donderdag, maart 28, 2024
HomeOverigKNVB nieuwsAantal rookvrije sportverenigingen groeit flink

Aantal rookvrije sportverenigingen groeit flink

-

Het aantal rookvrije sportverenigingen is het afgelopen jaar opnieuw flink gegroeid: vanaf 1 september zijn in Nederland meer dan 1152 sportclubs (gedeeltelijk) rookvrij, terwijl dat er vorig jaar nog ruim 550 waren. Ook bij de voetbalclubs is de stijging fors; van 208 in 2018 naar 432 in 2019.

Dat zoveel clubs ervoor kiezen rookvrij te worden past bij de grote maatschappelijke steun voor rookvrije sport. Maar liefst acht op de tien Nederlanders wil dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn. Inmiddels zijn 94 voetbalverenigingen al geheel rookvrij. De overige 338 voetbalclubs zijn gedeeltelijk rookvrij.

Het streven is dat in 2025 bij alle circa 3.000 amateurverenigingen zowel binnen als buiten niet meer gerookt mag worden. Veel clubs hebben dus zelf al het initiatief genomen om roken geheel te verbieden op hun complex. Eerder dit jaar werd aangekondigd dat vanaf het seizoen 2020/’21 alle Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisieclubs rookvrij zijn.

De landelijke beweging ‘De rookvrije generatie’ heeft als doel kinderen te laten opgroeien in een volledig rookvrije omgeving. ‘De rookvrije generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. KNVB is sinds 2017 één van de partners en stimuleert actief de groei van het aantal rookvrije voetbalverenigingen met praktische tools voor bestuurders.

Bron: KNVB

Must Read