Derde klasse (zaterdag)- ‘Damme’ kende een horrorachtig begin van de competitie: drie keer op rij moest de ploeg de punten aan de tegenstander laten. Dat er tegen titelkandidaat nummer een, Soccer Boys, verloren werd was nog te begrijpen, maar het verlies tegen de laagvliegers van nu, VV Leiden en DSVP, was bitter.

Trainer Rob de Lange: ,,Een treurig begin ja. Natuurlijk zijn er excuses: spelers die te laat instroomden, op vakantie waren, pure pech en de laatste twintig minuten van een wedstrijd waarin we alles uit handen gaven. De match tegen VV Leiden typeert denk ik de derde klasse A van dit jaar: de ploegen zitten dicht tegen elkaar en iedereen kan van iedereen winnen. Het is voor mij onbegrijpelijk dat de Leidenaren zo laag staan. Het is een goede ploeg en ik zag twee spelers die er echt bovenuit staken. Die gaan echt wel punten halen de tweede helft. Koudekerk is ook zo’n voorbeeld van deze onberekenbare afdeling. Wij wonnen daar met maar liefst 1-6. Zeker, wij speelden goed, maar ik ben geschrokken van Koudekerk. Dat was toch altijd een ploeg voor een top vier klassering, maar daar bleek niets meer van over te zijn. Ook zij hadden toen last van blessures, maar toch vielen ze me tegen. Van Nispen is ook een ploeg met twee gezichten: als ze compleet zijn is het een kampioenskandidaat en anders een modale ploeg.”

De Lange slaat de spijker op de kop als hij zegt dat het verrassingselement groot is in deze klasse. VV Leiden zou inderdaad nog van zich kunnen laten spreken als het de smaak van winnen te pakken krijgt en Van Nispen kan het de huidige koplopers nog aardig lastig maken. Ook Zwammerdam doet volop mee met het onvoorspelbare element. Na de kansloze 1-6 nederlaag tegen Van Nispen volgde een krachtig herstel tegen Oudewater, Koudekerk en Blauw Zwart waarin  zeven punten werden opgehaald. Je kunt wel spreken van een opmerkelijke wederopstanding.  De Lange nog eens: ,,Tegen Oudewater speelden we een van de betere wedstrijden van het seizoen. Dat had ook te maken met de tegenstander, die geen bus had geparkeerd voor het eigen doel, maar net als wij open, aanvallend voetbal speelde. Dan zijn wij op ons sterkst. Ik was logischerwijs niet blij met de winterstop. We zaten echt in een flow. De spelers hebben twee weken vrij gehad en je moet altijd maar afwachten hoe ze daar mee omgaan. We spelen eerste drie oefenwedstrijden en dan krijgen we gelijk een directe concurrent, Kagia, op bezoek. Dan moeten we er staan zoals in de drie laatste wedstrijden. Dan wachten DSVP en WDS. Als dat een goede serie wordt komen we op de plaats waar Zwammerdam thuishoort: heel hoog in de middenmoot of subtop. En dat niet alleen: we doen dan goed mee in de periode. Er gaat weinig boven het spelen in een nacompetitie en daar goede resultaten boeken. Daar gaan we met deze selectie nog steeds voor.”

VV Zwammerdam :

Positie: 12-14-23-26 (8e)

Periode 1: 8-7-13-17 (10e)

Periode 2: 4-7-10-9 (3e)

Thuis: 6-7-13-17 (10e)

Uit: 6-7-10-9 (8e)

Grootste zege: 1-6 Koudekerk (uit)

Grootste nederlaag: 1-6 Van Nispen (thuis)

Thuis: 0 keer nul gehouden

Thuis niet gescoord: o keer niet gescoord

Uit: 1 keer nul gehouden

Uit niet gescoord: 3 keer niet gescoord