Eerste klasse B (zaterdag)- ,,Weet je het nog? Op die zaterdag de 19de oktober 2019. Voorschoten’97 stond met 0-3 achter tegen Xerxes/DZB en leek kansloos, maar stond op uit de dood. Wat een middag was dat?” ,Ja, ik weet het nog. Ik was erbij en inderdaad ik had het niet willen missen.”

Aldus een supporter en de verslaggever van LeidenAmateurVoetbal.nl die een fantastische voetbalmiddag beleefden, waarbij de dank uit ging naar twee ploegen. Dat Voorschoten’97 de zege nog uit het vuur sleepte, was verrassend gezien de tussenstand een minuut of zeven na rust. Maar toch ergens ook weer niet. De thuisploeg speelde een sterke wedstrijd en bleef het geloof erin houden. En wanneer dan de 1-3 valt en kort daarna de 2-3 is het gewoon weer een wedstrijd. Het werd dus nog mooier voor de ploeg van Theo Ducaneaux en daarmee kreeg de tweede zege van het seizoen gestalte.

Dat niet alleen: Voorschoten’97 staat nu als nieuwkomer keurig op de vijfde plaats. Dat geeft geen garanties voor de toekomst, maar voorzichtig mag worden gesteld dat de groengelen uitstekend gedijen in de eerste klasse. Xerxes immers is geen slechte ploeg. Dat bewezen de Rotterdammers, zeker in de sterke openingsfase van de bezoekers.

In het eerste kwartier moesten de verdedigers van de thuisploeg hun doelman Stephan van der Niet meerdere keren bij staan. De gehele voorhoede van de zebra’s (de bijnaam van de stokoude club) was zo snel als een aal en Voorschoten’97 had moeite daar vat op te krijgen. Geleidelijk aan lukte dat beter en het spel golfde op en neer, allesbehalve in het tempo van zomeravondvoetbal. Wel was Voorschoten’97 stilaan steeds meer in balbezit en werd de bal bij verlies ook rap weer heroverd.

Het leidde tot speldenprikken en aanhoudende druk op het Rotterdamse doel. Met een fraaie actie was Jim van der Krogt het dichtst in de buurt van de 1-0, maar zijn inzet verdween via een lichaamsdeel van de bezoekers net aan over het doel van Ferry Hagendijk.

       De broers Guijt, links Chris en rechts Nick. Samen goed voor drie doelpunten.

Het was wachten op de 1-0, maar die bleef uit. Sterker nog; vlak voor rust kwam Xerxes/DZB er twee keer uit en het leverde prompt twee treffers op. Bij het eerste doelpunt werd een vlagsignaal ten onrechte genegeerd en zo kreeg de formatie van Tom Rietberg een doelpunt in de schoot geworpen. Kort daarop werd het 0-2 en de afwerking in deze mocht er zijn. Voorschoten’97 was het even kwijt en stond eigenlijk vanuit het niets zomaar achter.

Natuurlijk had de equipe van Ducaneaux nog een helft om te repareren, maar na de vlotte 0-3 leek een APK ook al geen soelaas meer te bieden. En toch liep het anders vanwege het blijvende geloof bij de strijdbare Voorschotenaren. Eerst kopte Nick Guijt een voorzet van Van der Krogt binnen en kort daarna was het de beurt aan de zojuist ingevallen Oualid Maatoug om de trekker over te halen. De aanvaller sprintte vervolgens terug naar eigen helft en gaf zo aan alle geloof te hebben in een complete ommekeer.

Die kwam er en hoe. Nog voordat het laatste kwartier in ging, zorgde Guijt voor de gelijkmaker. Randje zestien draaide en kapte de ex-RCL’er wat om vervolgens af te ronden met een geplaatste schuiver. Zo was de achterstand van het scorebord verdwenen en kon er wellicht zelfs gedacht worden aan een winstpartij.

In de slotfase leek Xerxes/DZB echter weer op te staan en zo moest Voorschoten’97 weer alle zeilen bijzetten om niet weer in de achtervolging te hoeven gaan. Tegen het einde kreeg een Rotterdamse verdediger nog een rode kaart na een niet zo handige reactie ten opzichte van de ook al ingevallen Bas Beijersbergen, die even daarvoor de kans had gekregen op de 4-3. Het zevende doelpunt viel uiteindelijk alsnog in de terecht bemeten extra tijd. Een puike voorzet vanaf rechts werd knap ingekopt door Chris Guijt, de broer van Nick. En zo werd het een Voorschotense middag waarin de broers hun ploeg op sleeptouw namen. De complimenten gaan echter uit naar alle spelers van Voorschoten’97 en Xerxes. Zij bezorgden het neutrale publiek een heerlijke wedstrijd waarover nog lang kon worden nagepraat na afloop. En zelfs in een later stadium zal de 4-3 ongetwijfeld nog wel eens worden opgerakeld.

Voorschoten’97-Xerxes/DZB 4-3 (0-2). 41. Bostdorp 0-1, 43. Kroon 0-2, 52. Van Kesteren 0-3, 64. N.Guijt 1-3, 69. Maatoug 2-3, 74. N.Guijt 3-3, 90.+3 C.Guijt 4-3.
Voorschoten’97: Van der Niet, Simonis, Knijnenburg, Vonk, Hopstaken, Van der Krogt, Verplancke, Van Paasen, Beumer (68.Maatoug), C.Guijt, N.Guijt (81. Beijersbergen).

Beluister hier de interviews na afloop: