Het volgende interview werd reeds eerder geplaatst, maar op aanvraag nog eens..(ook terug te vinden bij de rubriek Oude Clubhelden)

Nee, over de 30 wedstrijden die hij ooit in het eerste elftal van SJZ heeft gespeeld, hoor je Rik niet.  Dat aantal is namelijk niets vergeleken bij de  ontelbare keren dat vader Guus in het vlaggenschip zijn niet geringe kwaliteiten op de groene mat etaleerde. De hoogstandjes van Rik vormen hooguit een voetnoot in de geschiedenisboeken van de in 1945 opgerichte voetbalclub. Dat hij als “dorper” een paar jaar aan de Rijndijk heeft gewoond, levert een hilarische anekdote op. Voor Rik van der Geest, over hem gaat ‘t, is er maar één club: SJZ.  Maar Rik is meer, hij is de coördinator Breedtesport van de gemeente, de opvolger van de legendarische Aad van de Luit. Hij brengt clubbesturen bij elkaar, initieert, stimuleert en faciliteert activiteiten en evenementen op sportgebied. ,,Dat ik werd gevraagd tijdens de Peurbakkentocht de speaker te zijn, het kindje van Aad, heeft veel voor mij betekend, ik vond het een eer.”

De 450 leden tellende groenwitten is hij altijd trouw gebleven en zal Rik ook trouw blijven. Een uitstapje als voetballer naar een andere vereniging is nooit bij hem opgekomen. Het zou verraad hebben betekend aan de club, die hem zoveel heeft gegeven.

Van der Geest is pas terug in Zoeterwoude van een wat verlate skivakantie met ‘mijn vaste groepje’, allemaal SJZ’ ers, met wie hij ook zomers  soms – zonniger oorden opzoekt.

De schoonmaakploeg bijeen

Een drukte van belang, deze maandagmorgen in de lente, op het complex Haasbroek. Het gestaalde kader, een man of 10, de ploeg Miep Kraak, is bezig met het schoonmaken van de keuken, kantine en kleedkamers, het verzamelen van afval (evenals bij andere verenigingen kennen bezoekers nog onvoldoende  het spreekwoord: Laat niet voor het aangenaam verpozen, ons de schillen en de dozen) en het aanvegen en kauwgomvrij maken van de tegels.

De begroeting is typisch dorps, hartelijk, respectvol, ons kent ons. Er wordt gevraagd naar wel en wee. Met een geurige beker koffie en de op sportvelden niet weg te denken mierzoete roze koeken, zoeken Rik, fotograaf Johan Kranenburg en LAV’s letterlakei Cees Mentink een rustig plek op, de bestuurskamer, doorgaans een inspirerende omgeving voor een goed gesprek.

SJZ betaalt de spelers niet. Dat zou dom zijn, vrijwilligers worden ook niet betaald.’

Rik zonder c

Rik en niet Rick, vreemd. ,,Het is maar hoe je het bekijkt”, aldus de geblokte, doorgewinterde SJZ’ er. ,,De Van der Geesten zijn wielerliefhebbers. Er zijn enkele klasbakken die Rik zonder c  als voornaam hebben. Rik van Looy, de Keizer van Herentals, Rik van Steenbergen, beter bekend als Rik de Eerste, en Rik Wouters, de Prins van Pellenaars. Deze mannen hadden mijn ouders in gedachten toen ze een naam voor mij zochten. Ik ben er blij mee. Rik klinkt prima, staat stevig en gaat een heel leven mee.” Om er aan toe te voegen, dat hij met een clubje wielerfanaten Tom Dumoulin in mei, tijdens de Giro d’Italia gaat aanmoedigen. ‘Tom Dumoulin, de Vlinder van Maastricht.’ Aan bijnamen geen gebrek in wielerkringen.

Bij SJZ heeft Rik van der Geest alle rangen doorlopen. Van de F’jes tot en met de senioren. Hij heeft het hoogste bereikt gedurende de 10/12 jaar dat hij deel uitmaakte van de selectie en trainde onder mannen als Henk Swaak, Loek Helder en Bert Kort. De coaches konden hem op elke posities inzetten, dat deden ze ook. ,,Alleen, ik heb nooit op doel gestaan, en – eerlijk is eerlijk – in mijn hele voetballoopbaan heb ik niet gescoord, niet een bal tegen de touwen gejaagd.”  Dat is net zo moeilijk als het bemachtigen van de Rode Lantaarn – de laatste plaats – in de Tour de France.

Een rage in Zoeterwoude. De jeugd van SJZ met hun eigen foto in het plaatjesalbum van Jumbo Supermarkt. Binnenkort organiseert de club een ruilbeurs.

Clubtrouw

Zoeterwoude telt twee voetbalclubs, waar Rijndijk en Dorp trots op mogen zijn, Meerburg (1200 leden) en SJZ.  Bij Meerburg voelen de “Dijkers” zich senang, SJZ is een echte dorpsclub. Tussen beide verenigingen leeft wat Rik noemt “een gezonde rivaliteit”. In het met veel publiek omzoomde veld gaat het er stevig aan toe, na het laatste fluitsignaal is het handen geven, nog geen knuffel, douchen en met elkaar beppen bij een biertje. Zo hoort dat.

Meerburg – SJZ (2-0). Vertrokken gezichten van (vlnr) Rik van der Geest (SJZ), Stefan Buitelaar (Meerburg), Harry Berg (SJZ)

Rik is het dorp een tijdje ontrouw geweest, hij verhuisde naar Rijndijk. Hij vertelt: ,,Voor het raam had ik het vaantje van SJZ als teken van clubliefde duidelijk zichtbaar opgehangen. Kom ik ’s winters thuis, hadden de jongens in de straat massaal sneeuwballen gegooid tegen de ruit met het vaantje. Kijk, dat vind ik nou klasse, dat is humor.”

Een ander verhaal is dat van een Dorper die een levenlang als vrijwilliger actief is geweest bij Meerburg. Hij vond dat hij naar Rijndijk moest verhuizen, dicht bij de club. Kreeg zijn vrouw heimwee, dus keerden ze snel weer terug naar het dorp. ‘Wie is dat?’ vraagt Rik. Nee, even geen namen, trouwens de goede man is niet meer onder ons.

Begin januari speelt Oud SJZ tegen SJZ 1, voorafgaand wordt er door oud-spelers 7 tegen 7 gevoetbald. Rik van der Geest, voorste rij, 7e van rechts.

Hoofdtrainer

In wedstrijdenverslagen wordt veel aandacht besteed aan de ontmoetingen van SJZ tegen  clubs in Leiden en omgeving. Veel ruimte wordt gereserveerd voor de derby’s tegen Meerburg. Dan worden door de sportjournalisten alle registers opengetrokken, 3, 4 kolommen en een  kop in chocoladeletters:  SJZ in penarie of SJZ vergeet zorgen te verlichten. Maar ook: SJZ krijgt lucht en Degradatiespook verjaagt van Haasbroek.

Rik weet er alles van. Vaak figureerde hij in de verslagen en op de foto’s.  Heerlijke wedstrijden, op het scherp van de snede, en altijd binnen de grenzen.

In 2004 wordt Rik van der Geest de hoofdtrainer van SJZ, toen 4e klasser. De kersverse coach van de hoofdmacht wordt aangesteld, want “hij kent de club van haver tot gort”, aldus de kranten. Zelf laat hij optekenen: ,,Ik ken SJZ door en door. Dat betekent dat ik ook de spelers ken. Een aantal jongens van de huidige selectie heb ik in de jeugd van SJZ training gegeven.” En: ,,Er zijn elders voldoende voorbeelden waarbij een trainer uit eigen gelederen tot uitstekende resultaten kwam en komt.”

Van der Geest belooft aantrekkelijk aanvallend voetbal , noemt zich een voorstander van “doelpunten maken”.

April 2007. SJZ schrijft historie, promotie naar de 3e klasse

Het trainerschap is hem op het lijf geschreven. Bij SJZ trainde hij teams van de F- tot en met de B-jeugd. Hij volgde met succes de CIOS-opleiding tot Sportinstructeur en is in het bezit van het diploma trainer/coach 2. Na de SJZ-jeugd trainde hij de B-jeugd van Lugdunum. Daarna liep hij onder Ruud Bröring stage bij zaterdaghoofdklasser Noordwijk. Verder had Rik de A-jeugd van Lugdunum onder zijn hoede en daarna het reserveteam van RCL. Een gedegen fundament om verder te bouwen. Hoofdcoach van SJZ is dan een logische stap.

Belofte maakte schuld. Rik lost zijn belofte in en loodst SJZ in het seizoen 2006-2007 naar de 3e klasse. De platte wagen wordt uit de schuur gehaald, tractor ervoor  en er volgt dansend en la-la-la-zingend een rondrit door het dorp, waarbij een richtingaanwijzer wordt aangebracht: 3e Klasse SJZ.

De hoofdmacht van SJZ dat naar de 3e klasse promoveerde

Warm kloppend sporthart

Ook na het trainerschap bij zijn “jeugdliefde” blijft Van der Geest zich met grote regelmaat laten zien op Haasbroek. Als scheidsrechter, vlaggenist en bovenal als lid van de Technische Commissie.

Met zijn diploma Sportinstructeur op zak is hij onder meer werkzaam op de  ministeries van Justitie en Defensie. Om dan in dienst te treden bij de gemeente. Daar is  Van der Geest inmiddels opgeklommen tot de functie Coördinator Breedtesport. Daar zorgt hij samen met collega’s dat de sport in Leiden wordt opgestuwd in de vaart der volkeren.

De goedlachse Rik is in de voetsporen getreden van Aad van der Luit, voor wie hij veel respect koestert en van wie hij ook veel geleerd heeft. Anekdote: ,,Ik had een afspraak met Aad in Vooraf En Toe aan de Botermarkt. Daar resideerde hij altijd en hield daar ook audiëntie, ondertussen iedereen groetend of een hartelijk woord toeroepend. Ik was te vroeg en ging zo zitten dat Aad met zijn rug naar de straat zat. Zeer ongewoon voor hem. Na een paar minuutje zei hij “even van plaatsen verwisselen, ik zie jou alleen en verder geen mens”, vond ik mooi.’

Rik in gesprek met de legendarische Aad van de Luit, in wiens voetsporen hij stapte.

,,Zoals Aad zich inzette voor verenigingen, als vraagbaak optrad en zich onvermoeibaar voor de sport in het algemeen breed maakte, is uniek geweest. Mijn invulling van die taken is dan anders. Ik ben Aad niet.’ Het hart van Rik klopt evenwel even warm voor de mens en de sport minstens zo warm ls dat van “Luit”.

Sportpunt 71

De Breedtesportcoördinator houdt kantoor in het voormalige Belastinggebouw aan het Stationsplein. Hoewel hij vindt dat zijn werk  zich “achter de schermen”  afspeelt, laat hij zich zeer regelmatig op de sportvelden en in de sportzalen zien. Besturen weten hem te vinden wanneer ze vragen of problemen hebben of met hem willen klankborden over ideeën en plannen. Hij is een “makelaar”, die sporters en besturen oproept aan te haken en mee te liften op initiatieven. Die komen aan de orde tijdens het Jaarlijkse Sportcongres, waar onderwerpen aan de orde komen en workshops worden gehouden over onder meer De toekomst van bewegen, De vertrouwenspersoon in de sportvereniging, Rookvrije toekomst en Sport, Vrijwilligersbeleid en Subsidies, Scoren op Gezondheid, Aangepast sporten en Leren van elkaar.

Sportcafé 2015. Rik van der Geest spreekt de bezoekers van het Sportcafé toe, op de ijsbaan op de Nieuwe Rijn.

Verrassend is  het dat Rik het Sportcafé inruilde voor Sportpunt 71. Het instituut, ooit opgezet door Aad van  der Luit en Willem Duivesteijn, is toe aan verandering, vernieuwing: ,,We geven een andere draai aan deze ontmoetingsplaats voor sportbesturen, sporters, politici en ondernemers. Die is nodig, ook omdat het moeilijker werd sponsors te vinden.” Kregen bezoekers van het Sportcafé munten om “gratis” drankjes te nemen, nu moet er voor de consumpties worden betaald. Daarmee verdient de ontvangende vereniging (in februari was dat DIOK) ook iets extra’s. Het aantal bijeenkomsten wordt terug gedraaid van 12 naar 6 per jaar. Verder wil Van der Geest “iets extra’s” brengen, zoals een lezing, een voordracht of een demonstratie.

Op 17 april wordt de 2e editie gehouden bij UVS. Iedereen is van harte welkom om tussen 17.00 en 19.00 uur langs te komen bij Sportpunt 71.

Februari 2019. De eerste bijeenkomst van Sportpunt 71

75 jaar in 2020

Met terechte trots laat Van der Geest SJZ In Beweging zien, het (al weer 4e) magazine voor leden, sponsoren en vrienden van SJZ en inwoners van Zoeterwoude/Dorp. Alle facetten van de groen/witten-club worden er uitnodigend in woord en beeld gebracht. Daar is grote groep vrijwilligers bij betrokken: redacteuren, fotografen, vormgevers, ook of zelfs een advertentie-acquisiteur. ‘Een visitekaartje, vind je ook niet!’

Trots op het kleurige SJZ Magazine. Op de voorpagina staan Nine van der Poel en Riks dochter Sarah (voor); beide zijn 11 jaar en vriendinnen.

Er staat het een en ander te gebeuren bij SJZ. Vanaf komend seizoen gaan de selectie-elftallen op zaterdag de competitie in. In 2020 bestaat de  club 75 jaar.

Het is 12 uur. De leden van de schoonmaakploeg gaan op huis aan. Het voorbije voetbalweekend is onder de loep genomen en vakkundig geanalyseerd, de wereldproblemen doorgesproken en – als het aan de mannen ligt – opgelost. De historische overwinning van SJZ 3 op Quick Boys 18 (13 – 1) vormde het verbale hoofdgerecht op deze dag. Wie de vertrekkende hoofdtrainer Ludo Pistorius gaat opvolgen, daar  zijn de leden van de schoonmaakploeg nog niet uit uitgekomen. Dat bepalen de leden van de Technische Commissie, waarvan ook Rik van der Geest deel uitmaakt.

‘Er zijn al 11 sollicitanten voor de functie van hoofdtrainer. Wie de opvolger van Ludo Pistorius wordt, kan ik nog niet zeggen.’

Het complex ligt er spic ’n span bij. Rik maakt daar een welgemeend compliment over. Ze kennen elkaar al zo lang, kunnen lezen en schrijven met elkaar, hun kinderen hebben bij SJZ gevoetbald, hun kleinkinderen spelen er nu. ,,Het gaat hier van generatie op generatie”,  aldus RIK. ,,SJZ is de bindende factor. Hier worden vriendschappen gesloten, die een leven lang duren. Dat zie je steeds minder in de voetballerij, helaas.”

Toen SJZ in 2007 met de promotie naar de 3e klasse feestend  door Zoeterwoude reed, schreef Robbert Minkhorst in het Leidsch Dagblad: ‘Dit kampioenschap is het resultaat van de saamhorigheid die je alleen in dorpen nog vindt.’ Rik van der Geest kan dat bevestigen: ,,Die sfeer is er nog altijd, het gaat er hier gemoedelijk aan toe. SJZ is ook mijn thuis.”

Foto’s:  Archief Rik van der Geest, PR SJZ, Jaap van Dijk (Saddi)

Scans en actuele foto’s: J.P. Kranenburg

Foto-bijschriften Rik van der Geest