We staan aan de vooravond van een nieuw voetbalseizoen. De vakantie is achter de rug, het leven in een hotel, op de camping of op de boot, of waar dan ook, wordt weer ingeruild voor het dagelijkse ritme. Schema’s om fit te worden en om de onvermijdelijk opgelopen extra pondjes er weer af te trainen komen uit de kast.

Ook voor onze (regio)clubs staat het voetbalseizoen weer nadrukkelijk op de agenda. Bestuursleden zitten vol met  ambitieuze plannen, trainers en spelers hebben een intensieve voorbereidingsperiode achter de rug en kijken reikhalzend uit naar de eerste wedstrijden, hopend op het behalen van klinkende resultaten. Ook de leden, vrijwilligers en supporters van onze clubs speculeren volop over het komende seizoen. Gaan we voor het kampioenschap, is het behalen van een periodetitel of deelname aan de nacompetitie reëel of moeten we alles richten op handhaving?

De grootste verrassing voor velen van hen zal zijn hoe de selectie van hun club er dit seizoen uit zal zien. In de afgelopen maanden zijn veel spelers om verschillende redenen van club gewisseld. Voetbalsites in de regio meldden dat sommige clubs meerdere (soms zelfs 12-16)  nieuwe selectiespelers mochten begroeten. Onder hen spelers die ogenschijnlijk net zo makkelijk van club als van onderbroek wisselen en spelers die zijn verleid (of gehaald) om, al dan niet tegen een vergoeding, de ambitieuze plannen van een club te kunnen realiseren.

Ik zag in de overzichten echter ook een groot aantal overschrijvingen van  spelers die (noodgedwongen) naar een andere club gingen omdat zij  afhankelijk zijn van de zondag als speeldag. Veel van hen zagen dat hun eigen club (noodgedwongen) het prestatievoetbal naar de zaterdag overhevelde.
Op dat moment realiseerde ik mij dat dit mede veroorzaakt was door het af en toe onnavolgbare beleid van de KNVB.

Het is alom bekend dat het zondagvoetbal in West 2 onder grote druk staat. Kennelijk weet de KNVB daar geen lange termijn visie en/of beleid op te formuleren. Anders kan ik niet verklaren dat binnen een periode van vier maanden beslissingen met grote gevolgen voor de clubs en spelers in West 2, weer net zo makkelijk worden teruggedraaid of bijgesteld. Collega-columnisten noemden het al meerder malen een vorm van Zeister paniekvoetbal. Hoe toepasselijk  kan een uitdrukking zijn.

Niemand was vooraf echt gelukkig met de opzet van de competitie in de 3e klasse zondag. Voor deze opzet was gekozen om tot de inrichting van een 4e klasse competitie voor het komend seizoen te komen. De uitvoering pakte echter om verschillende redenen, maar voornamelijk door het besluit van veel verenigingen om het prestatievoetbal op zondag achter zich te laten, ongelukkig uit. Zo’n beetje overal waar ik kwam werd er gesproken over een verloren seizoen, zelfs bij diverse clubs die uiteindelijk promotie naar de 2e klasse wisten te realiseren en bij clubs die zich formeel ‘handhaafden’ in de 3e klasse.

Groot was de verbazing dat halverwege het seizoen werd aangekondigd dat de 4e klasse het komend seizoen werd afgeschaft. Tussen neus en lippen door werd ook nog aangegeven dat dit met ingang van het seizoen 2020/2021 ook gold voor de zondag 3e klasse. Verenigingen konden voor 1 mei 2019 aangeven of zij bij West 1 of Zuid 1 aansloten of in de 4e klasse zaterdag wilden uitkomen. Dit alles zonder dat dit in de ogen van de clubs zorgvuldig was voorbereid en besproken.

Als gevolg van dit besluit werd door de ene na de andere club een bijzonder ledenvergadering belegd om de toekomst van de club te bespreken. In totaal besloten 10 verenigingen om geen standaardelftal op zondag meer in te schrijven en (noodgedwongen) over te stappen naar het zaterdagvoetbal. Dit had dus mede tot gevolg dat er een ‘overschrijfgolf’ op gang kwam van spelers die niet op zaterdag kunnen (of willen) spelen.
Medio mei echter werden de aangekondigde maatregelen, niet in de laatste plaats onder druk van een aantal verenigingen uit de regio Den Haag en Rotterdam, teruggedraaid. Clubs die al besloten hadden, om over te stappen, konden tot medio juni 2019 aangeven of zij alsnog op zondag wilden blijven spelen. De waanzin ten top natuurlijk waarmee de KNVB haar geloofwaardigheid en betrouwbaarheid volledig in de vuilnisbak kieperde.

Mede hierdoor hebben de clubs in West 2 kennelijk weinig vertrouwen in de toekomst van het zondagvoetbal. Voor zover ik weet heeft geen enkele club het besluit tot overstappen teruggedraaid. Integendeel; het aantal clubs dat stopt op zondag is alleen nog maar meer toegenomen. Dit mede door een aantal clubs die zowel een zaterdag als zondag afdeling hebben en hebben aangegeven alleen nog een standaardteam op zaterdag in te schrijven.
Dit laatste had overigens weer tot gevolg dat de nacompetitieprogramma’s op de schop gingen en er een versterkte promotieregeling van kracht werd. Je moest het als club nu wel heel slecht doen om dan wel te degraderen dan wel om niet te promoveren.

Natuurlijk kan de KNVB niet verweten worden dat de belangstelling voor het zondagvoetbal in West 2 terugloopt en natuurlijk is dit een probleem dat pijn doet bij alle zondagclubs. Het probleem vraagt ook om een oplossing, die echter wel gezamenlijk gevonden moet worden. Maar ook de enorme toename van het zaterdagvoetbal kan voor de KNVB tot problemen leiden. De 4e klasse puilt komend seizoen uit van de deelnemende verenigingen. Ook daar moeten de bond en de clubs samen optrekken.

Ik hoop wel dat de KNVB stopt met het spelen van ‘paniekvoetbal’ en dat zij voor de (mogelijke) problemen zowel in het zondag als het zaterdagvoetbal een lange termijn visie weet te ontwikkelen waar verenigingen vertrouwen in hebben. Alleen dan kan bij verenigingen en liefhebbers het beeld wordt weggenomen dat de KNVB door de bomen het Zeisterbos niet meer ziet……..

Blijft het feit dat ik uitkijk uit naar het nieuwe seizoen, eerlijk gezegd kan de bal wat mij betreft niet snel genoeg weer gaan rollen. Ik wens u allen een sportief en succesvol seizoen toe.