Derde klasse A (zaterdag)-Het uiterst wisselvallige Zwammerdam nam het dit weekend op tegen BSC’68. De ploeg uit Benthuizen staat steevast in het linkerrijtje, daar waar de ploeg van trainer Rob de Lange na het verlies tegen VV Leiden twee weken geleden langzaam naar beneden moet kijken. Winst was dus noodzakelijk om niet nog verder in de problemen te komen. De groen-witten gingen zorgvuldiger om met de geboden kansen en trokken hiermee de winst naar zich toe. Het werd 3-1 voor de thuisploeg.

Doelman Emiel Samsom over de ietwat geflatteerde overwinning: ,,We wisten wat ons te doen stond deze wedstrijd gezien de stand van ons op de ranglijst. In de beginfase ging het duel gelijk op. Na pakweg een minuut of tien scoorde onze aanvoerder Lars Kremer een prachtig doelpunt van grote afstand. Daarna creëerden we nog een aantal kansen maar het ontbrak aan precisie. Wel moet gezegd worden dat BSC’68 er ook een paar keer gevaarlijk uitkwam. Het was niet vreemd geweest als ze op gelijke hoogte waren gekomen. Na een half uur spelen werd Koen Woudenberg goed vrijgespeeld en hij verdubbelde de score voor ons. In dezelfde minuut kon ik de bal zelf uit het net vissen na slecht verdedigingswerk. Daardoor kwamen zij terug in de wedstrijd, maar gelukkig hielden we stand tot aan de rust.”

De sympathieke sluitpost vervolgt: ,,Na de onderbreking was er niet echt sprake meer van goed voetbal. Het werd van beide kanten strijd leveren en vechtvoetbal. Gelukkig toonde het team veerkracht en lieten we zien dat we dat ook beheersen. Het hoeft niet altijd even mooi, een keer de mouwen opstropen hoort er ook bij. Zij drongen fors aan en een aantal keer moest ik handelend optreden. Ook hadden we geluk bij een vrije trap van BSC, die op de paal belandde. Aan de andere kant hadden wij ook een aantal goede mogelijkheden om de score verder uit te bouwen. Met name uit de counter hadden we de wedstrijd eerder op slot moeten gooien. Het bleef dus spannend gezien de geringe marge van één doelpunt. Op een gegeven moment hadden zij op gelijke hoogte moeten komen. Ik kwam oog in oog te staan met een doorgebroken speler van BSC’68. Gelukkig wist ik de gelijkmaker te voorkomen, weliswaar met wat geluk. Kort voor tijd schoot uit een counter Donny van der Neut ons in veilige haven. Een beloning voor hem, hij was deze wedstrijd absoluut de uitblinker aan onze zijde. We hebben deze wedstrijd echt uit het vuur gesleept. De mentaliteit was bijzonder goed vandaag en dat heeft ons deze dure punten opgeleverd.”

Daarmee maakt Samsom een statement. Door deze overwinning kan er licht optimistisch naar boven worden gekeken. Maar het gevaar is zeker nog niet geweken. Volgende week gaat ‘Damme’ op bezoek bij de studentenploeg LSVV’70, dat een 1-2 overwinning boekte uit bij Kagia. De ploeg uit Leiden heeft de punten ook keihard nodig. Nu al een duel om naar uit te kijken dus.

Foto’s: met dank aan Jaap Peters