Gisteren leverde het Leidsch Dagblad een bijdrage over regioclubs die na dit seizoen niet meer zullen terugkeren. Voor wie het artikel niet las hierbij nog eens een kans om te zien waar het op, over en uit is..

Aan al het moois komt een eind. Bij vijf voetbalclubs in de Leidse regio kunnen ze daar inmiddels over meepraten. De tenues van VV Leiden, FC Rijnland, GOL Sport, VV Oegstgeest en UDO zien we na de zomer niet meer op de velden terug.

Het seizoen mag er dan op zitten, op sportpark De Voscuyl is het de komende tijd allesbehalve ‘zomerstop’. De twee vaste bespelers bereiden een fusie tot FC Oegstgeest voor en daar komt heel wat bij kijken. ,,Het gaat nu pas écht beginnen”, vertelt Jan van den Broeck, voorzitter van VV Oegstgeest. ,,Maandag (vandaag, rt) gaan ze hier beginnen met de aanleg van twee kunstgrasvelden en de verbouwing van het clubgebouw. De velden moeten 1 september opgeleverd worden, de kantine een maand later. Tot die tijd maken we gebruik van een noodvoorziening. Daarna zijn de kleedkamers en de tribune aan de beurt, maar dat zal pas in het najaar zijn. Het is in ieder geval de bedoeling dat begin 2019 het hele sportpark klaar is. Overigens houden we de oprichtingsdatum van onze club – 1 juni 1929 – ook voor de nieuwe fusieclub aan. Over een jaartje vieren we ons 90-jarig ‘bestaan’ dus al.”

Tot zover de praktische kant van het verhaal. Hoe zit het met de sentimenten? ,,Ik moet zeggen dat de geluiden overwegend positief zijn. We gaan het hoofdstuk VV Oegstgeest mooi afsluiten. Op 23 juni hebben we nog een familietoernooi, met afsluitend feest. De eerste dames- en herenteams spelen tegen een team van Nederlandse sterren. Erg leuk.”

Ook aan de andere kant van De Voscuyl, bij fusiepartner UDO, wordt er in stijl afscheid genomen. ,,Zaterdag hebben we een 24 uurs-toernooi, waarbij onze heren 1 en dames 1 een etmaal lang tegen allerlei teams spelen”, aldus collega Luuk van der Zon. ,,Ze sluiten af tegen een team van het bestuur. Dat is de allerlaatste voetbalactiviteit op onze velden.”

Anders dan bij buren doet het naderend einde wat met de UDO-leden. ,,Maar de impact is hier dan ook wel groter. Wij laten alles achter en trekken bij Oegstgeest in. En onze naam verdwijnt natuurlijk ook geheel. Bovendien worden we net geen tachtig. Dat zou op 3 september gebeuren. Het zou mooi zijn als we nog een boek over tachtig jaar UDO uitgeven. Dan is die bijzondere geschiedenis ook voor de eeuwigheid vastgelegd. Natuurlijk verliezen we een stuk ‘eigen’. Maar we krijgen er ook iets heel moois voor terug.”

,,Een club van rond de 1300 voetballende leden”, vult Van den Broeck aan. ,,Daarmee zijn we in een klap een van de grootste van de regio. We hebben 80 teams ingeschreven voor komend seizoen, waaronder vier vrouwenelftallen en dertien meisjesteams. Het vrouwenvoetbal groeit enorm. Een gevolg van het succes van de Oranjeleeuwinnen. Het is alleen jammer dat ons eerste elftal promotie heeft laten liggen. Daardoor moeten we met FC Oegstgeest onderaan beginnen, in de vierde klasse. Dat kan ook een voordeel zijn. Laten we in het eerste jaar dan maar meteen kampioen worden.”

Hemelsbreed een paar kilometer verderop, in de Leidse Mors, wordt eveneens een fusie voorbereid. VV Leiden en FC Rijnland, die al jaren een sportpark delen, gaan na de zomer verder als Sporting Leiden. Ook hier klinken veelal dezelfde geluiden. De Rijnlanders verlaten hun ‘thuishaven’ en verhuizen naar een deur verder, terwijl de nieuwe voetbalclub de stichtingsdatum van VV Leiden – 15 juli 1940 – handhaaft. ,,We hebben dit weekend ons traditionele zeventallen-toernooi gehouden”, vertelt Ed Immink, voorzitter van VV Leiden. ,,Zoals ze bij Rijnland een paar weken terug hun ‘Katercup’ hadden. Die evenementen blijven trouwens gewoon bestaan. Met die toernooien hebben we het aan beide kanten op passende wijze afgesloten.”

Immink, die al 35 jaar de voorzittershamer hanteert en er ‘in principe’ nog een jaartje aan vastplakt, zag vorige week zaterdag voor het laatst een elftal in VV Leiden-tenue spelen. ,,Dat was het tweede, op bezoek bij Scheveningen. Helaas verloren ze, waardoor ze promotie misliepen. Sentiment? Dat is nu wel voorbij. Uiteindelijk zijn het maar een shirt en een naam die verdwijnen. De club zelf verandert niet. Er zullen wat mensen bij komen en ongetwijfeld ook wat mensen verdwijnen. Maar het gevoel blijft hetzelfde. We kijken vooral uit naar de toekomst.”

Dat is iets verderop in Leiden, aan de Boshuizerkade, niet aan de orde. Na vijfentwintig jaar geeft GOL Sport er daar de brui aan. Een gevolg van de flinke terugloop van het ledenaantal in de afgelopen jaren. Het besluit kwam hard aan bij de nog resterende spelers van de vereniging met Turkse wortels. ,,Sinds we dat eind februari bekend hebben gemaakt, is de sfeer binnen de club volledig omgeslagen”, ervaart voorzitter en oprichter Ibrahim Sezer. ,,Het is er doods, alsof je op een begrafenis bent. Vanwege de ramadan hebben we de laatste wedstrijden maar afgezegd. Het is gewoon op. Twee jeugdteams organiseren op eigen initiatief nog een afsluitende barbecue, maar verder doen we eigenlijk niks meer.”

golsport

De opheffing heeft nog wel wat voeten in de aarde. ,,Op 2 juli is de sleuteloverdracht. Voor die tijd halen we het clubgebouw leeg. Ballen en kleine goaltjes mogen de kinderen hebben, stoelen schenken we aan de moskee en we moeten nog even kijken wat we met de keukenapparatuur doen. Wellicht hebben ze ‘hiernaast’ (bij FC Boshuizen, rt) nog interesse. Daarnaast hebben we nog een schuld van zo’n veertigduizend euro. Die zal niet geheel afgelost kunnen worden, dus daar moet nog een oplossing voor komen.”

Niet in geld uit te drukken, is wat het ‘stille’ afscheid met Sezer doet. ,,Het doet erg veel pijn. GOL Sport was een kwart eeuw een verrijking voor de Leidse samenleving. Dat blijkt ook wel uit alle reacties, ook uit onverwachte hoek. Het is alsof je je geliefde verliest. We zullen dit moeten verwerken.”

Bron: Robert Toret, Leidsch Dagblad