Vierde klasse A zaterdag – Na weken van voorbereiding en bekervoetbal begon zaterdagmiddag de competitie en in deze sterke klasse stond er gelijk een krakertje op het programma. Het uit de derde klasse gedegradeerde Koudekerk ontving de nieuw opgestarte zaterdagtak van Alphense Boys, een ploeg die door velen wordt gezien als een van de gedoodverfde titelkandidaten. Voor de wedstrijd werd dit overigens in de bestuurskamer door de Alphenaren tegengesproken. De selectie was door slepende blessures inmiddels aardig versmald en de vraag is dan ook gerechtvaardigd of de huidige selectie wel breed genoeg is om uiteindelijk mee te gaan doen om de prijzen. Voor de thuisploeg is het op dit moment moeilijk in te schatten waar de huidige selectie staat, zeker in deze vierde klasse die aan kwaliteit heeft gewonnen. Feit was wel dat er na ruim 90 minuten spelen een 2-0 stand op het scorebord stond en behoudens het eerste kwartier was dit over de gehele wedstrijd gezien niet onverdiend te noemen.

Op een door het slechte weer volgepakte tribune zagen de toeschouwers dat de bezoekers het eerste kwartier het betere van het spel hadden. De ploeg van trainer Ronald Rosdorff begon wat onwennig, het positie- en veldspel van de ploeg uit Alphen was in deze periode verzorgder en de eerste grote kans van de wedstrijd was na een kleine tien minuten dan ook voor de ploeg van trainer John Cuvelier en Ronald Martin. Jessy Boateng verzond een diepe bal op captain Delano Kip en zijn voorzet werd, zo leek het voor velen, geheel vrijstaand door een van de voorwaartsen binnengetikt echter keeper Tony van Ooi wist met een katachtige reflex een achterstand te voorkomen.

Na een kwartier was daar het eerste opstootje, gevolgd door een tweede toen keeper Sven Tourné van de bezoekers op de solotoer ging en na de eerste tegenstander voorbij te zijn gelopen dacht nummer twee tot hier en niet verder. Deze, maar ook latere opstootjes en overtredingen lieten het belang van de wedstrijd inzien. Zeker ook omdat er bij de thuisploeg een aantal spelers een verleden heeft bij of Alphense Boys of ARC. Of het toeval is of niet, hierna kwamen de gastheren wat beter in hun spel en het was na ruim een halfuur spelen dan ook de aanvoerder van de thuisploeg, Bas van Heerdt, die via een subliem ‘stiffie’ de 1-0 liet aantekenen. Er was vanuit Alphense kant nog wel wat ophef over dit doelpunt. In een actie die hier aan vooraf ging zou een overtreding zijn gemaakt. Vanaf de kant zag het er meer uit als een slim blok dat werd gezet. Het laatste wapenfeit in de eerste helft kwam ook van de thuisploeg. Een vrije trap belandde via de handen van keeper Tourné voor de voeten van Yvar de Groot en vanaf de zijkant schoot hij de bal tegen het aluminium aan.

Vlak na rust was het weer de sluwe Bryan van Delft van de thuisploeg die een vrije trap versierde, welke overigens verder niets opleverde. Van Delft was de gehele eerste en ook een gedeelte van de tweede helft een ware plaag voor de verdediging van Alphense Boys met zijn gesleur, getrek en gemekker. Na een klein uur spelen moest hij  geblesseerd het veld verlaten met naar het zich liet aanzien een hamstringblessure. Vlak hierna was het bijna gelijk. Kip schoot een vrije trap tegen de buitenkant van de paal. In de tegenstoot was het de van Zwammerdam overgekomen Sander Schmand die een afgeslagen bal van een meter of dertig ineens op zijn pantoffel nam en deze verdween onhoudbaar achter Tourné. Er zijn beelden van, is dit nu al het doelpunt van het jaar? Met nog een halfuur op de klok moesten de bezoekers in de achtervolging, maar van het frisse spel van het eerste kwartier was niets meer over. De thuisploeg gaf weinig meer weg en de irritaties bij de ploeg die achterstond namen steeds meer toe. Toen zij na het wegsturen van Donovan Oliviera met twee keer geel ook nog eens in ondertal kwam te staan leek het helemaal een onmogelijke opgave en dat bleek ook wel. Verder dan twee buitenspeldoelpunten kwam men niet en zo werd er een historische nederlaag geleden. Voor Koudekerk een uitstekende start van de competitie, al is het zo vroeg natuurlijk nog lastig om conclusies te trekken.

,,Dit is een heel lekker begin van de competitie, waarbij de credits gaan naar het gehele team want deze overwinning is een echte teamprestatie. Ik ga hier dan ook nog geen conclusies uit trekken, pas na een wedstrijd of zes kunnen we gaan kijken waar we staan en hoe sterk de tegenstanders zijn. Ondanks de teamprestatie wil ik er toch wel één speler uitlichten, de van Zwammerdam overgekomen Schmand. Die jongen is zo belangrijk voor deze ploeg, niet alleen met zijn spel maar ook door zijn persoonlijkheid en hoe hij in de kleedkamer en buiten het veld is”, aldus de sympathieke trainer van de winnende ploeg.

 

Uiteraard kwam de later tot man of the match gekozen Schmand ook nog aan het woord, ,,Dit is toch wel heel lekker. Ik ben goed opgevangen en heb het uitstekend naar mijn zin hier bij Koudekerk. Een aantal spelers kende ik al, en toen mijn oude trainer bij Zwammerdam vertrok om op zondag bij AVV Alphen trainer te worden heb ik bewust deze keuze gemaakt. Hij zat er trouwens wel heel goed in dat doelpunt, meestal raak je zo’n bal verkeerd en komt hij op veld 2 uit maar dit was toch wel een ‘bewussie’. Ik werk met heel veel plezier in de gehandicaptenzorg en kan hierdoor maximaal maar twee keer in de week trainen, en ook nog wel eens op zaterdag dus de vierde klasse is wat dat betreft voor mij prima. Het totaalplaatje klopt zo en dat is voor mij het belangrijkste.”

Als laatste wil uw verslaggever nog benadrukken dat wij als LeidenAmateurVoetbal blij zijn om de vereniging Koudekerk terug aan boord te hebben. Een gezellige vereniging met sympathieke mensen, leuk barpersoneel en waar men ook van een feessie houdt. Wat er zaterdagavond allemaal wel niet gebeurd is blijft uiteraard onder de mensen die erbij waren, maar uw verslaggever is getuige geweest van een uitermate gezellige derde helft die nog tot in de late uurtjes doorging.

Koudekerk – Alphense Boys 2-0 (1-0) 32. 1-0 Van Heerdt, 60. 2-0 Schmand. Toeschouwers 150. Scheidsrechter Van den Eijnden.

Opstelling Koudekerk : Van Ooij, F. Roosenbrand, De Schepper, Van den Berg, Van Rijswijk, Schmand, J. Roosenbrand (76. Melchert), Wildschut, Van Delft (53. Lancel), Van Heerdt (84. Van der Zwet), De Groot.

Basisopstelling Alphense Boys : Tourné, Amtyi, Oliveira, Rietdijk, R. Roosberg, Kooistra, Boateng, S. Roosberg, Kip, Mouhyieddine, Kabuta.

Foto’s: met dank aan Ron van Welzen