Ressen- Ook volgend seizoen speelt FC Boshuizen in de eerste klasse. De ploeg van Marcel IJzendoorn struikelde in de tweede ronde van de nacompetitie bij SC Bemmel (3-2). De Leidse ploeg was zeker niet kansloos, maar  de dag was too much geweest. Eigenlijk stond de Leidse ploeg in de ochtend al op achterstand.

Tot zijn ontgoocheling, verbazing en woede moest de trainer van de eersteklasser in de ochtend ingrijpen in zijn basisopstelling. De selectie moest zich melden aan de Boshuizerkade voor vertrek, maar twee spelers namen het niet zo nauw met de tijd. Liefst twintig minuten na de afgesproken tijd meldde het tweetal zich en dat was logischerwijs tegen het zere been van de Leiderdorpse oefenmeester. Zo verdwenen doelman Jean-Marc Antersijn en ’10’ Frank van Gils uit de basiself. Hun plaatsen werden ingenomen door Jan Wakem en Jason Dasburg. Daarbij kwam ook nog dat Michael Owel moest passen na een tegen Uitgeest opgelopen blessure. In zijn plaats speelde Denilson Voorn op de linksbackpositie en daardoor schoof Sjoerd Winkelman door naar het centrum.

Eenmaal op het fraaie sportpark aangekomen na een forse busreis was de start van de dag het onderwerp van gesprek. Hoe kon het bestaan dat spelers te laat waren voor een promotiewedstrijd? En dat bij een eersteklasser. Uiteraard moest wel de knop om want er werd rekening gehouden met aanzienlijke tegenstand van de uitdager uit district Oost. SC Bemmel had er in competitieverband op los gescoord, maar voor hen duurde de competitie een paar weken te lang om de titelrace vol te houden. Dat laatste kwam FC Boshuizen bekend voor.

Onder tropische omstandigheden werd er afgetrapt. Van een nacompetitieduel in sfeer was geen sprake. Het was niet bepaald druk en vuurwerk en slingers werden niet waargenomen op het sportpark. Wel later in de middag, maar dat had te maken met een terugkomend elftal van de club die elders de zege had opgehaald. De Leidenaren waren allerminst zwaar vertegenwoordigd.

Het eerste werk voor Wakem zat er na drie minuten op. Een schot van Ricky Houterman kon de vervangende doelman opwarmen, voor zover dat nog nodig was. Voor de bezoekers zorgde Tommy Sinteur voor het eerste gevaar. Na een combinatie met Dasburg tilde de aanvaller de bal niet ver over. Rob Vonk van de thuisploeg was er op rechts al een keer doorgekomen, maar zijn eindpass was niet in orde. Bij de volgende poging vanaf die flank werd Ismael Adsalmis eenvoudig opzij gezet en dit keer rolde er een betere assist uit. Luke Roelofs was sneller bij de bal dan de Leidse verdediging en zo kwam de gastheer op voorsprong.

Fraaier was vier minuten later de gelijkmaker. Adsalmis ontdeed zich bekwaam van twee tegenstanders en legde de bal keurig over de defensie van SC Bemmel. Daar kon Sinteur dit keer met precisie en koelbloedigheid afronden en zo was er alweer balans in de score.

Ruim halverwege de eerste helft kon Roelofs bijna profiteren van een foutieve uittrap van Wakem, maar de doelman voorkwam zelf de hernieuwde voorsprong voor de optisch iets betere tegenstander op dat moment. Voor het overige konden de ploegen voorin weinig schade aanrichten en met de 1-1 tussenstand was er nog weinig te zeggen over de afloop.

In de openingsfase van de tweede helft werd FC Boshuizen wat brutaler. Wel bleef de ploeg gedisciplineerd compact spelen en daardoor lagen er zeker winstkansen voor de ploeg uit de eerste klasse A. Sinteur was dichtbij zijn tweede treffer, maar de aanvaller kon net niet goed genoeg bij een voorzet van de mee opgekomen Voorn. Aan de overkant mikte Pepijn van Geenen niet ver naast het doel van Wakem.

De slotfase moest uiteindelijk de beslissing brengen in dit niet hoogstaande, maar wel spannende duel. Geleidelijk aan liep de batterij bij de Leidenaren zichtbaar leeg. Niet enkel de warmte speelde parten, maar ook het feit dat een aantal spelers niet meer okselfris was vanwege de Ramadan en de 120 minuten voetbal van vorige week donderdag tegen Uitgeest.

De 2-1, die al even in de lucht hing, viel uiteindelijk ruim tien minuten voor tijd. Houterman klopte met een laag schot Wakem. IJzendoorn probeerde het tij te keren met het inbrengen van Van Gils, Redouan Boutachekourt en Noah Voinov. Juist pal daarna werd het 3-1 via een vrije trap van Nick Reijmers. Daarmee leek het boek dicht voor de geel-blauwen, maar er gloorde toch weer even hoop nadat de bal op de stip ging vanwege ‘klemmen in de 16’. Adsalmis benutte de strafschop en daarna probeerde de FC de gelijkmaker er nog uit te persen. De naar het front gestuurde Neuteboom kreeg nog een mogelijkheid, maar de gastheren trokken de zege over de streep.

Zo eindigde het seizoen voor FC Boshuizen in de tweede ronde van de nacompetitie. Altijd zal de vraag blijven of er ook een nederlaag zou zijn uitgerold wanneer de brigade van IJzendoorn wel compleet zou zijn geweest. Het kan haast niet anders dan dat de stafleden en de spelers slecht hebben geslapen van een dag die er mogelijk anders uit had kunnen zien. Voor de twee spelers die ongewild centraal kwamen te staan, is het te hopen dat zij voortaan op tijd wakker zijn. Een promotiewedstrijd speel je niet elk jaar..

Ondanks de nederlaag mag worden gesteld dat FC Boshuizen een sterk seizoen achter de rug heeft. IJzendoorn, en zijn staf, zorgde ervoor dat FC Boshuizen na een flets seizoen weer kleur op de wangen kreeg met verzorgd, aantrekkelijk en aanvallend voetbal. Er ontstond chemie met zijn spelersgroep en daardoor werd er geruime tijd om de titel gespeeld. Het bleek uiteindelijk niet genoeg voor het daadwerkelijk pakken van een prijs, maar dat verandert niets aan de geleverde prestatie. Des te zuurder wel de afloop..

SC Bemmel-FC Boshuizen 3-2 (1-1). 14. Roelofs 1-0, 18. Sinteur 1-1, 78. Houterman 2-1, 83. Reijmers 3-1, 84. Adsalmis 3-2 (strafschop).

Opstelling FC Boshuizen: Wakem, Zenzen (79.Boutachekourt), Neuteboom, Winkelman, Voorn, Seghrouchni (79. Van Gils), Safi, Dasburg, Adsalmis, Pisas, Sinteur (81.Voinov).

Foto’s: met dank aan Shirley Verboon