Bijna vijftien jaar lang was Rene Ras trainer van zondagclubs, maar vanaf komend seizoen is hij werkzaam op zaterdag bij derdeklasser Kagia als opvolger van Anton Wijsman. ,,Ik heb één jaar het tweede elftal van FC Lisse geleid, maar dat is jaren terug.” Voor de huidige oefenmeester van Van Nispen, de hekkensluiter in de derde klasse A op zondag, zal het daarom even wennen worden vanaf de zomer.

Voor Ras kwam de aanbieding om trainer te worden van de Lisserbroekers op een ideaal moment. ,,Kagia stond altijd al op mijn lijstje, maar in al die jaren is het er nooit van gekomen. Als zij nog een trainer zochten, was ik meestal nog niet klaar bij een club. Het liep nooit parallel, maar nu is het er gelukkig eindelijk van gekomen. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor SV Hillegom, ook een club die nog op mijn lijstje staat om aan de slag te gaan.”

De voormalig amateurvoetballer van onder meer FC Lisse, ook woonachtig in het bollendorp, koos altijd voor de kleinere dorpsclubs. Foreholte, Teylingen en FC Lisse (zondag), Alkmania en Nicolaas Boys: verenigingen waar ‘de mensen het meest bevlogen en betrokken zijn’ volgens Ras. ,,Er zijn vaak zoveel vrijwilligers die zo’n club draaien en dat is zo ontzettend belangrijk. Daarom sprak Kagia mij ook aan, een club waar gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Een dorpsclub past ook het meest bij mij als trainer. Ik ben zelf ook een dorpsjongen. Zelf ben ik begonnen bij Van Nispen en daar waren mijn ouders ook vrijwilliger. Later gingen mijn zusje, broer en ik ook vrijwilligerswerk doen bij de club. Dat hoort er gewoon bij.”

Met zijn nieuwe club Kagia hoopt Ras op den duur de stap naar de tweede klasse te maken. Vijf jaar terug was de huidige nummer zeven in 3A ook al actief op dat niveau, maar dat bleef destijds tot één seizoen beperkt. ,,Er staat momenteel een behoorlijk talentvolle groep met al redelijk wat ervaring. Bovendien komt er vanuit de jeugd een talentvolle lichting aan over een jaar of twee. Het is voor de dorpsclubs altijd belangrijk om die spelers te behouden. Het behalen van de tweede klasse is dus zeker wel mogelijk, maar per jaar zal het er alleen maar moeilijker op worden vrees ik. Veel teams stappen over van de zondag naar de zaterdag. Meerburg, een club die nu nog vierde klasse speelt maar enorm veel potentie heeft, kan zo doorstoten naar de tweede klasse. Daar gaan wij natuurlijk ook mee te maken krijgen.”

Vanaf komend seizoen ligt er dus een grote uitdaging op Ras te wachten, maar eerst zal hij zijn huidige club Van Nispen moeten behoeden voor degradatie naar de vierde klasse.

Foto: Kagia