Krakerrr van de Week- Ook dit seizoen wordt er wekelijks een Krakerrr van de Week gepubliceerd. Soms zelfs twee. Dat kan gaan om een stadsderby, streekderby, burentwist, topper, een kelderwedstrijd of er wordt om een andere reden gekozen voor schijnwerpers op 1 of 2 (of dus meerdere) regionale clubs. Onze redactie begrijpt dat er elk weekend meer wedstrijden van formaat op de rol staan, maar er moet nu eenmaal een keuze worden gemaakt. In elk geval wordt er door onze redactie rekening gehouden met het door de club gekozen pakket en daaraan gekoppelde mogelijkheden. De nieuwe keuze is gevallen op de streekderby tussen Meerburg-Koudekerk, clubs die komende zaterdag inhalen tegen elkaar. Aan het woord komen Ricardo van Rijswijk (Koudekerk) en Duuk van der Meer (Meerburg).

Wie Koudekerk volgt zal getroffen worden door de fantastische sfeer in de groep en de al of niet spontane feestjes na afloop, de foto’s op Twitter spraken boekdelen. Wil je goed presteren als team dan is een hechte band en een gevoel van saamhorigheid een absolute must. Toch wijst Ricardo van Rijswijk daar niet gelijk naar als hem gevraagd wordt naar het goede presteren van zijn team dit jaar: ,,Die sfeer is niet zo gek veel anders als vorig jaar. We vormen een hecht collectief en zijn bereid voor elkaar te knokken, net als vorig seizoen. Bryan van Delft en Sander Schmand zijn er dit jaar bij gekomen en zij blijken de puzzelstukjes die we misten. Ze vormen een absolute meerwaarde waardoor de rest ook beter functioneert. Niet dat ze er met kop en schouders bovenuit steken zoals je wel eens bij andere teams ziet, maar ze geven de motor wat extra pk’s zeg maar. Verder zijn er natuurlijk meer sterkhouders (en daar is Van Rijswijk er een van red.) en samen blijken we dit seizoen heel aardig te kunnen voetballen.”

De resultaten zijn niet allemaal even positief: tegen Roodenburg werd verloren en tegen Kickers’69 gelijkgespeeld. Vooralsnog blijken dit zwakke broeders in de vierde klasse A. ,,Klopt”, vult Van Rijswijk aan. We konden niet altijd compleet zijn en dan zijn we kwetsbaar.” Zaterdag wacht Meerburg: ,,Iedereen had meer van die ploeg verwacht, ik ook. Dat men ze vooraf hoger ingeschat heeft zal niet voor niets zijn. Voorzichtigheid troef lijkt me. Onze kracht zit in het voetballen vanuit een gesloten defensie en ik denk dat dit zaterdag niet anders zal zijn. Drie punten zijn een noodzaak als we ons in de subtop willen handhaven. Dat brengt ons zelfs op de derde plaats.”

De student international languages and business management koestert persoonlijke ambities, maar benadrukt dat dit (nog) niet in de groep leeft. ,,We kijken niet verder dan volgende week. Verwacht geen kreten als periodekampioenschap, nacompetitie en meer. Zo ver we echt nog niet. Stilletjes zou ik dat wel erg graag willen. Waarom ook niet? We blijken heel aardig mee te kunnen doen. Ik zou met deze groep graag voor het hoogst haalbare gaan. Uiteindelijk willen we ook terug naar de derde klasse. Eerst die punten ophalen in Zoeterwoude.” Mocht dat gebeuren dan zal er zeker wat gevierd worden door de groep van trainer Ronald Rosdorff.

Zoals gebruikelijk sinds de overgang naar de zaterdag werd Meerburg door ‘kenners’ vooraf ingeschat voor een plek in de (sub)top. Vorig seizoen liep uit op een teleurstelling. Met slechts één zege staat de ploeg nu zelfs op een schamele twaalfde plaats. ,,Natuurlijk valt dat ons ook vies tegen”, zegt Duuk van der Meer. ,,We hebben er wat jongens bijgekregen en de kern van vorig jaar is gebleven, dus ook wij hadden aanzienlijk betere resultaten verwacht. Er is geen eenduidige oorzaak voor te vinden. Soms gaven we inderdaad totaal niet thuis ja, daar wil ik niet omheen draaien, maar in andere wedstrijden verzilverden we de fraaiste kansen niet en gaven achterin mogelijkheden weg die de tegenstander juist wel met beide handen aangreep. Lichtpuntjes zijn er gelukkig ook: gelijk tegen Oegstgeest, dikke winst bij Roodenburg en ook de wedstrijd van vorige week was wat mij betreft een opsteker. Met negen man van een 0-2 achterstand terugkomen is toch een teken dat het wat mentaliteit betreft bij ons wel goed zit.”

Wie zou denken dat het chagrijn overheerst bij de selectie van Alex Redel slaat de plank volledig mis. ,,Integendeel. We zijn naar mijn mening een hechte vriendengroep, waarbij het voetballend momenteel wat minder is. Tuurlijk wordt er in de kleedkamer direct na de wedstrijd wat gezegd, maar dat rotgevoel is weer snel verdwenen hoor. Ook de gele of rode kaarten die we incasseren zijn geen gevolg van eventuele frustratie. Ik kreeg in de laatste pot bijvoorbeeld ook twee keer geel, maar dat kwam gewoon door onhandig verdedigen of te laat ingrijpen en hierin ben ik niet de enige; Meerburg is geen schopploeg.”

Zaterdag wacht Koudekerk dat het tot nu toe goed doet. Van der Meer: ,,Logisch dat zij licht favoriet zijn. Voor ons kan dat een mooi moment zijn om over dat dode punt heen te komen, dit is het ideale moment zou ik bijna zeggen. Winnen we, dan is er sprake van een kantelpunt en dan volgt er meer. Een cliché, toegegeven, maar het seizoen is nog lang en Meerburg gaat nog verrassen in positieve zin.”

De middenvelder zal bij het door hem genoemde kantelpunt tot zijn verdriet slechts als toeschouwer aanwezig zijn. ,,Twee keer geel is met ingang van dit seizoen goed voor een schorsing. Heel jammer natuurlijk, maar we hebben een brede selectie dus dat zit wel goed.” Met een lach: ,,Ik kan moeilijk zeggen dat ze zonder mijn inbreng geen schijn van kans hebben. Ik zal zaterdag langs de lijn staan op een zonovergoten sportpark.” Gezien de weersvooruitzichten adviseren we Van der Meer toch een paraplu en regenjack mee te nemen.

Meerburg-Koudekerk wordt een wedstrijd waar het werkelijk om iets gaat: zet Koudekerk de goede reeks voort en horen ze werkelijk bij de subtop of laat Meerburg eindelijk de ware aard zien en begint een opmars? Alle voortekenen wijzen op een hele leuke pot voetbal. Er wordt slechts op enkele velden gespeeld…dus u weet waar u moet zijn!

 

Foto’s: met dank aan Ron van Welzen en Paul Lichtenbeld