Football Factory eindigde vorig seizoen seizoen als voorlaatste (dertiende) in de vierde klasse A, maar sindsdien is er weinig aan de stand veranderd. De Leidse studenten staan na de eerste seizoenshelft elfde van de dertien ploegen. ,,Dat is niet best”, aldus verdediger Martijn van den Akker. ,,Dat moet beter. Eigenlijk veel slechter dan nu kan het niet gaan in de tweede seizoenshelft.”

Na een redelijke start van het seizoen leek Football Factory zelfs even dicht bij de koppositie in de vierde klasse. Een unicum in de clubhistorie, maar zover kwam het niet. Van de elf duels gingen er zeven verloren. Vooral tegen WVC (1-2 verlies) vond Van den Akker dat de ploeg tekortschoot. ,,Mentaal waren we daar zwak. We dachten het klusje wel even te klaren. Nou, het komt ons niet aanwaaien.”

Verdedigend staat het dit seizoen weliswaar een stuk beter, maar scoren blijft toch het mankement van de nog jonge vereniging. Nota bene Thijs de Jong, van origine een vleugelverdediger, is momenteel clubtopscorer met vier treffers. De voorbereiding op de tweede seizoenshelft bemoedigde Van den Akker wel. ,,We hebben het prima gedaan in de afgelopen weken. Eerst hebben we clubweekend gehad in Bodegraven. Inmiddels een jaarlijkse traditie, waarbij een groot deel van Football Factory een beetje ontspant. Voor ons was het natuurlijk teambuilding. Daarna hebben we een oefenduel gespeeld tegen Zuidoost United uit Amsterdam. Dat team hebben we geloof ik met 5-2 of 6-2 verslagen. En afgelopen zaterdag verloren we met 3-1 van Meerburg in de LAV Cup. Maar de derde goal viel pas in de slotfase. Dus wij hebben het ze best nog wel lastig gemaakt.”

Aanstaande zaterdag staat de eerste competitiewedstrijd van 2018 op het programma, thuis tegen nummer vier VVSB. Direct een lastige tegenstander dus voor de studentenploeg. Football Factory moet het wel stellen zonder steunpilaar Brian Thong. De 24-jarige middenvelder, die in het seizoen 2014/15 één competitieduel speelde voor Roda JC, ligt er naar alle waarschijnlijkheid een aantal weken uit.

,,Dat is wel een aderlating”, vindt Van den Akker. ,,Hij is gewoon onze beste speler. Zo eerlijk moet je zijn. Maar ook zonder hem moeten we het kunnen. We hebben het vertrouwen. Er zijn wedstrijden geweest in de eerste seizoenshelft dat er veel meer in zat. We hebben ook laten zien dat we steeds beter combineren.”

De 24-jarige centrale verdediger, die aan zijn vierde seizoen bezig is in Leiden, hoopt nog op een plek in de middenmoot met zijn team. ,,Maar dat zal lastig worden, want het gat is al behoorlijk groot. Ik wil in ieder geval niet zo eindigen als vorig seizoen. Uiteindelijk moeten we toch eens progressie boeken en hogere ogen gooien op de ranglijst.”

Dat zal wellicht volgend seizoen ook met nieuwe spelers moeten gebeuren. Van den Akker vervolgend: ,,Tja, er kunnen altijd wat spelers bijkomen. We hebben als club natuurlijk wel iets moois te bieden met die reis naar China. Dat is gewoon een geweldige ervaring. Met nieuwe spelers kunnen we misschien de stap omhoog maken, maar zover is het nog niet. Wel hoop ik ooit naar de derde klasse te promoveren.”

Maar niet pas op 35-jarige leeftijd. Van den Akker tot besluit: ,,Nee, dat hoop ik dan weer niet, haha.”

Football Factory:
Positie: 11-8-14-28 (11e)
Periode 1: 11-8-14-28 (11e)
Periode 2: n.v.t.
Thuis: 6-7-9-13 (10e)
Uit: 5-1-5-15 (12e)
Grootste zege: 4-1 SV Wassenaar (thuis)
Grootste nederlaag: 6-1 Alphia (uit), 0-5 VV Oegstgeest (thuis)
Thuis: 1 keer nul gehouden
Thuis niet gescoord: 1 keer niet gescoord
Uit: 0 keer nul gehouden
Uit niet gescoord: 0 keer niet gescoord

Foto: lichtenbeldfoto.nl