Rijnland dat antwoordde in dezelfde minuut. Ronald Mink krulde de bal schitterend in de kruising na goed voorbereidend werk van Danny Kromwijk en Wim de Bolster. Dat smaakte natuurlijk naar meer. Lang mocht Rijnland niet hopen op de 3-3. Een blunder in de defensie van de Leidenaren gaf Ammerlaan de kans op de 4-2 en bijna vanzelfsprekend miste hij deze buitenkans niet. De Leidse ploeg gaf zich nog niet gewonnen en kreeg weer hoop toen Boudewijn Kamphues de 4-3 scoorde. Een nieuwe fout achterin betekende kort daarop de doodsteek voor de mannen van Edwin Kluivers: Ammerlaan scoorde zijn derde doelpunt.

Vlak voor tijd waren de rapen gaar en kreeg de wedstrijd een heel vervelend slot. Een Rijnland verdediger kreeg van dichtbij de bal tegen zijn arm geschoten. De scheidsrechter wees naar de stip en dat schoot bij bijvoorbeeld Rob van Noort in het verkeerde keelgat. Begrijpelijk, want in de eerste helft bij de stand 1-1 kreeg een speler van de thuisclub overduidelijk de bal regen zijn arm, maar een strafschop bleef toen uit. Het gemopper van Van Noort leverde hem twee gele kaarten en dus rood op.

Even later kreeg Trogilio Pinas direct rood na, in de visie van de leidsman, verbaal wangedrag. Toen er vrijwel direct daarna afgefloten werd overheerste bij Rijnland vooral een gevoel van frustratie en was het feit dat er lange tijd zeer behoorlijk gevoetbald geheel naar de achtergrond gedrongen. Dat geldt ook voor ‘de missing link’ of ‘het cement tussen de stenen’ Koos Habraken. Deze speler moest lange tijd verstek laten gaan door een knieblessure maar doet nu weer zijn uiterst nuttige werk op het middenveld: ,,De goals worden vooral veroorzaakt door persoonlijke fouten en missers in de omschakeling. Alle hulde voor de twee spitsen hoor dat ze daar zo knap gebruik van maken, maar wij zijn zelf de oorzaak van deze zeperd. Natuurlijk, Stompwijk speelde het slim door zich te laten zakken en ons het spel te laten maken. Kansen leverde het ons eerlijk gezegd ook niet op. Frustrerend natuurlijk dat wij de penalty niet kregen en zij wel toen het eigenlijk al gespeeld was. Dat levert ons dan weer rode kaarten en dus schorsingen op. Zo jammer, we zaten net in een positieve flow.  Laten we hopen dat we in de volgende wedstrijd kunnen laten zien dat het bij ons toch echt om leuk voetbal gaat.”

Feest natuurlijk bij de thuisclub: van de laatste tien wedstrijden zijn er nu negen gewonnen en is de ploeg nu een serieuze kandidaat voor de derde periode. Dat niet alleen, Stompwijk scoorde maar liefst 68 keer waarvan Geus er 23 voor zijn rekening nam en Ammerlaan 22. Doelpunten zijn nog steeds de kers op de taart bij een voetbalwedstrijd. Ze smaken zoet daar in Stompwijk.

Stompwijk’92-FC Rijnland 6-3 (2-1). 1. Filippo 0-1, 2. Ammerlaan 1-1, 37. Ammerlaan 2-1,60. Geus 3-1, 61. Mink 3-2, 64. Ammerlaan 4-2, 73. Kamphues 4-3, 77. Geus 5-3, 86. Ammerlaan 6-3.

Basisopstelling Stompwijk ’92: Van der Voort, Sem van der Salm, Bosch, Van Marwijk, Van den Arend, Bart van der Salm, Van Vliegen, Knijf, Onderwater, Geus, Ammerlaan.

Basisopstelling FC Rijnland: Smeele, Heemskerk, Van Noort, Pinas, Maaskant, Mink, Filippo, Habraken, De Bolster, Kromwijk, Kamphues.