In Den Bosch werd afgelopen weekeinde een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de voetbalroman ‘De verloedering van het voetbal’. Een deel van de harde kern van FC Den Bosch vond het nodig om zich racistisch uit te laten naar een donkerkleurige speler van Excelsior. De speler werd vanaf het begin van de wedstrijd bij elk balcontact uitgescholden, uitgejouwd en beledigd op grond van zijn huidskleur. Op de televisiebeelden is hoorbaar dat er ‘minder plezierige teksten’ maar ook ‘oerwoudgeluiden’ naar de betrokken speler werden geroepen.

Daarnaast was ook nog eens duidelijk zichtbaar dat er vanuit het publiek een zogenaamde ‘Hitlergroet’ werd gebracht. De beledigingen waren dermate grof dat de betrokken speler na een half uur geëmotioneerd het veld afliep omdat hij niet meer in staat was om verder te spelen. Scheidsrechter Gerrets lapte alle KNVB protocollen aan zijn laars en besloot op eigen initiatief de wedstrijd tijdelijk te staken. Pas nadat Excelsior had aangegeven door te willen spelen werd de wedstrijd hervat.

Na afloop liet de thuisclub zich van haar meest donkere kant zien. In plaats van haar verantwoordelijkheid te nemen deed zij of de neus bloedde en bagatelliseerde het gedrag en het verbale geweld van haar supporters. Het bestuur deed de uitlatingen af als het ‘imiteren van kraaien’ en het zingen van sinterklaasliedjes en ontkende bovenal de kwetsende spreekkoren, de liederen en de beledigingen te hebben gehoord.

Maar de reactie van de trainer van FC Den Bosch spande de kroon. Daar waar hij er beter aan had gedaan om het gedrag van zijn supporters af te keuren en stelling te nemen tegen racisme, beet hij de betrokken Excelsior speler in de press-zone toe dat hij maar een kinderachtig mannetje was. Volstrekt onacceptabel natuurlijk hoewel men ter verdediging opvoerde dat hij jong en onervaren was en dat hij reageerde in een emotionele opwelling.

Dit alles leidde tot heftige reacties zowel binnen als buiten de voetbalwereld. Georginio Wijnaldum en Ronald Koeman spraken zich in klare taal uit dat wat hen betreft een grens overschreden was. Wijnaldum gaf aan dat, indien hem dit zou overkomen, hij zou weigeren verder te spelen. Koeman gaf aan dat hij bereid zou zijn om zijn team van het veld te halen als dit racisme gericht zou zijn tegen een of meerdere van zijn spelers. Ook de KNVB sprak haar afschuw uit over het voorval en verklaarde het incident voor te leggen aan de (onafhankelijke) tuchtcommissie.

Wie je er ook over hoorde; iedereen sprak zijn afschuw uit over hetgeen zich afgelopen weekend in Den Bosch afspeelde. In diverse programma’s werd ook uitgesproken dat men benieuwd is naar de manier waarop de KNVB hier mee omgaat. Op grond van eerdere ervaringen sprak men weinig vertrouwen uit dat de voetbalbond in dit geval eens zou doorpakken en hard zou optreden.

De voetballerij is een afspiegeling van de maatschappij, die een multiculturele samenstelling kent. Ook de verenigingen zijn dusdanig samengesteld en elke club/team herbergt wel een of meerdere spelers met een andere culturele achtergrond.

Onze maatschappij is de laatste jaren verhard, waarbij verbaal en fysiek geweld tegenwoordig helaas aan de orde van de dag zijn. Normen, waarden en respect verloederen in volle vaart. Het is triest om te moeten constateren dat deze verloedering ook binnen het amateurvoetbal hand over hand toeneemt. In dit nog zo korte seizoen werd wekelijks melding gemaakt van ernstige scheld- en schoppartijen zowel tijdens als na de wedstrijd, molestaties van spelers of officials en massale vechtpartijen binnen of buiten het veld. Hoewel de KNVB anders beweert, lijkt het er op dat het van kwaad tot erger wordt.

De oplossing om excessen zoals in Den Bosch te voorkomen ligt bij ons (spelers, begeleiding en publiek) zelf. Gewoon je gezonde verstand gebruiken, accepteren dat verliezen bij de sport hoort en je respectvol op te stellen en te gedragen. Alleen op die manier blijft het zowel binnen als buiten het veld fijn langs de lijn.

Tenslotte; zowel FC Den Bosch als haar trainer hebben zich verontschuldigd voor hun houding en gedrag. Zij erkennen dat het gedrag van de supporters onacceptabel is en wil achterhalen wie de schuldigen zijn om hen een levenslang stadionverbod op te leggen.
De trainer van FC Den Bosch heeft inmiddels persoonlijk contact gezocht met de betrokken Excelsior speler en hem hierbij zijn excuses aangeboden.

Beide acties zijn in mijn beleving wel het minste wat men kan doen, zeker na de commotie die hun eerdere houding teweeg heeft gebracht. Van de betrokken supporters is tot dusverre nog niets gehoord. Zij gaan op in de anonimiteit en zingen naar alle waarschijnlijkheid de volgende week weer luidkeels hun lijflied: Dat gaat naar Den Bosch toe…………….