Ook dit seizoen zal LeidenAmateurVoetbal wekelijks weer 1 of soms twee Krakers van de Week plaatsen. Dat kan gaan om een derby, degradatieduel, de strijd om de (periode)titel of bijvoorbeeld een burentwist. Wekelijks dient er een keuze te worden gemaakt en dat valt soms niet mee. Er is zoveel boeiends te melden en jouw club is vast het meest interessant. Alle clubs worden sowieso wekelijks meegenomen in de voorbeschouwing. Wij vragen begrip voor gemaakte keuzes, waarbij ook de overeenkomst met desbetreffende club (s) bepalend kan zijn. Dit keer is de keuze gevallen op het treffen tussen Poortugaal en Voorschoten’97.

Het gepromoveerde Voorschoten’97 is in de eerste klasse B al vijf wedstrijden op rij ongeslagen. De in de middenmoot bivakkerende groengelen staan komende zaterdag voor een flinke uitdaging als zij op bezoek gaan bij koploper Poortugaal. Koen Hopstaken, vleugelverdediger der Adegeest-bewoners, blikt vooruit.

Na de remise (0-0) van het afgelopen weekend tegen het Bergschenhoekse BVCB bevindt Voorschoten zich nog net in het linkerrijtje, op plek zeven. De equipe van coach Theo Ducaneaux behaalde tot nu toe tien punten uit zeven ontmoetingen. De cijfers van de komende opponent zijn indrukwekkender. De lijstaanvoerder won tot nu toe alle zeven duels, met een doelsaldo dat er mag zijn: 22-4. Op eigen veld incasseerde Poortugaal slechts één tegentreffer. Hopstaken en de zijnen weten derhalve wat hen te wachten staat. Of de 22-jarige Noordwijker in Poortugaal acte de présence kan geven is overigens nog maar de vraag: ,,Mijn hamstring was al een tijdje overbelast, maar niet zozeer een reden om even te stoppen. Tegen RVVH was ik zelfs geheel pijnvrij, maar bij een actie overstrekte ik ‘m en schoot het erin. Na ruim een week rust voelt het nu goed en heb ik geen last meer. Deze week train ik dus weer mee en zaterdag hoop ik er bij te zijn.”

Hopstaken, tweedejaars student commerciële economie aan de Hogeschool Leiden, maakte na het afgelopen seizoen de overstap van de reserves van Noordwijk naar de Ducaneaux-brigade: ,,Dat is heel simpel gegaan. Bij Noordwijk was John van Veen assistent-trainer en hij werd dat nu bij Voorschoten. Hij stelde voor om eens een gesprek aan te gaan met de nieuwe hoofdcoach hier en dat heb ik toen gedaan. Het was heel positief, ik hield er een goed gevoel aan over. Waarom zou ik het niet proberen? Ik wilde toch al graag in een eerste elftal spelen. Misschien maak je dan een kans om eens door te breken. Ik heb wel de ambitie om op zo hoog mogelijk niveau te voetballen. Aan de andere kant: als dit is waar mijn plafond ligt, dan heb ik daar ook vrede mee, hoor.”

In het vlaggenschip van groengeel belandde Hopstaken wel op een voor hem vreemde positie: ,,Voorheen was ik aanvallende middenvelder. Maar in de voorbereiding werd ik door de trainer een keer als linksback opgesteld om dat eens te proberen. En dat pakte goed uit, al had ik in het begin zelf nog wel mijn twijfels. Ik maak echter zeker vorderingen op deze plek en ga ook nog eens twee of drie keer in de week naar de sportschool – dat vind ik leuk – om sterker te worden in de persoonlijke duels. Verder krijg ik ook de vrijheid om aanvallend een rol te spelen. Dat gaat me best goed af. Ik ben snel en beschik over een goede voorzet met mijn linker. Met mijn voetballende kwaliteiten is niets mis. Wat beter kan is dat ik positioneel nog wel eens zoekende ben. Nou ja, al met al gaat het zeker de goede kant op.”

,,Verdedigend staan we sowieso ons mannetje. We krijgen dan ook weinig doelpunten tegen”, vervolgt Hopstaken. ,,Opbouwend gaat het in de achterhoede en de middenlinie perfect, maar er zit te weinig diepgang in ons spel. Of dat nu aan de middenvelders of aanvallers ligt laat ik in het midden. Hoe dan ook, daardoor hebben we voorin een probleem en komen we te weinig aan scoringskansen toe.”

Het doelsaldo van de Voorschotenaren onderstreept de visie van de Noordwijker: negen voor en acht tegen. Een stuk minder imposant dus dan dat van opponent Poortugaal. ,,Toch zijn we zeker niet kansloos”, meent Hopstaken. ,, Dit seizoen is gebleken dat onze voetballende kwaliteiten er tegen sterke tegenstanders meer uitkomen dan tegen zwakkere. We haken aan, zeg maar. Ik heb ook begrepen dat ze snelle buitenspelers hebben, dus ik kan aan de bak. En al staan ze dan niet voor niets op de eerste plaats: als wij alle zeilen bijzetten moeten we toch zeker iets kunnen bereiken.”

Archieffoto’s Noordwijk: met dank aan Richard Stavleu

Foto Voorschoten’97: met dank aan Jan van der Lubbe