vrijdag, september 29, 2023
HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseDammes van der Poel (ROAC): van schlemiel tot held

Dammes van der Poel (ROAC): van schlemiel tot held

-

Eerste klasse B (zondag)- Ook op de laatste speeldag van 2019 was er voor ROAC reden om met een glimlach het veld te verlaten. Dit keer werd aan de Brasserkade in Delft DHC op een gelijkspel gehouden (1-1). Door dit resultaat bivakkeert de ploeg van Hein Leliveld keurig in de middenmoot en is er eerder reden om nog iets omhoog te kijken dan naar beneden. ,,De doelstelling blijft vooralsnog om aan de dertig punten te komen. Dat zijn dus nog vier overwinningen en dat plaatje ziet er goed uit”, sprak de trainer naar tevredenheid na het twaalfde duel.

ROAC had het zeker niet makkelijk bij de ploeg die dit seizoen startte met een zeer sterke reeks, maar daarna ver terug viel. Leliveld over het verloop van de wedstrijd: ,,Ik kan spreken van een bekend recept in de eerste helft. Zij hadden voornamelijk het spel, maar DHC kwam niet echt tot grote kansen. Wij waren eigenlijk wat gevaarlijker via de omschakelmomenten. Uit zo’n moment kreeg Sam van der Geest de grootste kans in de eerste rondgang. Hun linksback ging in de fout en de 0-1 leek in de maak. Helaas verdween de bal aan de verkeerde kant van de paal. Martijn van Trigt was goed meegelopen, maar Sam had hem niet gezien in die situatie.”

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld, maar beide teams doken nog minder vaak op in de zestien. ,,Totdat Dammes van der Poel in de fout ging. Een laag en niet eens hard schot van een meter of twintig werd hem fataal. Dat was een blunder zoals dat een keeper nu eenmaal wel eens overkomt. Natuurlijk nam niemand hem iets kwalijk, want hij heeft een zeer sterke eerste seizoenshelft achter de rug. Vanaf dat moment moesten we ons spel wel aanpassen en meer aanvallend gaan denken. Daardoor kwam er meer ruimte en zij verzuimden het tweemaal af te maken. In de extra tijd werd Djimmy Wagter in zijn rug gelopen. Het was geen zware overtreding, maar wel genoeg voor een strafschop naar mijn idee. Dan is het vervolgens geweldig dat Dammes zijn verantwoordelijkheid pakt en die bal binnen schiet. We speelden op dat moment met vier spitsen en na die 1-1 hebben we het in de laatste twee minuten weer omgezet om in elk geval dat puntje mee te kunnen nemen. Dit is uiteindelijk een prima resultaat en we mogen terugzien op een zeer verdienstelijke eerste seizoenshelft. We hadden niet durven dromen dat we rond deze tijd op 18 punten zouden staan. Er is pas twee keer verloren, we staan stevig in de middenmoot en hebben een aardig buffertje opgebouwd voor het geval er mindere tijden aanbreken.”

Onze redactie spreekt ook Van der Poel na afloop. Op dat moment is de doelman met zijn team nog in de DHC-kantine waar de spelers van de thuisploeg al grotendeels huiswaarts zijn gekeerd. De sluitpost speelde dus, niet voor het eerst, een belangrijke rol voor ROAC. ,,Dit keer in negatieve en positieve zin. Ik ging natuurlijk fors in de fout bij de tegengoal. Echt een klassiekertje. Zo’n rollertje moet je natuurlijk hebben, maar het overkomt elke doelman wel eens. Overigens denk ik dat het voor mij een jaar of zes á zeven terug is dat mij zoiets overkwam. Het was even zuur, zeker gezien mijn eerste seizoenshelft. Het ging juist zo lekker. Maar goed, daar leer je weer van.”

Toch kwam de middag nog goed voor de betrouwbare goalie. ,,Bij ROAC sta ik op nummer 1 voor wat betreft het nemen van strafschoppen. Kevin de Jong zit achter mij. Vlak voor tijd kreeg ik dus de kans om mijn fout goed te maken en ik heb niet geaarzeld om de penalty maar niet te nemen. Nadat ik had gescoord, vernam ik dat onderweg naar de stip toe allerlei opmerkingen naar mijn hoofd kreeg. Ook van de tegenstander. Het grappige is dat ik daar niets van mee heb gekregen. Ik had totale focus en liet mij niet afleiden. Ik liep met een soort masker op. Zo kon ik uiteindelijk toch nog een puntje voor mijn ploeg veilig stellen.”

Van der Poel erkent dat het betere van het veldspel voor DHC was, maar dat ROAC zich zoals bijna altijd leeg knokte. ,,Daar ligt onze kracht nu eenmaal en we komen daar ver mee tot nu toe. Elke speler bij ROAC maakt wel eens een foutje, maar dat kan bij ons. We blijven schouder aan schouder staan en die spirit maakt ons tot een moeilijk te kloppen tegenstander. Die lijn moeten we zien vast te houden na de winterstop. Als je me in augustus of september had verteld dat we nu in de middenmoot zouden staan met zoveel punten, had ik op mijn voorhoofd gewezen. In de voorbereiding hadden we, met alle respect gesproken, de grootste moeite met WVC en MMO in oefenduels. En nu gaan we lekker mee in de eerste klasse. Het is genieten.”

Dammes, we houden je verder niet op. ,,Joh, dit is toch leuk. Ik ben vandaag de Bob en zit dus aan een frissie. Vandaag pakken mij  teamgenoten een pilsje in de kantine. De volgende keer ben ik weer aan de beurt voor een rakker.”

Bij ROAC maakte Dick Heemskerk zijn rentree na een lange tijd van blessureleed. In de tweede helft verving hij Van Trigt. Yoek Bentvelzen en Thijs van Seggelen ontbraken bij de paarswitten vanwege blessures.

Opstelling ROAC: Van der Poel, Den Hollander, Boere, F.Heemskerk, Hupkes, De Haas (Ouwehand), Van As, De Jong, Wagter, Van der Geest, Van Trigt (D.Heemskerk).

 

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read