Derde klasse A (zaterdag)- Zwammerdam is verzekerd van nog een jaar derdeklassersschap. ‘Damme’ won bij Oudewater met 0-4 (!!) en door dit resultaat eindigden de mannen van vertrekkend trainer  Rob de Lange op de negende plaats in de eindrangschikking. Eind goed, al goed voor de groenhemden en het Zwammerdamse tassie kon na afloop dus open….

Zwammerdam opende energiek. Reeds na 30 seconden kon de eerste serieuze kans voor de bezoekers worden genoteerd, maar het vizier van Daniël van Leeuwen stond nog niet op scherp. Niet veel later stond toch de 0-1 op het scorebord. De razendsnelle Justin Bons brak door aan de linkerkant en gaf met een droog schot in de verre hoek Oudewater-keeper Arnold de Ruyter het nakijken. De bezoekers bleven in het eerste bedrijf de overhand houden en de gastheren konden daar weinig tegenover stellen. Oudewater, al verzekerd van een periodetitel, mocht blij zijn dat Zwammerdam slordig met de vele mogelijkheden omging. Sander Schmand, Daniël van Leeuwen (2x) en Justin Bons wisten de Oudewater-goalie echter niet te verschalken. Het bleef dus in de 2e helft lang billen knijpen voor de Zwammerdam-aanhang. Het duurde tot tien minuten voor tijd voordat zij opgelucht adem konden halen. Schmand lepelde de bal voor het Oudewater-doel en zag tot zijn verbazing en grote vreugde het leder keurig in de kruising belanden. Hiermee was de wedstrijd beslist en doelpunten van Van Leeuwen en Woudenberg verhoogden de Zwammerdamse feestvreugde (0-4).

Justin Bons was in de 1e helft een ware plaag voor de Oudewater-defensie en zette met zijn snelle goal de bezoekers op het juiste spoor. Bons:,, Dit was pas mijn vijfde wedstrijd in de basis, door lies-en heupblessures heb ik dit seizoen niet veel kunnen spelen. Na een uur spelen zat ik er aardig doorheen (Bons werd vervangen door de sterk spelende Koen Woudenberg, SN) en ook door een tik tegen mijn kuit kon ik niet meer verder. We waren gebrand om hier met de overwinning te vertrekken en de zege was dik verdiend’’, aldus de toekomstig assistent-accountant.

Voor trainer De Lange kwam door dit resultaat het vertrekscenario uit waar hij vooraf op hoopte. De Lange, volgend seizoen trainer bij zondag derdeklasser Alphen: ,,Ik heb hier 5 seizoenen met veel plezier gewerkt en ben blij dat we ons op eigen kracht hebben kunnen handhaven. Het enige wat ik de jongens zou kunnen verwijten is dat ze het nalaten om die tweede goal te maken, maar ik heb genoten van de instelling die ze hebben getoond. Ik zag deze week al goede dingen op de training en dan is het mooi als ze het ook in de wedstrijd laten zien.”

Hierna spoedde De Lange zich naar zijn spelers, die al ongeduldig op zijn komst zaten te wachten. Het is bij Zwammerdam een goed gebruik dat na een overwinning het clublied door de spelers wordt ingezet en er een ‘tassie’ met allerlei magische brouwsels wordt geopend. De spelers lieten zich de ‘toverdrankjes’ goed smaken en proostten met elkaar op de goede afloop van het seizoen.

Oudewater- Zwammerdam 0-4 (0-1) 18. J. Bons 0-1,  81. Schmand  0-2, 83.  Van Leeuwen 0-3,   85. Woudenberg 0-4. Toeschouwers : 150

Zwammerdam: Samsom, De Bruin, Van den Berg, Van Asselt,  Peters, T. Kremer, M. Bons, Schmand, Van Leeuwen, Van der Neut (75. Jansze), J. Bons (64. Woudenberg)

Foto’s: met dank aan Jaap Peters