De LAV-clubs in de derde klasse presteren dit seizoen tot nu toe meer dan naar behoren. Drie van de vier clubs spelen na zes speelronden mee om de prijzen. Ook deze week weer onder de loep: Kagia, Lugdunum, Sporting Leiden en VV Zwammerdam.

Kagia staat in de derde klasse B (West I) ruim aan kop, met vijf punten voorsprong op de nummer twee Koninklijke HFC, dat zelf onlangs met maar liefst 6-1 verloor van SV United/DAVO. De Lisserbroekers veegden afgelopen zaterdag de vloer aan met VVA/Spartaan dankzij doelpunten van Roy Hogewoning (2), Tijs van der Schinkel (2), Joey van Beelen, Rick Verdegaal en Stefan Tibboel. ,,Het ging wel heel gemakkelijk”, zei Van der Schinkel, met tien doelpunten clubtopscorer (en regionaal topscorer)  dit seizoen. ,,Dit was geen wedstrijd. Dit moet je niet elke week hebben. In de rust is er door de trainer op gehamerd door dat we na rust de controle moesten houden. Het smaakt naar meer. We hopen dat de score volgende week op 21 punten staat. Dat zou een geweldige boost geven om er nog meer uit te gaan halen.”

Trainer René Ras zou na afloop zeggen: ,,Vanaf nu zijn wijzelf onze grootste tegenstander. We moeten geen enkele tegenstander onderschatten. Op de training moet ik ze scherp houden. Dat zijn ze vooralsnog, maar dat moet nu zo blijven. Het voordeel is dat ik over een brede en een goede selectie beschik. Waar nodig kan ik wisselen en worden we niet zwakker.” Het betekende overigens de zesde overwinning van het seizoen uit evenzoveel competitiewedstrijden. Het doelsaldo is bovendien indrukkend, met 24 treffers voor en vier tegendoelpunten. Wint Kagia komende zaterdag van Koninklijke HFC, dan wordt de voorsprong op de Haarlemmers vergroot naar acht punten. Bovendien is dan de eerste periodetitel alvast binnen voor Ras en zijn volgelingen.

In de derde klasse A (West II) azen Lugdunum (twee) en Sporting Leiden (vierde) op de koppositie van Van Nispen (zaterdag), al is de achterstand op De Zilkers voor beide clubs wel al vier punten. Lugdunum herstelde zich afgelopen zaterdag van twee nederlagen op rij, op bezoek bij Blauw-Zwart (2-4 winst). De teruggekeerde Ozan Isitir scoorde drie keer voor de Leidenaren.

,,We weten allemaal hoe vorig seizoen is verlopen”, zei Isitir. ,,Het startte geweldig, maar daarna werd het een ronduit naar seizoen. Mijn broer Cem en ik hebben toen aangegeven te stoppen. Het plezier was weg. Wel konden we aan de slag bij andere clubs, maar het was voor ons Lugdunum of anders niets. In het nieuwe seizoen zijn we weer gaan kijken en de vonk sloeg meteen weer over. Er staat een grotendeels nieuwe elftal met veel mogelijkheden. We konden het toch niet laten en zijn weer aangesloten bij de groep. Nu is alles heel positief en daardoor is ons plezier ook weer volledig terug. Met dit team kunnen we op zeker meespelen voor de prijzen. Een periodetitel is niet ondenkbaar, maar ik sluit de titel ook niet uit. Het is niet zo dat we laatst door de koploper, Van Nispen, zijn weggespeeld. Zij gaan het denkelijk niet volhouden. Wij hebben enkel wat meer tijd nodig. Maar we zien nu al flinke stappen die we maken. Tegen Blauw Zwart hebben we echt goede dingen laten zien. Het is weer leuk zo bij Lugdunum.”

Het kan nog leuker worden als de ‘kikkers’ dit weekend winnen van DWO, de nummer twaalf van de ranglijst. De Zoetermeerders, die in speelronde zes met 2-4 onderuitgingen tegen CVC Reeuwijk (2-4) wonnen pas één keer dit seizoen.

Juist dat Reeuwijk is aanstaande zaterdag de tegenstander van Sporting Leiden, dat dus ook won afgelopen zaterdag. De formatie van trainer Cees van Tongeren was met 2-1 te sterk voor Alphia via treffers van Roland Middelkoop en Melvin Dieke. De nog ongeslagen Leidenaren zitten wat betreft in een andere situatie als vorig seizoen, toen ternauwernood degradatie werd voorkomen. Trainer Cees van Tongeren gaf zijn ploeg maar nog eens een compliment: ,,We begonnen veel scherper aan de wedstrijd dan vorige week tegen Zwammerdam (1-1, red.). Ik heb een aantal jongens met pijntjes, maar praat liever over de jongens die ik wel tot mijn beschikking heb en die hebben het uitstekend opgepakt.”

Sporting Leiden zal weer de handen vol hebben aan de komende tegenstander. CVC Reeuwijk is een van de degradanten uit de tweede klasse en is in de laatste vier duels ongeslagen.

Zwammerdam kent – in tegenstelling tot Lugdunum en Sporting Leiden – een minder seizoen tot dusverre. ‘Damme’, dat nu twaalfde staat, kwam alleen in de eerste speelronde tot winst, maar wist vervolgens vijf duels op rij niet te winnen. Zo pakte de ploeg pas vijf punten. Jack Harmsen en zijn mannen ging afgelopen weekend met 2-1 onderuit bij BSC’68. ,,Deze wedstrijd kon twee kanten op, maar van onze kant was het vooral erg futloos. Met de individuele acties van Mitchell en Justin Bons hadden we er misschien meer uit moeten halen, maar dat mocht niet zo zijn”, vertelde verdediger Gerald van Asselt.

Kan Zwammerdam het tij keren? Dat moet dan gebeuren tegen de nog ongeslagen nummer drie Be Fair, dat eerder dit seizoen al te sterk was voor Lugdunum (1-2).