Op 3 juli 2016 wist het quizteam KWN’97 voor de tweede maal in successie de voetbalquiz van LeidenAmateurVoetbal winnend af te sluiten. De hoofdprijs bestond uit een wedstrijdbezoek naar keuze. Waar ieder weldenkend kwartet voor een eerstvolgende Klassieker of aansprekende interland van Oranje zou kiezen, bestookten de mannen de LAV-redactie met verzoekjes in de categorie ‘Go Ahead Eagles – PEC Zwolle’. Niet geheel verrassend bleek het voor buitenstaanders onmogelijk om voor een dergelijke wedstrijd kaarten te bemachtigen en de prijs verdween zodoende (voorlopig) op de plank.

Op 7 juni van dit jaar stond de derde editie van de quiz op het programma. Ditmaal aantredend, en wellicht daarmee het onheil over henzelf afroepend, onder de naam Team Treble, moesten de regerend kampioenen het hoofd buigen voor het winnende kwintet (I see you!). In de nababbel echter werden er spijkers met koppen geslagen wat betreft de nog openstaande prijs uit 2016: een bezoek aan een Bundesligawedstrijd!

In de weken die volgden werd er driftig overlegd en heen en weer gemaild. Ditmaal rolde er wel degelijk een absoluut topaffiche uit de koker: Borussia Mönchengladbach tegen Eintracht Frankfurt. Op dat moment ook zeker een topwedstrijd gezien de stand. De thuisploeg ging de speelronde in als koploper, met niet minder dan acht belagers, waaronder Frankfurt, op maximaal twee punten achterstand. De verwachtingen vooraf waren zodoende hooggespannen.

Op zaterdag 27 oktober begon de reis nabij het Polderpark Cronesteyn. De navigatie gaf een reisafstand van 220 km aan en de auto zette koers richting het zuidoosten. De heenreis verliep crescendo en bood tevens de mogelijkheid om met elkaar van gedachten te wisselen over existentiële zaken als de bereidbaarheid van Diek Parlevliet om financieel op te draaien voor een eventueel ontslag van Jan Zoutman, de levensvatbaarheid van Voorschoten-zondag en de enigszins tegenvallende competitiestart van Katwijk 7.

Rond 16:00 uur werd de auto geparkeerd op steenworp afstand van het stadion. In 2004 verhuisden Die Fohlen van het legendarische, maar gedateerde, Böckelbergstadion, alwaar de club grote successen vierde (o.a. 5x landskampioen en 2x UEFA-cupwinnaar), naar het imposante Borussia-Park. Het stadion biedt plaats aan bijna 60.000 toeschouwers en laat zich het best omschrijven als een betere (en dakloze) versie van de Johan Cruijff Arena. Na een hapje (broodje Bratwurst) en een drankje op het gemoedelijke fanplein voor het stadion, was het tijd om het stadion te betreden. Zowel rond als in het stadion konden de duidelijk herkenbare supporters van Frankfurt zich, te midden van duizenden fanatieke Gladbachfans, onbezorgd opmaken voor de wedstrijd van hun favorieten.

Waar je in een authentieke voetbaltempel in o.a. Engeland nog wel eens het risico loopt om achter een pilaar gepositioneerd te worden, zijn er in een stadion zoals dat van Mönchengladbach simpelweg geen slechte plaatsen. En dat gold zeker voor deze plaatsen. Achter het doel, en ook nog eens naast het uitvak. Voorafgaande aan de wedstrijd schalde uiteraard het aanstekelijke clublied (Ja wir schwören Stein und Bein, auf die Elf vom Niederrhein!) door de speakers. Op het veld ontspon zich een vermakelijke wedstrijd waarin de thuisploeg uiteindelijk aan het langste eind trok. Na ruim 90 minuten zorgden het fysieke geweld in de Borussia-voorhoede en de nimmer aflatende steun vanuit het uitvak (o.a. dankzij het eindeloze ‘Schwarz – Weiss – Rot, Das sind unsere Farben!’) voor de meest blijvende indrukken.

Nadat de aftocht van de parkeerplaats nachtwerk leek te gaan worden, zette de auto weer koers richting de monding van de oude Rijn. En zo kwam een einde aan een prachtige voetbaldag en bleek eens te meer: wat in het vat zit verzuurt niet! Rest ons nog een hartelijk dank aan de LAV-redactie namens Leon Zoetemelk, Arnoud van Zanten, Henk Kasius en Jan van der Plas.