De kans dat een ploeg uit de Leidse regio het kampioenschap pakt in de vierde klasse A is weer iets groter geworden. VV Oegstgeest profiteerde afgelopen weekend van het puntverlies van concurrentie SEV en staat daardoor steviger aan de leiding. Toch weten de Oegstgeestenaren uit ervaring dat er nog van alles kan gebeuren in de komende maanden.

De equipe van trainer Huig Jan Heeringa kwam in de competitie pas één keer in actie in 2018. Afgelopen zaterdag werd Football Factory ‘weggeblazen’ met 8-2, terwijl SEV niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen Meerburg. Verdediger Steven Apcar waarschuwde voor te veel optimisme, net zoals Heeringa. ,,De trainer zei vanmorgen nog eens dat de media, waaronder leidenamateurvoetbal, ons al het kampioenschap zien vieren. Dat was vorig jaar ook al het geval en dat ging verschrikkelijk mis. In die val moeten we niet nog eens trappen. We kijken niet verder dan een wedstrijd vooruit. We krijgen de betere ploegen nog uit, dus voorzichtigheid troef.”

Wel moet Oegstgeest het waarschijnlijk de komende weken – of misschien wel langer – stellen zonder topschutter Danny Wenink. De doelpuntenmaker moest al vroeg het speelveld verlaten in de wedstrijd tegen de Leidenaren. Dorpsgenoot UDO maakt tot dusver ook een goede maand door. In februari werden Hazerswoudse Boys (1-0) en WVC (4-0) opzij gezet. Een plek in de middenmoot ligt weer binnen de mogelijkheden voor de huidige nummer negen. De formatie van coach Nikivor van Rijn kan aanstaande zaterdag bij winst op bezoek bij nummer acht KSD-Marine een plekje stijgen, want de Haagse ploeg heeft namelijk op dit moment twee punten meer. In de eerdere confrontatie won UDO met 2-1 op eigen veld dankzij goals van Timo Lichtenbeld en David Schnorhk. Het betekende op dat moment de eerste overwinning van het seizoen voor de club die vanaf deze zomer fuseert met VV Oegstgeest.

Football Factory leed afgelopen zaterdag dus een aanzienlijke nederlaag. De Leidse studentenploeg heeft al vijf wedstrijden op rij niet meer gewonnen. De laatste driepunter dateert van eind november vorig jaar, toen UDO met 1-0 werd verslagen. Komend weekend wordt het opnieuw moeilijk om de negatieve reeks te doorbreken. Nummer vijf Alphia komt naar het Universitair Sportcomplex. Normaal gesproken winnen de Alphenaren, zeker gezien de 6-1 uitslag van eerder dit seizoen tussen de twee teams. Toch zal Football Factory terugdenken aan de openingsfase in Alphen aan den Rijn, toen de ploeg met 1-0 aan de leiding kwam. Daarna ging het compleet mis bij de Leidenaren. Kunnen de studenten het nu langer volhouden?

Meerburg ontvangt Roodenburg. De Zoeterwoudenaren moeten nog alle zeilen bijzetten om zich te verzekeren van een plek in de nacompetitie, want het wordt in ieder geval lastig om de tweede periodetitel te pakken. Een plek bij de eerste vier moet genoeg zijn om zich te plaatsen. Het enige dat telt is een zege. In Leiden was de formatie van Alex Redel een maatje te groot en sindsdien is Roodenburg flink gaan kwakkelen. Nino Poulina moet regelmatig een verzoek doen aan B-junioren om zijn team compleet te maken. De ‘jonkes’ doen het niet verkeerd op zich, maar in de vierde klasse wordt nu eenmaal ook om fysieke krachten gevraagd. Meerburg is dan ook favoriet voor de zege, maar de wonderen zijn nimmer de wereld uit.