HomeVijfde klasseFootball FactoryFootball Factory blijft vechten tegen de rode lantaarn

Football Factory blijft vechten tegen de rode lantaarn

-

Vierde klasse A (zaterdag)- In de Tour de France wordt het dragen van de rode lantaarn beschouwd als overwinnaarstrofee, maar voor hekkensluiter Football Factory geldt dat niet. De hoofdmacht van de studentenclub, sinds het seizoen 2008/2009 actief in het amateurvoetbal, eindigde nog nooit als laatste in de jonge historie en vecht op dit moment tegen de rode lantaarn. Na de 6-3 zege van afgelopen zaterdag op middenmoter KSD-Marine staat de Leidse formatie nu dichter bij de nummers tien en elf, WVC en UDO, op respectievelijk één en drie punt(en).

Na vier wedstrijden was er eindelijk weer eens een overwinning te vieren. ,,Het zat eraan te komen”, sprak linksback Mark van der Horst opgelucht. ,,Op dit moment staan we niet op de plek waar we horen te staan. Zeker gezien de kleine nederlagen tegen SEV en VVSB (beide 3-2 verlies, red.), waar een gelijkspel er ook in had gezeten.”

In de eerste helft zorgden Ivan Chavlovsky (2) en Brian Thong voor een 3-1 voorsprong. Na rust kwamen de bezoekers binnen ‘no time’ weer langszij (3-3). ,,Echt bizar”, vond Van der Horst. ,,We hadden nog tijdens de rust tegen elkaar gezegd dat we het vanaf het begin in de tweede helft achterin dicht moesten houden. Binnen vijf minuten was het weer gelijk. Er was even kortsluiting bij ons. Maar daarna hebben we het weer goed opgepakt en via counters gescoord. Onze keeper (Daniele Zampierin, red.) heeft ons ook nog een aantal keer op de been gehouden. Hij heeft echt een winnaarsmentaliteit, misschien wel meer dan de rest van de jongens in het team. Wellicht komt dat door zijn Italiaanse achtergrond.”

Football Factory kwam de klap dus te boven in het resterende deel van de tweede helft. Via doelpunten van Gary Person, opnieuw Chavlovsky en  Thong (strafschop) liep de ploeg uit naar 6-3. Voor Chavlovsky, die uit Tsjechië komt, betekende het zijn eerste doelpunten in de hoofdmacht. ,,Het was volgens mij pas zijn derde wedstrijd”, aldus Van der Horst. ,,Voorheen speelde hij zijn wedstrijden in het tweede, maar hij heeft zeker potentie voor een basisplek in het eerste. Ivan is een vechter en strijdt voor iedere bal.”

Van der Horst geniet van de verschillende culturen binnen de selectie van Football Factory. ,,Dat maakt het wel bijzonder, ja. Vooral ook het verschil in mentaliteit is mooi om te zien, maar de meeste buitenlandse jongens hebben inmiddels wel hun draai gevonden hier. Ze spelen hier vaak al een aantal jaar.”

De Leidse studenten staan de komende twee weken stil in de competitie. Met nog drie wedstrijden te gaan is het nog mogelijk om van de laatste plek af te komen. Eerst staat een uitwedstrijd bij directe concurrent UDO op het programma, een week later is Meerburg de tegenstander in Leiden, waarna ten slotte WVC de tegenstander is in Oude Wetering. ,,Ik ga er wel vanuit dat we van die laatste plek afkomen. Dat kan niet anders”, verzekerde Van der Horst.