De belevenissen van Football Factory in China

-

Gaandeweg loopt de vakantie ten einde en zijn de voorbereidingen gestart op het nieuwe voetbalseizoen. Voor zaterdag vierdeklasser Football Factory zit het vorige seizoen er nog relatief kort op. De rood-zwarten sloten het seizoen af in China en van de belevenissen en de verrichtingen volgt nu een verslag met dank aan Factoriaan Mark van der Horst. Een trip om niet licht te vergeten!

South China – Leiden University 0-1

Wuhan, de oven van China. Op een keiharde kunstgrasmat werd de eerste wedstrijd van het toernooi gespeeld tegen de Chinezen. Er was weinig over deze tegenstander bekend, maar door de ervaringen van vorig jaar wisten we wel dat je niemand op dit toernooi mag onderschatten. Met een tactisch strijdplan door middel van de “Nieuwe Hollandse School” werden de Chinezen tegengehouden door de linies kort te houden. Sam Dallow “The dwarf from the North” moest helaas na 30 minuten geblesseerd naar de kant, waardoor Ivan Chalovsky, “The Beast from the East” binnen de lijnen kwam. Met zijn Tsjechische vuur zorgde hij na een uur voetballen voor de 1-0 na een lange bal van Thijs de Jong door de keeper en de Chinese verdediging te sterk af te zijn. Daarna kwam er meer druk van de Chinezen, maar doordat het elftal goed stond werden er geen grote kansen meer weggegeven en waren er zelfs mogelijkheden op de 2-0, die helaas niet benut werden.

Oxford University – Leiden University 2-0

De dag na de zware strijd tegen de Chinezen stond de volgende wedstrijd alweer op het programma. Voor de mannen uit Oxford was dit hun eerste wedstrijd. Ondanks dat de mannen van de Leidse Universiteit niet veel weggaven in de eerste helft, waren de twee kansen die ze weggaven ook direct 2 doelpunten. De Harry Kane van Oxford was op bepaalde momenten onhoudbaar voor de Leidse verdediging. In de tweede helft kwam er meer ruimte, oogde Oxford vermoeid en hadden de Leidse studenten het betere van het spel. Dit leidde nog tot meerdere kansen veelal door de rushes van Joris Roelofs,  die voor veel gevaar zorgde, maar het vizier in de 16 stond niet op scherp. Er had meer ingezeten, zei Robert van Kampen die de wedstrijden vanaf de Nederlandse televisie live aan het volgen was.

University of Torino – Leiden University 5-1

Na een paar dagen rust stond de derde wedstrijd op het programma. De dag ervoor was er op de training flink getraind op afwerken. Helaas waren de Leidse studenten bij het begin van de wedstrijd nog niet helemaal wakker. Al naar 23 seconden lag de bal al achter Nikolaus Kelnreiter, die tot noch toe een fantastisch WK doormaakte. Misverstanden en geklungel in de verdediging, zorgde ervoor dat de druk zettende Italianen op 1-0 kwamen. Het kwik was weer ver boven de 40 graden en dat was te zien. Aan beide kanten was het spel bij vlagen zeer matig. Na een flinke donderspeech van de technische staf werd met frisse moed de tweede helft gestart, maar binnen 1 minuut in de tweede helft stond de 2-0 op het scorebord. Bij het wegwerken van de bal ging via een Italiaanse knie de bal voor de tweede maal in het net. De Leidse studenten zetten daarna meer druk en door een slimme bal vanuit het middenveld, zorgde Samuel Druse voor de 2-1. Daarna werd er meer risico genomen een aanvaller voor een verdediger, maar de Italianen gaven niet op, roken bloed en binnen mum van tijd stond het zelfs 5-1, waarbij elke kans een doelpunt was. Een zeer pijnlijke nederlaag voor de mannen uit Leiden.

University of Singapore – Leiden University 1-2

Om de eer hoog te houden moest er op dag 10 gewonnen worden van University of Singapore. Ditmaal werd er, in tegenstelling tot de andere wedstrijden om 09.00 ’s ochtends gevoetbald, maar qua warmte maakte dat eigenlijk helemaal niks uit. Sterker nog, de oven werd namelijk elke minuut een graadje warmer. De Leidse studenten hadden het betere van het spel, hadden veel meer klasse. Wat resulteerde in de 1-0 via een penalty, benut door aanvoerder Brian Thong. Het was dan ook verbazingwekkend dat bij rust de 1-1 op het scorebord stond. Binnen gekopt uit een goede corner van de mannen uit Singapore. De tik eerder deze week was duidelijk gaan meespelen in de hoofden van de Leidenaren. Toch bleven de Leidse studenten doorknokken in de tweede helft. Grote kansen werden gemist, maar in de 91ste minuut was daar Brian Thong met een afstandsschot die de 2-1 binnenschoot. ,,Het is mooi om in deze laatste wedstrijd voor Football Factory nog een keer van grote waarde te zijn. Ik heb een fantastisch seizoen gehad, hele toffe mensen leren kennen. We gaan nog even genieten hier, want het blijft natuurlijk een fantastisch ervaring om dit mee te maken.”