Speel je als ploeg zone- of mandekking, dat is tegenwoordig de vraag. Buitenlandse ploegen startten met de zonedekking, nu pas volgen veel ploegen in ons eigen land.

Bij zonedekking verdedigen alle spelers een gebied. Een voordeel kan zijn dat de spelers dan minder hoeven te lopen dan bij mandekking, ook kan bij verovering van een bal veel sneller de counter worden uitgevoerd. Uiteraard passen Ajax en Juventus allebei zonedekking toe. ( Quick Boys en Noordwijk trouwens ook, komt dat zaterdag zien ).

Wat hebben we allemaal genoten van de wedstrijden tussen Ajax en Juve. Fantastisch was vooral de 2e helft, waarin Ajax Juventus helemaal dol speelde. Het had natuurlijk minstens 1-4 moeten staan, maar dat gebeurde niet en de wedstrijd werd toch beslist op details.

In de thuiswedstrijd speelde Ajax ook in de zone. Juventus onderschepte de bal op het middenveld, Frenkie de Jong kon het gat niet meer dichtlopen en Ronaldo zocht positie tussen Blind en de Ligt. De Ligt dekte de zone niet goed en Ronaldo kon vrij inkoppen.

Bij vrije trappen vanaf de zijkant stond de Ligt in de zone in het centrum, terwijl Ronaldo vaak achterin stond. Even analyseren: de beste koppers bij Juventus zijn Ronaldo, Mandzukic en Bonucci; de eerste twee koppen het beste aanvallend. Bij Ajax slechts één goede kopper: de Ligt. Ronaldo en Mandzukic moeten dus uitgeschakeld worden, dan pakt de Ligt in elk geval de zone van Ronaldo.

Bij corners en vrije trappen voor en tegen worden er ook afspraken gemaakt. Tern Hag had z’n huiswerk gedaan: bij alle spelhervattingen de Ligt tegen Ronaldo. Mandzukic speelde niet, dat kwam goed uit. Bij de goal van Ronaldo liep de Ligt tegen de Jong op en struikelde: Ronaldo loopt door, komt vrij en kopt de bal binnen: Waarom stond er geen Ajax speler voor de Jong? Deze ruimte was te groot.

Dan de geweldige winnende goal van Ajax. Juventus heeft veel goede koppers, maar Bonucci springt verreweg het hoogste en is een strijder in de lucht. Allegri had het niet nodig gevonden om het gevaar de Ligt mandekking van Bonucci te geven. Nee, Juventus ging lekker in de zone staan, zoals altijd. Lasse Schöne nam de corner hard, de bal ging over Bonucci heen en de Ligt moest het duel aan met Pjanic en Alex Sandro. Een speler bij de 2e paal was ook niet nodig en de bal ging prachtig tegen de touwen. Heel Nederland uit zijn dak, we zitten in de halve finale, met dank aan Allegri en de Ajax spelers uiteraard.

Laurens Mouter