Eerste klasse A, West I (zondag)- FC Boshuizen heeft de topper tegen Velsen met 0-3 verloren. Bij rust was het duel nog in evenwicht qua stand en dat strookte met de onderlinge verhoudingen. Na de pauze konden de Leidenaren geen vuist meer maken en liepen de bezoekers uit naar een verdiende zege.

Voorafgaand aan het duel stond Velsen drie punten voor op de ploeg van Marcel IJzendoorn. Daartussen bevond zich nog JOS/Watergraafsmeer. De geelblauwen moesten dus winnen om een serieuze kans te behouden op de titel. Wel zou de schade bij een nederlaag ernstig mee kunnen vallen. Daarover later meer.

Van meet af aan werd er een hoog tempo gehanteerd. Dat maakte het duel boeiend, maar zeker niet groots. Er ging aan beide kanten veel mis, waarbij Velsen wel wat overtuigender oogde en meer balbezit had.

De eerste kans voor de wedstrijd was echter toch voor de brigade van IJzendoorn. Tommy Sinteur vond Gerson Pisas die met een voetbeweging dacht Yorinn Albers te verschalken, maar de doelman bracht redding. Vier minuten later stichtte Velsen het eerste gevaar dat menens was. Bastiaan Scholten kreeg de bal echter niet langs Jean-Marc Antersijn.

Daarna hadden de beide ploegen moeite om in de buurt te komen van het vijandelijke doel. De eindpass was veelal niet goed en de verdedigers maakten geen noemenswaardige fouten. Geleidelijk aan werd het wel grimmiger aan de Boshuizerkade. Grenzen werden gezocht en her en der overschreden. Scheidsrechter Spaan liet veel doorgaan en dat komt een wedstrijd vaak ten goede, maar daardoor overdreven diverse spelers hun arbeidsdrift.

In het tumult was wel een rode kaart op zijn plaats geweest. Weliswaar liet Sjoerd Winkelman zich niet onbetuigd in een duel met Giovanni van der Dors, maar dat gaf de nummer tien nog geen reden om een heuse kopstoot uit te delen. Dit vrijwel onder de ogen van de grensrechter. Na een kortstondig overleg tussen de man met de vlag en de scheidsrechter werd besloten dat beide spelers een gele kaart verdienden. Daarmee kwam Velsen goed weg. Later riskeerde Sinteur een tweede gele kaart, maar de aanvaller werd gespaard. Voor het overige gebeurde er niet veel voor de doelen, hoewel Marc Kloosterboer iets meer had kunnen doen met een kopbal in vrije positie.

De tweede helft was nog maar nauwelijks onderweg of het was raak voor de koploper. Op dat moment zag het er in defensief opzicht niet goed uit bij de thuisploeg en daar profiteerde Patrick Castricum dankbaar van. Vanaf dat moment kreeg Velsen de overhand en werden de ruimtes bij FC Boshuizen steeds groter. Nog voordat er een uur gespeeld was, kon een tweede treffer worden genoteerd. Een knappe actie van Kloosterboer werd door hemzelf keurig afgerond.

FC Boshuizen probeerde het daarna nog wel, maar bleek onmachtig om Velsen nog pijn te kunnen doen. Het geloof was verdwenen en Velsen werd de baas op het veld. Van der Dors maakte er uiteindelijk zelfs 0-3 van en op basis van de tweede helft was de uitslag niet tegenstrijdig aan het gebodene. In de slotfase benutte Safi nog weinig vleiende woorden aan het adres van de arbiter hetgeen de middenvelder, die het laatste deel centraal achterin speelde, een tweede gele kaart opleverde. Zo eindigde FC Boshuizen dus met een nederlaag en tien man.

Toch was er geen grafstemming bij de Leidenaren. Wanneer de situatie zo blijft als deze nu is, dus Velsen leider in de reguliere ranglijst en in de derde periode, dan zal FC Boshuizen een vervangende periodetitel pakken van de opponent waar nu van werd verloren. Wanneer JOS/ Watergraafsmeer alsnog kampioen mocht worden dan zullen de Leidenaren de eerste periodetitel overnemen van die ploeg. Met nog twee speelronden te gaan is dus nog niet alles zeker, maar het moet vreemd lopen wil FC Boshuizen de nacompetitie nog mislopen. En dat toetje is ook verdiend te noemen voor de formatie van IJzendoorn. Er zal echter tijdens die extra wedstrijd (en) wel beter moet worden gespeeld dan in de tweede helft van deze zondagmiddag om daadwerkelijk ver te kunnen komen.

Trainer IJzendoorn: ,,Ik ben van mening dat we een goede eerste helft hebben gespeeld. Na de 0-1 was het even na rust wel klaar. We konden niet meer hetzelfde opbrengen. Het is ook geen schande. De twee ploegen boven ons hebben ingekocht om kampioen te worden. Bij Velsen lopen allemaal jongens die hoger hebben gespeeld. En ik had het nog moeten zien als Gerson de 1-0 had gemaakt en als er een rode kaart zou zijn getrokken.”

Al met al had voorzitter Joop van Oven finale en wijze woorden in huis na afloop van het duel. ,,Het zat er vandaag niet in, maar het is geloof ik beter dat we verloren hebben.”

Opstelling FC Boshuizen: Antersijn, Zenzen, Neuteboom, Owel (60. Voinov), Winkelman (84. Boutachekourt), Seghrouchni, Van Gils, Safi, Sinteur (65. Dasburg), Pisas, Adsalmis.