Eerste klasse B- Ook in de vijfde thuiswedstrijd van het seizoen bleef ROAC ongeslagen. En op eigen bodem werd voor de derde keer de heilige nul gehouden. Het zijn mooie cijfers. Het totaalplaatje is nog mooier. De nieuwkomer staat keurig achtste en vooralsnog is er geen vuiltje aan de lucht voor lijfsbehoud. Maar, de weg is uiteraard nog lang.

Eenvoudig kwam de zege niet tot stand tegen staartploeg CVV Zwervers. Niet zo zeer omdat de nummer veertien van de competitie nu zoveel indruk maakte, maar meer omdat de paarswitten bepaald geen makkelijke wedstrijd speelden. Dat had veel te maken met de spelopvatting van de ploeg uit Capelle aan den IJssel. De bezoekers lieten het spel regelmatig aan ROAC en dat is nu eenmaal niet ‘the cup of tea’ van de ploeg van Hein Leliveld.

Lange tijd leek de tweestrijd af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, maar in de slotfase kwam toch nog alles goed voor de thuisploeg. De noeste arbeid werd weer beloond en hoewel de zege uit de tenen moest komen, was de overwinning wel terecht te noemen. CVV Zwervers had zich nauwelijks serieus gevaarlijk getoond en de ROAC defensie stond veelal weer ouderwets als een huis.

Al rap moest Freek Heemskerk redding brengen bij een uitbraak via Yarro van Horik over de rechterkant. De verdediger kwam keurig op tijd voor zijn man en zo kon een vroege achterstand voorkomen worden. Opvallend was dat de aanvoerder na een kwartiertje zo ongeveer identiek redding moest brengen, maar het zou te veel eer geven aan de gasten om te stellen dat die ploeg gevaarlijk werd. Had Heemskerk niet ingegrepen dan had er immers ook nog afgewerkt moeten worden en daar lijkt niet de kracht te liggen van de wit-blauwen. Even na het tweede moment van waakzaamheid-dat dan weer wel- werd Djimmy Wagter afgevlagd. Bij die beslissing konden vraagtekens worden gezet. De aanvaller kreeg zo geen vrije doortocht richting doelman Rahim Babayigit.

Ruim over de helft van de eerste helft kon Yoek Bentvelzen een kopbal afgeven, maar de poging ging best nog wel ruim naast. Een schuiver van aanvoerder Marlon Oranje verdween naast het doel van Dammes van der Poel en zo kon onmogelijk worden gesteld dat de goalie van ROAC het druk had. De laatste mogelijkheid was voor Thijs van Seggelen, maar zijn inzet zeilde over het doel van de Zwervers.

In de eerste twintig minuten na de rust ontbrandde het duel nog steeds niet. Op dat moment had Leliveld al wel twee keer gewisseld. Wagter werd vervangen door Martijn van Trigt, die langzamerhand weer de oude begint te worden. Van Seggelen moest passen met een knieblessure en voor hem kwam Jeffrey de Haas binnen de lijnen. Het is voor Van Seggelen niet te hopen dat er weer een periode aanbreekt van blessureleed, want daar kreeg de hangende rechtsbuiten al teveel van mee in de voorbije tijd.

Nadat Yassin Labriki een inzet voorlangs had geschoven en invaller Ayman El Joghrafi Van der Poel een keer getest had met een ferme kopbal kon Nigel van Engel de ROAC-doelman niet verontrusten met een vrije rap. Het waren zo ongeveer de laatste wapenfeitjes van de hekkensluiter. In het laatste kwartier greep ROAC namelijk alsnog de macht. Een vrije trap van specialist Jacco den Hollander werd door Bentvelzen (op archieffoto) keurig binnen geknikt. Een kopbal met een hoge moeilijkheidsgraad! Het was tevens de eerste goal van het seizoen voor de spits.

 

De 0-0 was dus alsnog van het scorebord af en even later kwam ROAC helemaal in veilige haven. Sam van der Geest brak door en werd door de doelman onderuit gehaald in de zestien. De strafschop en rode kaart waren in dit geval op zijn plaats. Middenvelder Oranje trok het keeperstenue aan, maar daardoor liet Kevin de Jong zich allerminst van de wijs brengen. In de slotminuten kwamen er zelfs nog kansen bij voor Van Trigt en Bentvelzen, maar een hogere score zou zeker overdreven geweest zijn gezien het matige spel van ROAC deze middag.

Daar zat uiteindelijk echter- logisch ook- niemand mee bij de doorgaans volwassen spelende promovendus. Natuurlijk kan de klad erin komen, maar het is een prettige constatering dat Leliveld en de zijnen al het nodige wisselgeld in handen hebben.

En wie weet ziet het er rond de feestdagen nog beter uit. DOSKO en Hillegersberg zijn geen onoverkomelijke te nemen tegenstanders en DHC is danig van de leg af. Zolang ROAC maar onverzettelijkheid en ware wil blijft tonen om te slagen.

Opstelling ROAC: Van der Poel, Den Hollander, Boere, Heemskerk, Hupkes, Van As, De Jong, Van der Geest, Van Seggelen (57. De Haas), Bentvelzen, Wagter (46. Van Trigt).

Beluister hier de podcasts met Bentvelzen en Leliveld.