Er zijn gelukkigen bij die een groot gedeelte van hun hele leven hun hobby kunnen uitoefenen: lekker voetballen. Ze lopen geen zware blessures op, herstellen snel of hebben een dosis geluk. Zo niet Michael Schouten. Het voetbaldier moest op 27-jarige leeftijd al stoppen vanwege niet meewerkende enkels. RCL werd zo zijn eindstation. Schouten baalde flink, maar herpakte zich en gaat op 1 maart 2020 de Marathon van Tokyo lopen. Ofwel 42 kilometer en 195 meter rennen door de straten van de Japanse hoofdstad. Die uitdaging gaat hij aan, maar het zit de ex-speler van Sparta, VVSB en FC Boshuizen meer in het lopen voor het goede doel, te weten Kika. Deze stichting financiert de onderzoeken naar kanker bij kinderen om zo de genezingskans te verhogen en de behandelmethodes te verbeteren. Alle reden om Schouten, in het dagelijks leven rijinstructeur bij Han Lacourt Verkeersopleiding ofwel de grootste rijschool van de Leidse regio, een podium te geven.

Even terug in de tijd met de destijds middenvelder. ,,Al met al heb ik meer dan tien enkelblessures gehad tijdens mijn voetballoopbaan. Aan beide enkels. Ze noemen het een ‘van Basten-enkel’. De banden zijn uitgerekt en schuiven langs het bot en dat levert slijtage op aan het kraakbeen. Ik had de wens om in elk geval te blijven ballen tot mijn dertigste, maar na de uitslag van de orthopeed, in november van het vorige jaar, wist ik dat het over en uit was. Op 16 januari van dit jaar ben ik geopereerd en daarmee zat mijn voetballeven erop. Tenminste, ik zou door kunnen gaan. Dan loop ik echter een groot risico dat ik straks met pinnen moet lopen de rest van mijn leven en dat is voor mij geen optie. Nu ben ik nog mobiel en, hoewel daar nu nog geen sprake van is, mochten er kinderen komen dan wil ik nog wel veel met ze kunnen doen.”

In de laatste maanden bij RCL ging het eigenlijk prima met Schouten, maar hij wist dat het einde nabij was en zo nam hij afscheid van RCL. Soms gaat hij er nog kijken, hij begon er ooit, maar samen spelen zit er niet meer in. Ook niet met Nick van Bemmel, waarmee hij een grote klik binnen het veld had en daarbuiten nog steeds.

,,Lichamelijk ben ik verder topfit en gezien mijn leeftijd ben ik eigenlijk in de bloei van mijn leven. Wel had ik me eerder al voorgenomen dat RCL mijn eindstation zou zijn. Hogerop had ik al gespeeld, maar daar heb ik ook wel teleurstellingen van opgelopen. Bij RCL had ik het wel naar mijn zin, maar ik ben niet zo’n type die zich sterk hecht aan een club. Het voetbal stond ook al wat lager op mijn lijstje ondertussen, hoewel ik tot op de dag van vandaag nog steeds vind dat voetbal het leukste spelletje is en blijft wat er is.”

Over ruim twee maanden gaat Schouten een grotere uitdaging aan dan het spelen van een wedstrijdje. Hoe is dat zover gekomen? ,,In mei stond ik met Jelmer Vijlbrief, een goede vriend van mij en nog spelend bij VVSB, naar de Leidse marathon te kijken. Na afloop grapte hij ‘zullen we ook eens de tien kilometer gaan lopen’? Nu had ik wel een bakkie op die avond ervoor en herstellende, maar eigenlijk leek het mij wel wat. Lopen is toch meer recht toe en recht aan en na die operatie ging het best goed. Eerder had ik wel eens de gedachte om ooit eens de marathon te lopen en na het zien van deze versie begon het verder te kriebelen en eigenlijk wil ik het kunnen afvinken op mijn ‘to-do-list’. Die kick van finishen lijkt mij echt geweldig. Vervolgens kwam ik via google de marathon van Tokyo tegen, gekoppeld aan Kika. Ik was om. Zonder overleg met mijn vriendin heb ik me ingeschreven. Dit is voor mij een win, win en win ‘gevalletje’.

Op 1 maart 2020 gaat het gebeuren. Een jaar en een dag nadat hij uit het gips kwam. Ondertussen heeft Schouten al wat mensen ontmoet die ook meelopen voor KiKa. Daar zitten ook mensen bij die een kind verloren aan kanker of die nu een ernstig ziek kind hebben. Het zijn voor Schouten heftige verhalen geweest, maar het vergroot zijn dadendrang. ,,Toen ik nog voetbalde, kon ik natuurlijk niet ook nog eens een marathon lopen. Nu ben ik vrij om het wel te doen. Misschien ben ik er na 1 keer klaar mee of ik vraag me na afloop af wanneer ik de volgende ga lopen. Ik ben al lange tijd in voorbereiding. Het programma behelst nu vier dagen in de week arbeid. Op zondag doe ik een lange duurloop, op maandag is het een half uur tot driekwart uur uitlopen, op woensdag maak ik 8 tot 12 kilometer en op vrijdag staat er een intervalprogramma vastgesteld. In februari moet ik er een keer dertig kilometer op hebben zitten. De stijfheid van het begin ben ik helemaal kwijt. Het gaat gewoon heel lekker.”

Zijn pa en vriendin reizen de 36-koppige groep na. Bijna een week zal Schouten in de Japanse stad verblijven. Er is ook wat ruimte voor sightseeing zoals een gave boottocht en een bezoek aan Mount Fuji. De lopers zullen ook samen dineren. Het wordt, zoveel is zeker, een belevenis om nooit meer te vergeten. ,,Mijn streven is om de ruim veertig kilometer binnen vier uur te volbrengen. In Amsterdam liep ik de halve marathon al eens en toen kwam ik uit op 1 uur 50. Alleen uitlopen is voor mij niet voldoende. Ik ben en blijf wel sportman.”

Schouten is meer dan serieus bezig met zijn voorbereidingen. ,,Ik drink al twee maanden geen alcohol meer. Soms is dat lastig, maar er wordt beweerd dat elke kilogram extra vier tot vijf minuten kan schelen op de eindtijd. Ik weeg nu 73 en kom van de 78 kilo. Mijn doel is om te gaan lopen wanneer ik net onder de zeventig zit. Ik zal best een glaasje champagne drinken op oudejaarsavond, maar ik wil het verder zien vol te houden. De mensen om me heen weten wat de plannen zijn en doen er ook niet moeilijk over dat ik aan een frisje of watertje zit. Niet dat dit mij uitmaakt, maar het maakt het makkelijker dan dat je telkens moet horen ‘juh trut, drink gewoon een biertje’.”

Uiteraard kan een ieder die daar de behoefte toe voelt een donatie doen aan KiKa. Want daar doet Michael het voor en onze redactie wilde daar desgevraagd aan mee werken. Graag zelfs. LAV zal tevens een donatie overmaken. Succes, Michael! We horen/lezen de verhalen en zien de foto’s heel graag tegemoet t.z.t.

https://www.runforkikamarathon.nl/michael-schouten-tokyo-2020