Roodenburg ging zaterdagmiddag opnieuw hard onderuit. Na de 1-7 thuisnederlaag tegen Meerburg in de openingsronde was dit keer Floreant veel sterk (5-0) voor de formatie van trainer Nouri Essaoui. De Leidenaars misten ook drie van de vier verdedigers ten opzichte van vorige week. Vooral de geschorste Souhail Mkadmi, die tegen Meerburg rood kreeg, en Abdul Farhane werden gemist, volgens Essaoui.

,,We moesten het met andere jongens opvangen. Zij hebben hun kans gehad en zijn door de mand gevallen”, zei de oefenmeester, die zijn team binnen een half uur met 3-0 achter zag staan. ,,Het was een van de allerslechtste perioden die ik ooit heb gezien. Die eerste dertig minuten was het amateurisme van de amateurs. Er ging bijna niets goed. We speelden juist in 4-4-2 om ze wat meer op te vangen, omdat we conditioneel nog niet goed genoeg zijn. Maar dat lukte totaal niet, zeker als we persoonlijke fouten maken. Na een half uur heb ik het dus gewijzigd naar 4-3-3. Dat ging gelukkig een stuk beter.”

Buitenwacht
Voor rust viel nog wel de 4-0. Toch kwam Roodenburg na de pauze beter voor de dag. ,,We kregen zelfs nog een aantal kansen in de tweede helft. Floreant deed het natuurlijk wel rustiger aan, dat moet ook worden gezegd. Het is jammer dat we weer zo hard verliezen, maar ik ben nu ook wel weer een stuk wijzer geworden na deze wedstrijd. Verder weten we dat we drie à vier weken achterlopen in de voorbereiding, zoals ik al eerder heb gezegd. Twee jongens zijn ook pas net terug van vakantie. We zijn bezig met een traject en dat gaat niet van de een op andere dag goed.”

Essaoui geeft zichzelf en zijn ploeg nog twee à drie weken om op niveau te komen. ,,Dan kunnen we echt punten gaan pakken. Tot nu toe hebben we best goede tegenstanders gehad en vorige week liep die nederlaag zo hoog op doordat we twee rode kaarten kregen. Anders was het verschil niet zo gigantisch groot.”

,,De buitenwacht zal zeggen: ‘Kijk, zie je wel: Roodenburg weer dik verloren’. Maar ik ben ervan overtuigd dat we over een aantal weken punten gaan pakken. Anders worden we de zwakke broeder in de vierde klasse.”

Spelersklassement
De ideale elf heeft Essaoui dus nog niet in z’n hoofd. ,,Vijf à zes jongens zijn zo ongeveer zeker van een plek, maar de nummers zeven tot en met twintig zijn even goed en moeten vechten voor hun plek. Ik heb veertig jongens tot m’n beschikking, dus ik heb de keuze. Voor een groot deel is dat wennen. Zeker als ze twee keer hebben getraind en niet spelen. Dat vinden ze moeilijk, maar zo werkt selectievoetbal nou eenmaal.”

Tot vorig seizoen stonden er soms maximaal acht spelers op de training. Iets waar Essaoui zelf wat aan wilde doen. Dat is hem naar eigen zeggen gelukt. ,,Nu staan er zo rond de 35 man op de training. Dan kan je tenminste trainen. Het is voor velen een leerschool, maar daar moeten ze in mee. Ze moeten vechten voor hun plek. Sommigen worden onzeker als ze twee keer hebben getraind en niet spelen, maar ook dat moeten ze leren.”

Overigens gaf de trainer van Roodenburg na afloop geen cijfers voor het spelersklassement van Leidenamateurvoetbal.nl. ,,Dat heb ik ook bewust gedaan. Ik ga niet symbolisch punten geven, terwijl niemand die heeft verdiend. Je wint of verliest met z’n allen”, benadrukte Essaoui, die hoopt dat eind oktober eindelijk de eerste punten zijn bijgeschreven.