Leidenamateurvoetbal en het Leidsch Dagblad werken al enige tijd samen. Elke donderdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Gisteren stond er weer een interview op papier. Nu nog even via deze website voor belangstellenden die het artikel (nog) niet konden lezen. In de schijnwerpers Nouri Essaoui die ons meeneemt naar de keuken van Roodenburg.

Allereerst over zijn rol bij de club met een rijke historie. ,,Ik ben vanuit het hoofdbestuur betrokken bij alle facetten op technisch vlak binnen de club en voorzitter van het jeugdbestuur. Tevens ben ik trainer van de JO13 en trainer/coach van het eerste elftal. De bedoeling is wel om geschikte mensen te vinden om een aantal posities te bemannen, zodat ik me puur op het technisch beleid kan gaan concentreren. Tenslotte: ik ben nog steeds spelend lid bij de zondag 1. Mijn vrouw zegt wel eens dat ik beter mijn stretcher kan neerzetten op het complex van Roodenburg. Wat dat betreft scheelt het dat zij zelf inmiddels ook de handen uit de mouwen steekt bij de club. Zij zorgt er mede voor dat er veel meer moeders bij de club komen voor uiteenlopende activiteiten. Haar begrip is er dus weldegelijk en zij snapt waarvoor de mensen zich inzetten om Roodenburg overeind te houden. Maar geloof me, ik verwaarloos haar niet. Haha.”

Nog steeds hangt het zwaard van Damocles boven een aantal Leidse voetbalclubs. De door de gemeente gestelde voorwaarden om een toekomst te kunnen hebben, verplichten verenigingen om binnen afzienbare tijd daadkrachtig te handelen. Roodenburg kwam in dat opzicht al met een beleidsplan en heeft tot 2022 de tijd om geheel levensvatbaar te worden. Nouri Essaoui kent het reilen en zeilen van de club als geen ander en gelooft er heilig in dat  ‘zijn ‘ Roodenburg voort kan leven. Elke week is de Leidenaar zes of zeven dagen op de club en hij ziet de vorderingen en die stemmen hem optimistisch. ,,De club is nadrukkelijk in beweging gekomen en op tal van vlakken gaat het steeds beter. Van de gemeente hebben we tijd gekregen, omdat men in heeft gezien dat er in Leiden-Noord gesport moet blijven worden. Voetbal is laagdrempelig en dat maakt dat het bestuur er alles aan doet om Roodenburg in leven te houden.’’

Sceptici zijn er genoeg in Leiden, maar Essaoui heeft beweegredenen voor zijn vastberadenheid om niet op te geven. ,,Sinds het ontvangen van groen licht om door te kunnen, heeft de club er al vijfendertig leden bij en we hebben jeugdteams in alle leeftijdscategorieën. Bij de JO13, JO11 en JO9 spelen ook meiden mee. Er komt weldra een team Onder 8 bij en we zijn ook druk bezig om het seniorenvoetbal weer meer op de kaart te zetten. Als die groei zich voortzet, gaan we naar die 450 leden toe die benodigd zijn. Ondertussen raken ook de ouders meer en meer betrokken. Voorheen was het vaak een problem om de spelertjes naar uitwedstrijden te krijgen, maar tegenwoordig zijn de auto’s wel voor handen omdat ouders zich weer verbonden voelen met de club.  En als je hier op zondagmiddag komt in een groot gedeelte van het jaar dan wemelt het hier van de mensen die een balletje trappen. Het is een grote smeltkroes en iedereen binnen de club ziet dat we terrein aan het winnen zijn.”

Er was even sprake van dat DIOK de wens had om in Noord neer te strijken, maar dat plan is van de baan. ,,Voorzitter Cees Ashmann van de rugbyclub is tot inkeer gekomen en zag dat de voetbalclub té gebonden was aan deze wijk. Ik ben ook van mening dat Roodenburg hier moet blijven zitten. Het liefst op eigen benen en dat is ook haalbaar. Er zal echter wat moeten gebeuren in Leiden. Bouw aan drie sterke clubs en de bestaansrechten zijn compleet terug. Onze deur staat nog steeds open voor FC Boshuizen, dat nauwelijks binding heeft met de wijken rondom de Boshuizerkade. Veel jeugd uit die omgeving strijkt neer bij DoCoS of Voorschoten’97. En het DNA met Lugdunum komt ook veel meer overeen dan dat van hen met UVS. Veel spelers die bij Lugdunum spelen hebben dezelfde postcodes als spelers van Roodenburg. In Noord leeft voetbal echt meer en die genoemde clubs zouden hier passen. Het is toch bijvoorbeeld doodzonde dat er bij FC Boshuizen zo weinig publiek komt, terwijl ze wel leuk voetbal spelen? Wanneer het zover komt, zal de gemeente ook bereid zijn meer te faciliteren en met een verfraaid complex kunnen we opgaan voor een zekere toekomst. Ik zie 1 sterke speler in dit gedeelte van de stad zitten, ongeacht welke naam het beestje krijgt. Die clubs moeten er echter wel voor open staan. Tot die tijd gaan wij onverdroten door met de uitvoer van ons beleidsplan. Misschien wordt Roodenburg nog teveel gezien als een paria, maar dat is misplaatst. Excessen komen niet meer voor en er is een zero tolerance aanpak.”

De blauw-zwarten spelen in de kelder van het amateurvoetbal, maar na een aarzelende start zijn er inmiddels drie overwinningen geboekt. Sportief gezien gaat het dus ook beter. ,,We hoeven niets, maar willen wel graag. Er staat echt een leuk team dat enkel nog kan groeien. Het is een mix van talenten die samen iets willen bereiken. Er zit snelheid, voetbalgogme en techniek in het team. Dat heeft even tijd nodig om zich verder te ontwikkelen, maar het zegt genoeg dat het team weer bestaat uit spelers die hier zijn opgegroeid. We hebben sinds de komst van het nieuwe bestuur in maart van dit jaar ook ingezet op het terughalen van spelers met een Roodenburg verleden.  Op het trainingsveld staan we gemiddeld met dertig man. De minst bezochte avond levered 21 spelers op, dat zegt genoeg over het plezier dat terug is. Roodenburg is weer tot leven gekomen en ik sta er vierkant achter dat het hier enkel weer mooier kan worden. Of op zelfstandige voet of met de steun van andere clubs, die zo ook uit de problemen kunnen komen.”