Vierde klasse A (zaterdag)- Niet elke wedstrijd kan even goed zijn en zeker niet op het niveau van de vierde klasse. Anderzijds; vaak is het voetbal juist wel te pruimen als kijkspel op het laagste amateurniveau. Er worden behoorlijk wat fouten gemaakt, maar niet zelden levert dat de leukste wedstrijden op met verrassende wendingen. Meerburg en FC Oegstgeest maakten er helaas geen leuke pot van. Beide ploegen kunnen veel en veel beter, maar in deze derby was het kommer en kwel. De uitslag was meer dan logisch (0-0) en daar mochten de bezoekers nog het meest ontevreden mee zijn.

In het vorige seizoen klopte Meerburg de opponent, toen nog onder de naam VV Oegstgeest, tweemaal. En dat zelfs in een tijdsbestek van twee weken. Die nederlagen in april van dit jaar brachten de VV in de problemen voor wat betreft de titelrace. Zes punten werden ingeleverd en daardoor kwam uiteindelijk VVSB bovendrijven als de meest constante ploeg. Het was dan ook begrijpelijk dat trainer Huig Jan Heeringa vooraf nog even teruggreep op die twee voor zijn ploeg donkere zaterdagmiddagen. Weer een uitglijder moest hoe dan ook voorkomen worden, ook al is het huidige seizoen pas net onderweg. Meerburg had er uiteraard alle baat bij om te winnen, temeer omdat de brigade van Alex Redel vorige week hevig teleurstelde in en tegen Zevenhoven met een nederlaag tot gevolg.

De bezoekers speelden in een fraai groen tenue, wat de ex-voorzitter van de thuisclub (Hennie Muller, HK) vooraf verleidde tot de opmerking ‘jullie weten wat de keur groen bij ons losmaakt, he?’ Daarbij werd uiteraard verwezen naar de gezonde rivaliteit met SJZ.

De eerste helft was van beide kanten rommelig, slordig en er werd ronduit slecht gevoetbald. Bob den Hollander claimde een strafschop na pakweg tien minuten, nadat hij enigszins in de mangel werd genomen. Het niet toekennen van een strafschop was evenwel te billijken. Zo ook even later toen Richard Versteden aan de andere kant tegen het canvas ging. Peter Messemaker raakte de aanvaller wel, maar speelde eerst de bal. Zo bleven kansen vanaf elfmeter uit, maar verder gebeurde er ook weinig voor de ogen van de beide doelmannen. Patrick Bom moest wel een keer handelend optreden bij een geplaatst schot van Den Hollander, maar voor het overige kon FC Oegstgeest niet imponeren. Meerburg had de pech dat het voor de pauze al twee keer moest wisselen. Eerst raakte Denny Scheurwater geblesseerd en later moest ook Nils Slingerland zich laten vervangen. Daartussen door kreeg de gastheer de beste kans via de ingevallen Gideon Loos. Doelman Messemaker bracht echter redding.

Nadat de eerste helft zich had laten kenmerken door veel oponthoud vanwege overtredingen en blessures dientengevolge, werd het er na de rust niet beter op. Bij een derby horen emoties, maar op een zeker moment kreeg de wedstrijd een onvriendelijk karakter. Een schoppartij werd het allerminst, maar de irritaties en provocaties kregen de voorkeur boven het proberen het de tegenstander voetballend lastig te maken. Na een klein kwartier was scheidsrechter Van der Oever het zat. Nadat de arbiter Kevin de Jong had bestraft met een rode kaart vanwege een slaande beweging, althans in de ogen van de leidsman, schoot de vlam in de pan. De beide teams werden naar binnen gedirigeerd om af te koelen. Gelukkig kon er na tien minuten worden hervat, maar ook na de onderbreking bleef het niveau ondermaats. Meerburg deelde nog wat speldenprikjes uit en hield het achterin goed dicht. Dat had zeker ook te maken met het onvermogen deze middag van de equipe van de Voscuyl.

Het meest illustratief was nog dat twee middenvelders van Meerburg tegen elkaar aan liepen en dat een dieptebal de aanvallers van FC Oegstgeest de gelegenheid gaf uit te breken. De aanname was echter beroerd en zo kwam het niet eens tot een kans. De rust keerde weliswaar weder, maar dat was zo ongeveer het enige positieve van de middag.

Een wedstrijd om snel te vergeten en niet heel lang bij stil te staan. Beide ploegen moeten zich volgende week weer volledig op voetbal gaan richten en zorgen dat de kwaliteiten weer komen bovendrijven. Die zijn er namelijk onmiskenbaar aan beide kanten, maar van al dat moois kwam in deze confrontatie niets terecht. Inpakken en wegwezen en revanche pakken op deze verloren middag.

Meerburg-FC Oegstgeest 0-0. Scheidsrechter: Van den Oever. Toeschouwers: 100. Rode kaart: 57. De Jong (Meerburg)

Meerburg: Bom, De Jong, Laan, Van Diemen, Verboon, Weijers, Mizab, Van der Meer, Slingerland (43. Van der Pot), Versteden, Scheurwater (13. Loos).

FC Oegstgeest: Messemaker, Apcar, Van der Spek (46. Nieuwenburg), Lichtenbeld, Gras, Bakker, Den Hollander, Harfaoui (66. Van Vliet), Wenink, Van Tulder (77.Schaddé van Dooren), Bormans.

Zie ook de fotoreportage, met dank aan lichtenbeldfoto.nl