Na het grootschalige succes van vorig seizoen waarbij een kleine 500 Meerburgers de wedstrijd ADO Den Haag tegen PEC Zwolle bezochten was het afgelopen vrijdag opnieuw raak, echter nu waren er ruim 750  “Rijndijkers” aanwezig om dezelfde twee teams aan het werk te zien. ,,Na het enorme succes van vorig seizoen wilden we er dit seizoen uiteraard weer bij zijn en staan we inmiddels ook op de mailinglijst van de Haagse club. Een voorwaarde vanuit Meerburg kant was een vrijdagavondwedstrijd en net als vorig jaar toevallig met de Zwollenaren als tegenstander. Afgelopen seizoen waren we herkenbaar aan de Meerburg shirts, dit jaar zijn er een aantal sponsoren opgestaan en hebben we iedereen kunnen voorzien van een Meerburg shawl. Een hoop geregel, maar de samenwerking tussen de leeftijdscoördinatoren en de teamleiders was perfect en mede ook dankzij vele vrijwilligers is het een enorm succes geworden”, aldus Bas van der Klaauw.

Van der Klaauw is onder andere coördinator bovenbouw en een van de initiatiefnemers van dit hopelijk jaarlijks terugkerende evenement. Leuke bijkomstigheid bij de wedstrijd van vorig jaar was dat oud Meerburg speler Mats van Kins een paar minuten voor tijd mocht invallen bij het team van de Leidenaar en trainer van de thuisploeg, Alphons Groenendijk. Bij deze wedstrijd stond oud Meerburg speler Gustavo Hamer in de basis, hij verdedigde de blauw witte kleuren van de bezoekers en was een van de betere spelers bij de Zwolse ploeg. Hamer komt overigens in een apart artikel nog uitgebreid aan het woord.

Vanaf een uur of zes was het een en al Meerburg wat de A4 bevolkte, en tot aan de aftrap (20.00 uur) druppelden de Meerburgers het stadion van ADO Den Haag binnen. Naast de gebruikelijke vakken 20 t/m 23 waren ook de ingangen van de vakken 27 en 28 opengesteld. Er was vooraf overleg geweest met de beveiliging en na het uitreiken van de shawls en het nuttigen van diverse lekkernijen kon de wedstrijd dan eindelijk beginnen. Een geweldig gezicht al die Meerburgers gebroederlijk bij en naast elkaar, allen herkenbaar aan de zwart-witte banjer en zich voortreffelijk gedragend. De meegereisde supporters uit Zwolle, die naast de Meerburg vakken zaten, waren veruit in de minderheid en ook nauwelijks hoorbaar. Alhoewel de meegereisde ouders en begeleiders in de minderheid waren lieten zij zich ook niet onbetuigd en het vooraf ingezette Oh Oh Den Haag was voor een aantal toch ook weer iets oldschools, verlangend naar vroeger, naar het Zuiderpark.

Vriendjes hadden elkaar opgezocht, ouders zaten naast elkaar en allen hebben genoten van een ‘Haags anderhalfuurtje’. Niet wat de wedstrijd betreft want die was matig, ADO Den Haag was de gelukkige met een 1-0 eindstand maar daar maalde, gezien de stand op de ranglijst, niemand met een groen-geel hart om. En iedereen met een zwart-wit hart uiteindelijk ook niet want het was wederom een geweldige happening. Mocht ADO Den Haag nog een keer kampioen willen worden dan is het wellicht handig om voor iedere thuiswedstrijd voetbalvereniging Meerburg uit te nodigen. De volle buit uit twee wedstrijden en een doelsaldo van 5 voor en 0 tegen spreekt voor zich. Uw verslaggever heeft vroeger het boek van Thea Beckman, Kruistocht in spijkerbroek, gelezen. Met een beetje fantasie heeft hij dit vrijdagavond 15 februari aan zich voorbij zien komen, en hoe toepasselijk vanaf Zoeterwoude Rijndijk naar het Cars JEANS stadion. Er waren vele blije gezichten in het stadion, maar één gezicht glom echt de gehele avond. Hij stond er bij, keek er naar en zag dat het goed was, de trotse voorzitter Michiel Cuijpers.

Foto’s: met dank aan Esther van Vliet