In de ‘Roodenburg Actueel’ verschijnen regelmatig boeiende en uiteenlopende items. Het is geen publiek geheim dat de club uit Leiden-Noord worstelt met de toekomst. De club geeft zich echter niet gewonnen en wil bij voorkeur zelfstandig blijven bestaan. In de laatste editie van de wekelijkse uitgave van de nieuwtjes grijpt de club nog eens terug naar het verleden. Veel oud-Roodenburg spelers schopten het tot het betaalde voetbal. Een kijkje achterom bij de Leidse club.

Sportpark Noord is de kweekvijver van veel voetbaltalent uit Leiden en dat moeten we zo houden. Meer jeugd, meer trainers is daarvoor een eis. De voetbalkennis is aanwezig en als u straks langs de namen loopt, kijk dan eens hoe lang spelers vaak voor de jeugd van Roodenburg uit zijn gekomen. De meeste spelers voetbalden bij Roodenburg vaak gedurende hun gehele jeugdtijd.

Welke voetballers van Roodenburg zijn tot nu toe actief geweest of voetballen nog in het officiële betaalde voetbal? Welke spelers gingen jou voor? We stellen ze graag aan jou voor. Onze teller staat op 16 spelers. En daarmee behoort Roodenburg tot de Leidse clubs, waar de meeste profs zijn opgeleid.

Jeffrey van As speelde het grootste aantal jaren van zijn jeugd bij Roodenburg. Vertrok als A junior naar Ajax. Werd vervolgens verhuurd door Ajax aan MVV, speelde daarna 6 jaar voor NAC en het laatste jaar bij ADO. Momenteel is hij technisch directeur van ADO Den Haag.  Ron de Roode heeft zijn hele jeugdtijd doorlopen bij Roodenburg. Speelde 6 jaar voor FC Den Haag en 4 jaar voor Telstar. Ron is momenteel de trainer van DoCoS. Marco van Alphen begon pas op 12-jarige leeftijd met clubvoetbal. Speelde zijn gehele jeugd bij Roodenburg. Speelde 8 seizoenen voor ADO Den Haag, maar moest zijn carrière staken door een blessure.  Peter Kruit voetbalde zijn gehele jeugd bij Roodenburg. Kreeg een contract bij ADO Den Haag, speelde 2 seizoenen voor ADO Den Haag, maar maakte furore bij Quick Boys.

Wim Rijsbergen is tot op heden de belangrijkste voetballer van Roodenburg aller tijden. Speelde in de jeugd bij Roodenburg. Vanuit Roodenburg ging hij naar PEC Zwolle, speelde vervolgens voor Feijenoord, Bastia, New York Cosmos, Helmond Sport en FC Utrecht. Kwam 28 keer uit voor het Nederlands A elftal. Kwam als speler uit in de WK finale van 1974 tegen Duitsland en deed mee aan het WK 1978 in Argentinië.

Glenn Helder begon bij Oranje Groen, daarna volgde UVS, Ajax en weer UVS. Halverwege het seizoen verliet hij UVS en meldde zich bij Roodenburg aan. Daar speelde hij 2 jaar in de A-jeugd en 1 jaar in het eerste elftal. Hij viel daar op en werd gescout door Sparta. Glenn kwam 4 jaar uit voor Sparta, 2 jaar Vitesse, 2 jaar Arsenal, Benfica, 2 jaar NAC, 1 jaar MTK Boedapest, 1 jaar RBC, 1 jaar Top Oss. Glenn speelde 4 wedstrijden voor het Nederlands A elftal.

Hennie de Romijn speelde in de jeugd bij VTL en vanaf C junioren bij Roodenburg. Hij speelde 13 jaar betaald voetbal bij Willem 2, Excelsior, NEC, ADO Den Haag en FC Dordrecht.  Bert Jansen speelde in de jeugd bij VNA en Roodenburg. Speelde vervolgens 12 jaar achter elkaar voor Sparta.

Wout Holverda kwam de gehele jeugd uit voor Roodenburg. Viel op bij de scouts van Sparta. Kwam 6 jaar uit voor Sparta, 3 jaar voor Fortuna Sittard en 2 jaar voor FC Haarlem. John van de Wetering speelde zijn gehele jeugd bij Roodenburg. Werd gescout door ADO DenHaag, kreeg een contract, maar brak niet door. Kwam vervolgens jaren uit voor Roodenburg 1.

Koos van Weerlee speelde in zijn jeugd voor Roodenburg. Kwam als profvoetballer uit voor UVS, Stormvogels, Telstar en RCH. Inmiddels is Koos overleden. Marcel Valk maakte in de jeugd de overstap van Koudekerk B naar Roodenburg A jeugd. Speelde 2 jaar in de A1 en 1 jaar in de senioren. Verkaste vervolgens naar RCL en toen naar UVS. Daar pakte het betaalde voetbal hem op. Hij speelde in totaal 4 jaar voor ADO Den Haag, 1 jaar RKC, 1 jaar Go Ahead, 1 jaar Volendam en 2 jaar voor Willem 2.

Bob van Bohemen kwam als B-junior van RCL over naar de A jeugd van Roodenburg. Hij speelde 1 jaar in de A-jeugd die toen promoveerde naar de regionale jeugd. Bob had nog een jaar A jeugd tegoed, clubs stonden echter in de rij. Hij verkoos het avontuur bij Telstar, dat in 1980 een invasie van Leidse spelers had. John Verschoor, Theo van Seggelen, Ben Heemskerk en Ton Kamphues kwamen daar als ervaren spelers in het eerste team terecht. Het profavontuur mislukte en Bob ging terug naar RCL. Een ernstige knieblessure maakte een eind aan zijn voetbalcarrière. Hij werd trainer van o.a. Roodenburg en Westlandia jeugd en RCL.

(ps: Ook Ton Kamphues schijnt in zijn jeugd bij Roodenburg te zijn begonnen)

Houssin Bezzai begon in de jeugd van UDWS en later Roodenburg, speelde verder in de jeugd van Lugdunum, UVS, Sparta. Speelde profvoetbal voor Sparta, Top Oss en Haarlem. Daarna bouwde hij zijn carrière af bij een reeks amateurclubs. Gökhan Yazici begon bij Roodenburg en maakte als B junior de overstap naar UVS. Ging daarna op eigen gelegenheid naar Turkije. Speelde 5 jaar voor Trabzonspor 2, Kirklarelispor en Arsinspor. Keerde terug naar Leiden en naar UVS. Zijn nieuwe club is Sporting Leiden zondag. Abdou Harroui begon bij Roodenburg, stapte na 1e jaar D over naar UVS en vervolgens Alphense Boys. Sparta zag het in hem zitten en nam hem op in jeugdselectie. Momenteel is Abdou een vaste waarde aan het worden voor Sparta 1 en zit in de voorselectie van het Nederlands elftal onder de 20.