Peer van Paasen (Voorschoten’97): ,,De ploeg heeft iets meer lef nodig”

Net als een aantal teamgenoten van Voorschoten’97 woont Peer van Paasen in Leiden. De middenvelder staat met zijn ploeg bovenaan in de tweede klasse C en zal vanaf zaterdag de aanval op de koppositie moeten gaan pareren.

De 21-jarige speler lijkt tot op de tanden gewapend om het hoogste te halen. ,,Wanneer je bijna halverwege eerste staat, moet je uitspreken dat je ook voor de titel gaat. Lukt dat niet dan hebben we nog twee kansen op een periodetitel. Vorig seizoen ging de nacompetitie net aan ons voorbij, maar we hebben in kwalitatief en kwantitatief opzicht winst geboekt. De concurrentie in onze selectie is met een man of twintig groot te noemen en daar ligt onder meer de kracht bij ons. Dat neemt niet weg dat er in deze krankzinnige klasse nog veel titelkandidaten over zijn. UVS heeft een aardige ploeg en zij geven weinig weg. Bij VELO zit er veel voetbal in, maar zij lijken mentaal kwetsbaarder. DSO is op eigen veld moeilijk te verslaan en Valken’68 staat achterop, maar kan er nog bij komen. HVC’10 is een outsider in mijn ogen.”

6 oktober: Peer van Paasen in kansrijke positie tegen TAVV

In tegenstelling tot veel andere clubs bleef Voorschoten’97 in eigen land tijdens de winterstop. ,,Niets mis mee. We hadden een prima sporthotel in Brabant en daar hebben we veel uiteenlopende activiteiten verricht. Bovenal zijn we weer verder naar elkaar toe gegroeid. Leuk was dat RTL Nieuws bij toeval aanwezig was en zo kwamen we nog op tv voorbij. Al met al werd het en prima weekend waarbij de band tussen de oudere en jongere spelers ook zal bijdragen aan een succesvolle tweede seizoenshelft.”

Van Paasen, die Econometrie studeert aan het Erasmus in Rotterdam en in het vierde jaar de Mastersopleiding volgt, kijkt zelf terug op een redelijke eerste reeks wedstrijden. ,,Er zaten uitschieters naar boven bij, maar in een paar wedstrijden was ik min of meer onzichtbaar. Dan kreeg ik te weinig ballen. Als ik het omdraai dan moet ik stellen dat ik dwingender moet gaan spelen. De bal opeisen en zorgen dat ik als aanvallende middenvelder nog meer impuls geef aan het team. Meer lef tonen ook in 1 tegen 1 duels. Gezien mijn leeftijd kan dat nog sterk verbeteren. Op de training lukt dat soms beter dan tijdens wedstrijden. Overigens denk ik dat de gehele ploeg net wat brutaler moet worden. Als wij met wat meer lef gaan spelen, kunnen we ook betere resultaten boeken tegen ploegen die zich vooral ingraven.”

Over de na dit seizoen vertrekkende trainer André Lourens heeft Van Paasen, die acht jaar in de jeugd uitkwam voor ADO Den Haag, zeker ook een mening. ,,Met hem kan ik prima door een deur. Het is een prima trainer. Veel spelers hebben echter aangegeven dat ze toe zijn aan een opvolger en dat mag en kan uiteraard na drie jaar. Zij zijn volgens de geluiden toe aan iets meer duidelijkheid en andere trainingsvormen. Met elkaar willen we dit seizoen echter dolgraag fraai afsluiten. Er is veel goed werk geleverd de voorbije jaren.”

De eerste uitdaging na de winterstop betreft een derby. RCL komt naar sportpark Adegeest. ,,Een lastig te bespelen tegenstander. Ook zij hebben een best goede flow gehad en staan niet ver achter ons. Ze hanteren vaak de lange bal en gokken op de counter. Het is aan ons om ze verder op afstand te zetten. In deze klasse kan, hoe clichématig dat ook klinkt, iedereen van elkaar winnen. Ik ben er echter van overtuigd dat Voorschoten’97 de stap naar de eerste klasse kan maken.”

André Lourens : ,,Geen verbazing dat het dringen is in deze klasse”

Trainer Lourens zal nog een half seizoen werkzaam zijn op Adegeest en daarna gaan scheiden van zijn huidige club. Een nieuwe uitdaging dient zich echter al aan: eersteklasser Honselersdijk, vorig seizoen nog tegenstander van V’97. Allereerst over deze aanstaande verandering.

,,Laat ik voorop stellen dat ik het altijd naar mijn zin heb gehad bij Voorschoten’97 en ik heb ook nog veel trek in de tweede seizoenshelft. De club had ideeën over de toekomst, evenals de spelersgroep en ikzelf. Soms moet je tot de conclusie komen dat een bepaalde periode genoeg is. Geen hard feelings, eerlijkheid duurt het langst. Een hoofdtrainer is nu eenmaal een passant. Vlak nadat dit speelde, was er al concrete belangstelling vanuit diverse clubs. Honselersdijk benutte de meeste energie en na twee gesprekken waren we er al uit. Dat gaf mij een prima gevoel. Er zit daar veel talent en in de eerste klasse gaat het prima. Hoe mooi zou het zijn als mijn nieuwe club en Voorschoten’97 straks tegen elkaar uitkomen in de eerste klasse.”

,,De kracht bij ons zit onder meer in de breedte van de selectie”

Hoewel Voorschoten’97 uiteraard ook te maken had met de winterstop heeft Lourens het idee dat het hectisch was de voorbije weken. ,,Voor mij persoonlijk zeker met de gevoerde gesprekken. Daarnaast is de periode van rust korter dan vorig seizoen. We hebben al geoefend (1-1 tegen FC Boshuizen, red.) en hebben alweer de nodige trainingen achter de rug. Vanaf nu zijn wij de te kloppen ploeg en het is aan ons om de tegenstanders van ons af te houden. De marge had al groter kunnen en moeten zijn, maar de ploeg moet laten zien de weelde te kunnen dragen. We hebben een goed gesprek gevoerd met de groep met de hoofdvraag ‘hoe graag we willen promoveren’. Iedereen beseft zich dat er nog een hoop hobbels genomen moeten worden. We starten met RCL, SC Monster en UVS en daarna weten we al iets meer over de onderlinge verschillen. Dat we elke week finales gaan spelen, mag duidelijk zijn. Dat heb ik vooraf ook voorspeld. Het zou dringen worden in het linkerrijtje en gezien de verschillen is dat ook volledig uitgekomen. De verschillen zijn akelig klein. Eigenlijk denk ik dat enkel TAVV, DoCoS, Berkel en SVC’08 geen titelkandidaten zijn. Voor het overige zit het nog zo kort bij elkaar.”

Zijn er alsnog wel favorieten aan te wijzen volgens de oefenmeester? ,,DSO heeft het na een aarzelende start goed opgepakt. VELO heeft super veel talenten, UVS is defensief sterk en bij Te Werve kan het alles of niets zijn. Valken’68 is ook nog niet kansloos. En wij kunnen zeker meedoen. De kracht van ons moet zijn dat we pakweg twintig spelers kunnen benutten. Zo zijn op dit moment Thom de Koning (schouder) en Ian Baggerman (rug) niet inzetbaar en Oualid Maatoug is pas weer aangesloten. Dat kunnen we opvangen. Zo lang iedere speler de juiste focus heeft, kunnen we zeker meespelen om de prijzen. Veel heb je in eigen hand, maar niet alles. Het zal mij niet verbazen als de slotdag pas de beslissing brengt.”

Het is nog heel ver weg, maar saillant is wel dat uitgerekend Voorschoten’97 en Te Werve tegenover elkaar staan tegen die tijd. Te Werve? Ja juist, de ploeg van Huib van Oostrom Soede, trainer van de Rijswijkers en de zondagtak van Voorschoten’97..

,,Dat zou wat zijn, maar laten we niet op de zaken vooruit lopen. Blijven we heel, hoe gaan we om met tegenslagen, arbitrale besluiten en hoe handelt de ploeg in de vijf uitwedstrijden die nog op gras worden gespeeld? Het zal in elk geval spannend blijven tot het eind. Maar eerst wacht RCL. Zij spelen 4-4-2, compact en met een sterke spits. Ze zullen niet komen om aan te vallen. We gaan het zien. Het is de eerste hobbel, waarna er nog veel zullen volgen.”