Deze zaterdag trappen- in navolging van de tweede en derde divisie en de hoofdklasse – ook de lagere klassen het nieuwe seizoen af. In de vierde klasse A (zaterdag) komen we liefst zes ‘LAV-clubs’ tegen, waarvan er in de eerste speelronde meteen vier tegen elkaar spelen.

Wie is de beste studentenclub van Leiden? Een vraag die- in sportief opzicht althans  zaterdagmiddag  op het Wim Mugge Sportpark (zoals het ‘rooie’ gedeelte van de Kikkerpolder nog steeds officieus heet, RT) beantwoord zal worden. Daar neemt vast bespeler LSVV ’70 het op tegen die andere ‘studentenvereniging’, Football Factory. De thuisploeg begint als grote favoriet aan het onderonsje. De mannen van Freek Jansen degradeerden afgelopen seizoen traditioneel uit de derde klasse, terwijl Youcef Boukhedmi hekkensluiter werd van de vierde klasse (zie een uitgebreide voorbeschouwing op deze Krakerrr van de Week elders op deze site).

Nog een streekderby in 4A: het ambitieuze Meerburg, dat zich versterkte met onder meer goaltjesdief Richard Versteden (oud-speler van o.a. SJZ, GHC en SJC), gaat op bezoek bij Roodenburg. In Leiden-Noord hopen ze met vereende krachten de club weer recht te trekken. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor Nouri Essaoui en Ramon Paardenkoper, de clubmannen die tóch weer als trainersduo zijn aangesteld door het bestuur. Waar de Zoeterwoudenaren, onder leiding van Alex Redel, mee willen doen om promotie, vechten de Leidenaren toch vooral om op de lange(re) termijn als club te overleven. Niettemin – of misschien wel juist om die reden – heeft Roodenburg, met een karrenvracht aan nieuwe spelers, ook sportieve ambities. Essaoui: ,,Ik denk dat de 4e klasse zaterdag komend seizoen een mooie competitie gaat worden. Met Alphense Boys, SJC en Kickers’69 zijn er sterke nieuwkomers bijgekomen. Daarnaast zijn Koudekerk, Meerburg, LSVV’70 en FC Oegstgeest op papier ook prima teams. Je wordt niet zomaar kampioen in deze klasse. Ik vind dat alleen maar prettig, hoe sterker de tegenstand des te beter wij ons als team kunnen ontwikkelen. Zoals ik al zei: ‘we hoeven niets, maar we willen graag.’’

Interessant wordt de confrontatie tussen FC Oegstgeest en Floreant. De Boskopers hebben snode plannen om richting derde klasse te gaan, terwijl de kersverse fusieclub er ongetwijfeld alles aan gelegen is om de eerste competitiewedstrijd in haar bestaan in klinkende munt om te zetten. Rechtsvoorganger VV Oegstgeest schurkte de afgelopen seizoenen al nadrukkelijk tegen promotie naar de derde klasse aan, terwijl ‘bruidspartner’ UDO een paar jaar geleden op zondag nog uitkwam op dat niveau. Dit seizoen telt voor de FC maar één ding: de weg omhoog vinden.

Ook voor het gedegradeerde Koudekerk staat deze jaargang in het teken van eerherstel. De ploeg van Ronald Rosdorff begint evenwel met een pittige kluif. De nieuwe zaterdagtak van Alphense Boys wordt gevormd door jonge talenten uit de eigen kweek en in de wetenschap dat de jeugd van de Alphenaren op zeer hoog niveau speelt, kunnen Rosdorff en zijn mannen meteen aan de bak.