Na drie speelronden begint zich in de vierde klasse (za) al voorzichtig een eerste afsplitsing te vormen. Slechts drie clubs zijn nog ‘foutloos’ en dus is het vooral aan de achtervolgers met stevige ambities om niet te ver achterop te raken.

Één daarvan is Meerburg, dat in 2017 overstapte vanaf de zondag, maar in het eerste seizoen als zaterdagvereniging nog geen potten kon breken. Dat moet dit seizoen anders en met nieuwe offensieve aanwinsten als Richard Versteden (VUC) en Nils Slingerland (Docos) – opvallend genoeg twee spelers met een SJZ-wieg – heeft Alex Redel in ieder geval genoeg scorend vermogen in zijn ploeg. Al moet daarbij ongemerkt worden dat een aantal sterkhouders Zoeterwoude-Rijndijk ook achter zich liet deze zomer. Zaterdag bleef de Meerburg-aanval bovendien droog staan en dat leverde prompt de eerste nederlaag op. Zevenhoven was in eigen huis met 2-0 te sterk. Geen goede generale richting de topper tegen FC Oegstgeest, de kersverse fusieclub die misschien wel de te kloppen ploeg in 4A is dit seizoen. Tot dusverre maakt de ploeg van Huig-Jan Heeringa die favorietenrol waar, want uit de eerste drie duels behaalden de Voscuyl-bewoners de volle mep.

Zaterdag moest Roodenburg eraan geloven, al ging dat moeizaam: 2-1. Na stevige oorwassingen door Meerburg (1-7) en Floreant (5-0) beten de pupillen van Nouri Essaoui en Ramon Paardenkoper dit keer fel van hun af. ,,Het was onze bedoeling om het Oegstgeest zo lastig mogelijk te maken’’, aldus eerstgenoemde. Wat we in ieder geval konden doen, was onze huid duur verkopen. Als dat gebeurt, ben ik gewoon tevreden. Wij zitten eigenlijk nog midden in onze voorbereiding, maar ik zie elke week progressie. Op dit moment komen we nog iets te weinig toe aan echt voetballen, maar het talent is er zeker. We kunnen het nog heel wat tegenstanders moeilijk gaan maken.” De vraag is of dat de Leidenaars in de vierde speelronde ook al lukt. Dan doet met Aarlanderveen – in een niet eens zo grijs verleden vaak het lelijke eendje in de kelder van het amateurvoetbal -namelijk de verrassende medekoploper (9 uit 3) sportpark Noord aan.

Ook nog zonder punterverlies is Koudekerk, al kwam het elftal van good old Ronald Rosdorff pas twee keer in actie. De overwinningen op Alphense Boys en SJC, twee zondagclubs die zich dit seizoen met een sterke selectie ook op de zaterdag hebben ingeschreven, mochten er evenwel zijn. ,,We speelden een fantastische eerste helft, beter dan de eerste wedstrijd tegen Alphense Boys, en ik vond de 1-3 ruststand nog maar een magere afspiegeling’’, sprak Rosdorff na de zege op de Noordwijkers. ,,De tweede helft maakten we het onszelf dan nog zo moeilijk, al moet ik hiervoor ook de credits geven aan de ploeg van mijn vriend (Ronald, RT) Vermond want wij hadden geen antwoord op hun meer opportunistischer spel. Dat we de wedstrijd dan uiteindelijk toch winnend afsluiten geeft enorme voldoening, en ik ben ook blij om te zien dat het gemis van een aantal basisklanten zeker in de eerste helft toch goed werd opgevangen. Zaterdag treffen ‘Ronnie’ en zijn mannen aan de eigen Gruttolaan Zevenhoven. Ook zeker geen misselijke tegenstander, weet Meerburg dus sinds afgelopen zaterdag.

LSVV ’70 liep afgelopen zaterdag tegen een eerste zeperd aan. Freek Jansen en de zijnen moesten het hoofd buigen voor Floreant: 1-3. Twee goals op slag van rust deden de Leidse studenten, die toch als voorname titelkandidaat gezien worden, de das om. Om in een vroeg stadium niet meer averij op te lopen ten opzichte van de concurrentie zal er dit weekend gewonnen moeten worden. Dat moet dan gebeuren in Hazerswoude, waar de plaatselijke ‘Boys’ als sparringspartner fungeren.

Moeizaam vergaat het vooralsnog de collega-studenten van Football Factory, al pakte de ploeg j.l. zaterdag  – thuis tegen datzelfde Hazerswoudse Boys  (1-1) – wel een bemoedigend eerste puntje. Wellicht kan daar dit weekend een eerste driepunter aan toegevoegd worden. Of tegenstander Kickers ’69 een goede gastheer zal zijn, valt echter nog te bezien. De Leimuidenaren, ook al meegegaan in de grote trek van de zondag naar de zaterdag, zijn nog altijd puntloos en dat zal trainer Erwin van der Zee ongetwijfeld niet lekker zitten. De Leidse ploeg won afgelopen dinsdag nog met 4-5 van Warmunda in de strijd om de Rabobank LAV Cup.