Vierde klasse A (zaterdag) – ,,Man, wat ben ik trots op die jongens. We hadden zeker een punt tegen het veel hoger geplaatste Alphia verdiend. Er was een prima tactiek door ons uitgestippeld met een versterkte verdediging en dat verliep goed. Je zag naarmate de wedstrijd vorderde aan de lichaamstaal van hun spelers dat ze aardig gefrustreerd raakten. Uiteindelijk wonnen ze toch met 0-1 na een tweetal situaties met een raar luchtje. Laat ik het zo maar zeggen. En dan wetende dat we uit redelijk kansloos met 6-1 hadden verloren. En onze ploeg was toen aanmerkelijk sterker dan dat we vandaag op de been konden brengen, maar nu was het meer één team en hebben ze ervoor gestreden”, aldus Pieter van Schie, ‘mister Football Factory’.

Want waar de Leidse studentenploeg nu vijf keer achtereen verloren had, zelfs vorige week uit bij Oegstgeest met 8-2 en een elfde plek met 5 uit 12 in deze vierde klasse A innam, stond de ploeg uit Alphen vijfde met 17 uit 10. Opvallend was wel het uitresultaat van Alphia tot op heden, 4 uit 4 met een doelsaldo van 5-8. Dat kon mogelijke kansen bieden aan de studenten van trainer Youcef Boukhedmi op het Universitair Sportcomplex deze zonnige zaterdagmiddag. En dat het daar kan spoken, ook met mooi weer, bleek zeker vanmiddag.

Van Schie: ,,Dan ook wetende dat Brian Thong nog steeds is geblesseerd, topscorer Gary Person afwezig was en allrounder Thijs de Jong op de bank moest beginnen omdat hij de hele week ziek was geweest. Dan missen we wel zo even hele belangrijke spelers. Maar met doelman Daniele Zampierin hadden we vandaag bij ons een klasbak onder de lat staan want hij wist drie keer op fabuleuze wijze zijn doel te verdedigen bij standaard situaties. En als wij met twee uitbraken gewoon schieten als we op het Alphia-doel af gaan, in plaats van te dralen en te dromen van een briljant stiftje, dan hadden we zelfs met een voorsprong kunnen rusten.”

In de rust zal vooral het handelsmerk van Barry Stevens zijn uitgesproken in de kleedkamer van de studentenploeg: ‘Gewoon doorgaan’. En dat deden ze dan ook, strijdend met elkaar als één ploeg voor elke meter Leids gras. ,,Toch wist Alphia halverwege de tweede helft eindelijk de 0-1 te maken (doelpunt Fabian Uiterwijk, red.), maar daar ging tot twee keer toe wel een overtreding van hen aan vooraf. Maar die scheidsrechter was onverbiddelijk, hij telde. We kregen daarna nog wel wat kansjes, maar waar ik twee keer aan een zuivere strafschop voor ons dacht had de leidsman toch een andere kijk op wat er gebeurde binnen de zestien van Alphia. Jammer, want we hadden het zo verdiend”, aldus Van Schie.

In de tweede helft werd bij de thuisploeg verdediger Mark van der Horst ingebracht, zo ook de nieuwe speler Alisana Rezaie op het middenveld en ook De Jong. Deze laatste begon centraal achterin, maar werd na de 0-1 al snel ‘naar het front gestuurd’ waar hij vanaf vooral de vleugel voor diverse gevaarlijke momenten zorgde. Van Schie: ,,We zetten vol druk in die laatste wedstrijdfase en Alphia kon zich er echt niet meer onderuit spelen. Maar dat deden we natuurlijk pas in deze fase en niet gedurende de hele wedstrijd, dat is echt niet vol te houden. Maar zo lukte het ons toch niet om de dik verdiende gelijkmaker te maken.”

Een opvallend moment in de tweede helft was de gele kaart voor doelman Zampierin die bij een counter van Alphia uit zijn doel kwam en buiten de zestien met een pas de deux niemand raakte en toch die prent kreeg. ,,Hij verdedigde vandaag zijn doel geweldig, maar man van de wedstrijd was voor mij middenvelder Stefano Voltan. Hij was dé stofzuiger, spelverdeler en Leidse rots in de branding in één persoon. Maar we hebben met elkaar deze middag vooral laten zien dat we thuis moeilijk te verslaan zijn en Alphia… dat was duidelijk, hoe zal ik het zeggen, not amused”, aldus de Leidse aanvaller die met hielspoor ook in de ziekenboeg verblijft.

Football Factory blijft met deze nipte nederlaag op plek elf en Alphia blijft vijfde. De komende twee zaterdagen hoeft de studentenploeg niet te spelen. Van Schie: ,,Maar we krijgen het druk genoeg, want samen met de China-commissie gaan we komende weken spelers rekruteren voor het toernooi in China. Van 12 tot en met 25 juli nemen we deel aan een toernooi in Wuhan. Als we een paar goede spelers erbij zouden krijgen zou dat mooi zijn, studenten die op het niveau van de derde en vierde klasse mee willen en kunnen ballen. Maar we zijn met nog meer leuke dingen bezig, ook voor de dames, dus hou Football Factory maar in de gaten”, aldus de 45-jarige zeer gedreven en makkelijk sprekende routinier. LeidenAmateurVoetbal gaat het zeker volgen.

LVV Football Factory – v.v. Alphia 0-1 (0-0) 65. Uiterwijk 0-1.