Jeroen van Hooidonk (Roodenburg, za): ,,Trainen en winnen doe je met elkaar”

Met die uitspraak legt aanvoerder en linkervleugelverdediger Jeroen van Hooidonk van de zaterdagtak van Roodenburg precies de terechte vinger op de zere voetbalplek van deze jubilerende club op het Leidse sportpark ‘Noord’. Een negende plek in de vierde klasse A in de winterstop, dat was zeker niet waar Van Hooidonk aan had gedacht na afloop van het vorige seizoen. Toen werd men zesde met een fraai doelsaldo van 87-41, maar de Roodenburg-aanvoerder verwachtte in zijn vooruitblik in juni zeker meer van dit seizoen: ,,We hoeven niet voor het kampioenschap te gaan. Laten we lekker vrijuit gaan ballen. Dan is er via de nacompetitie best het nodige mogelijk. Ik gok voor dit seizoen dan ook op een plekje in de top vier.”

Van Hooidonk werd bij aanvang van dit seizoen in zijn gedachtengoed gesteund door zijn trainer Nino Poulina. In zijn voorbeschouwing op dit voetbalseizoen voor deze website liet hij weten: ,,Natuurlijk hebben we met het vertrek van onze topscorer met dertig doelpunten, Sipan Khalid, naar VV Leiden wat scorend vermogen betreft ingeleverd. Maar ik ben optimistisch gestemd, ondanks de diverse blessures en afzeggingen in de oefencampagne waardoor ik ook enige keren als speler-trainer binnen de krijtlijnen moest verschijnen. Dus ik denk vast en zeker aan een plek in de top vijf dit seizoen in deze vierde klasse.”

Van Hooidonk: ,,Die hele eerste seizoenshelft is me toch zo ongelofelijk tegengevallen. De plek waar we nu staan is dan ook absoluut onnodig, maar wij zijn als selectiespelers de enigen die met de hulp van trainer Poulina dit kunnen veranderen. Maar dan moet je wel komen trainen die twee keer per week en niet gewoon wegblijven. Neem nou afgelopen zaterdag 13 januari, staan we met zes selectiespelers op het veld. Dan breekt mijn Leidse klomp, we willen toch met Roodenburg hogerop?”

LV Roodenburg is op 27 mei 1927 opgericht als ‘Voor Ons Genoegen’ (V.O.G.), maar omdat deze naam al voor kwam bij de voetbalbond moest men met een andere naam komen. Gekozen werd voor Roodenburg naar de locatie van de oprichting: de Rijndijkstraat in het Roodenburgerdistrict. Sinds het voetbalseizoen 1996-1997 bestaat er bij Roodenburg is er de zaterdagtak, maar hoe levensvatbaar zijn de ‘Blauwzwarters’ na deze eerste seizoenshelft?

Van Hooidonk: ,,Ik wil echt niet negatief overkomen, maar als aanvoerder baal ik hier zo van. Het kan toch niet zo zijn dat je als selectiespeler zonder iets te laten weten niet traint om dan op zaterdag wel sportpark ‘Noord’ op te lopen met je sporttas? Ik hoop dat het beter gaat na de winterstop en daarom regel ik komende zaterdag voor iedereen een mooie teambuildingsactiviteit met wat poolbiljart. Eens kijken wat dat doet, ik ga ervoor.”

Van de selectie is topscorer Leroy Brooks nog steeds uitgeschakeld na zijn ongelukkige armbreuk in de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen SEV uit. Maar hij komt er weer aan. In de winterstop was er bij Roodenburg geen trip naar Zuid-Europa gepland. Wel was er de deelname op zaterdag 30 december aan het zaalvoetbaltoernooi om de Zijlcup. ,,Maar ook hier hadden we niet echt een team, speelde Poulina mee, een neefje en een vriend van een speler en hadden we ook een speler van JO17-1 als doelman. En dat laatste was ook diverse keren deze eerste seizoenshelft het geval.”

Aanvoerder Van Hooidonk ambieert het liefste een plek als controlerende middenvelder op ‘zes’, maar dienstbaar aan de plannen van de trainer staat hij nu deze eerste seizoenshelft als linkervleugelverdediger in het veld. ,,Ik doe het omdat de trainer mij daar nodig heeft en ik vind het best gaaf om dan een sublieme voorzet naar de rechtsbuiten te sturen waar kansen uit voortkomen. En zo af en toe pak ik nog een doelpuntje mee zoals die keer tegen het laaggeplaatste Wassenaar. Van Hooidonk: ,,Ondanks alles heb ik best lekker gebald deze eerste seizoenshelft. Maar wedstrijden tegen Alphia, 8-1 verlies uit, hoop ik niet snel meer mee te maken dit seizoen.”

Zaterdag 20 januari organiseert de aanvoerder i.o.m. de trainer dus een potje poolbiljart voor de selectiespelers: ,,Het is goed voor de teambuilding en een mooie aftrap voor de tweede seizoenshelft. We moeten gewoon lekker gaan ballen. Maar laten we er eerst voor zorgen dat we allemaal twee keer per week op het trainingsveld staan. Dan hebben we al heel wat bereikt. De knop moet om en dan zien we wel waar het eindigt. Het kan toch niet zo zijn dat we zoals tot op heden elke keer in een andere basisopstelling moeten starten? Voordat de bal gaat rollen moeten we elkaar als spelers dus zeker eens goed in de ogen kijken.”

De eerste kans om het tij te keren, heeft Roodenburg zaterdag 27 januari thuis tegen het op de elfde plek verblijvende UDO. ,,Het zou wel lekker zijn als we dan kunnen winnen en zo de eerste punten pakken voor een betere tweede seizoenshelft. Wie weet wat het dan nog gaat worden de rest van dit seizoen?”, aldus de immer bevlogen Roodenburg-aanvoerder.

Roodenburg (za):

Positie: 10-11-21-31 (9e)

Periode 1: 10-11-21-31 (9e)

Periode 2:

Thuis: 5-7-10-15 (8e)

Uit: 5-4-11-16 (10e)

Grootste zege: 0-6 tegen Wassenaar (uit)

Grootste nederlaag: 8-1 tegen Alphia (uit)

Thuis: o keer nul gehouden

Thuis niet gescoord: 1 keer niet gescoord

Uit: 1 keer nul gehouden

Uit niet gescoord: 1 keer niet gescoord